Javne podobe, skrite težave!

anonimni uporabnik, 10. oktober 2012
Ostalo

V letošnjem letu so v društvu Ozara na prav poseben način obeležili svetovni dan duševnega zdravja.

SPOZNAJTE PRAVE OBRAZE DUŠEVNIH MOTENJ Z EDINSTVENIM SIMULATORJEM PSIHOTIČNIH MOTENJ

Ljubljana, 10. 10. 2012; Da so duševne motnje še zmeraj velik, a prepogosto spregledan problem sodobnega časa, želijo ob svetovnem dnevu duševnega zdravja opozoriti v društvu Ozara Slovenija in podjetju Janssen Slovenija. S tem namenom so združili moči in na Kongresnem trgu v Ljubljani postavili zanimiv multimedijski simulator psihotičnih motenj, v njegovi neposredni bližini pa razstavili portrete svetovno znanih osebnosti, ki so bolečino in trpljenje duševnih motenj občutili na lastni koži.

V društvu Ozara Slovenija in podjetju Janssen Slovenija so se odločili, da v Slovenijo ponovno pripeljejo multimedijski simulator, ki je že pred šestimi leti vzbudil veliko zanimanja med obiskovalci. Edinstven simulator je v bistvu prilagojen tovornjak, opremljen z najnovejšo avdio-vizualno opremo. Obiskovalcem skuša prikazati doživljanje oseb s psihotičnimi motnjami, še posebej pa jim želi približati »skrivnostni« svet halucinacij in blodenj. Simulator ni zgolj kreativni učni pripomoček, saj obiskovalcem ponuja tudi edinstveno osebno izkušnjo, ki pripomore k razvoju sočutja do ljudi s psihotičnimi motnjami in večjemu razumevanju za njihove težave.

Na neizpodbitno dejstvo, da duševne motnje ne izbirajo statusa, družbenega položaja, bančnega računa, barve kože ali spola, so opozorili z zanimivo razstavo portretov 41 svetovno znanih osebnosti iz sveta kulture, politike in znanosti, ki so se tekom svojega življenja tudi sami spopadali z duševnimi motnjami in njihovimi zapleti. Z razstavo želijo dokazati, da so lahko posamezniki navkljub duševni motnji produktivni, s svojo ustvarjalnostjo in mnogoterimi talenti pa lahko vidno prispevajo k obogatitvi človeštva na kulturnem, umetniškem, znanstvenem ali drugem področju.
Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je predsednik in strokovni vodja programov v društvu Ozara Slovenija mag. Bogdan Dobnik povedal:

»S skupnim dogodkom ob svetovnem dnevu duševnega zdravja želimo Slovenke in Slovence opozoriti na vse tiste ljudi, ki se soočajo z duševnimi motnjami, saj so le-ti žal še vedno ena izmed najbolj stigmatiziranih in izključenih družbenih skupin. Marsikdo izmed nas si ne zna niti predstavljati, kakšno vsakdanjost doživljajo ljudje s psihotičnimi motnjami, zlasti v obdobjih poslabšanja, v katerih se blodnje in halucinacije prepletajo z resničnostjo in otežujejo razumno presojo. Zato vrnitev simulatorja v Slovenijo ponovno predstavlja enkratno in neprecenljivo priložnost, da vsaj za nekaj minut »vstopimo v njihov svet« ter izkusimo njihovo notranje doživljanje.«

Utrinki iz simulatorja:

simulator      simulator

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,487
31.08.2024 ob 18:23
297,923
01.09.2024 ob 00:31
113,038
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close