EU je napovedala boj goljufijam s hrano

Evropska komisija je predstavila predloge konkretnih sprememb na področju nadzora nad hrano.

Evropska komisija je predstavila predloge konkretnih sprememb na področju nadzora nad hrano. Ukrepi so bili resda v pripravi že nekaj časa, vendar je nedavna afera s konjskim mesom spodbudila hitrejšo vključitev določbe proti goljufijam s hrano v aktualno zakonodajo.

BEUC, Evropska potrošniška organizacija, katere članica je tudi ZPS, pozdravlja in podpira prve korake, ki napovedujejo boj goljufijam s hrano. Vendar pa na BEUCu poudarjajo, da so dodatne kontrole zagotovo korak v pravo smer, vendar pa bo pravi izziv zagotoviti zadosti neodvisnih inšpektorjev, da bodo določbe dejansko tudi udejanjene na terenu.

Tudi na ZPS podpiramo vse korake, ki bodo narejeni v smeri preprečevanja goljufij s hrano, konec koncev govorimo o enotnem evropskem trgu, o evropskem potrošniku, katerega zaupanje v varnost oz. kakovost hrane je bilo v preteklih mesecih močno omajano. Nedavna afera s konjskim mesom je dokazala, da čeprav ima Evropa najvišje standarde za varnost hrane na svetu, je le te mogoče še izboljšati. Tako pri BEUCu kot tudi ZPSju se zavzemamo tudi za strožje kazni v primeru kršitev in za izboljšanje označevanja porekla prehranskih izdelkov, tudi tistih, ki so sestavljeni iz več sestavin. »Na ZPS pa smo tudi prepričani, da je pomembno, da se redno izvaja potrošniško primerjalno testiranje, ki ne le validira uspešnost javnega nadzora temveč nastavlja ogledalo proizvajalcem in predvsem nudi potrošnikom neodvisne, objektivne informacije o določenem izdelku,« je poudarila Marjana Peterman, prehranska strokovnjakinja iz ZPS.

Več infromacij:

http://www.beuc.org (BEUC izjava za javnost: EU to tackle food fraud)
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-400_sl.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-406_en.htm

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,865
11.05.2024 ob 00:31
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close