10 stvari ki jih morate vedeti, ko oddajate ali najemate stanovanje

anonimni uporabnik, 13. november 2015
Ostalo

Najemniki in najemodajalci se pogosto postavljajo na nasprotne pole, čeprav je za kvalitetno …

Vsak najemodajalec ali najemnik se sooči z neznanim, ko se odloči da bo vstopil v najemno razmerje. Vsako v katerega vstopi, je lahko najboljše do zdaj, ali pa morda, najslabše.

Vseeno pa imate pri tem kakšna bo izkušnja najema ali oddaje veliko vpliva ravno vi sami. Vse kar rabite je malo proaktivnosti ter pravilnega postopanja pri pripravi in nekaj ključnega znanja v primeru, da gre kaj narobe.

Najemniki in najemodajalci se pogosto postavljajo na nasprotne pole, čeprav je za kvalitetno oddajo potrebno ravno medsebojno zaupanje. Vseeno pa niso redki najemodajalci, ki še niso imeli negativne izkušnje in vsakič stanovanje oddajo z lahkoto in obstaja veliko najemnikov, ki so zadovoljni v najemu.

Preverite kako jim uspe.

najem1

Najemodajalci

1. Sestavijo oglas, ki bo pritegnil in predstavil vse potrebne informacije

Pogosto najemodajalci ne posvetijo dovolj pozornosti ustvarjanju oglasa in ne razumejo, kaj je najemnikom pomembno ter se zadovoljijo z osnovnim oglasom, morda celo brez slike. Oglasi naj navedejo več informacij kot le višino mesečne najemnine in lokacije.
Prav tako so fotografije izrednega pomena, saj oglasi s fotografijami prejmejo 90 % več pozornosti, kot tisti brez slik. Znan je tudi podatek, ki so ga pridobili na primeru Airbnbn, da oglasi s profesionalnimi fotografijami pridobijo tudi do 159 % več ogledov.
Če bi ob ustvarjanju oglasa vedeli, da kvaliteta oglasa tudi pritegne boljše najemnike, bi se vsekakor bolj potrudili.

2. Izberejo najemnike, ki vzbujajo zaupanje

Bolje za najemodajalce je, da so bolj izbirčni pri izbiri najemnika, kot pa da boste nezadovoljni z najemnikom. Naj vam ne bo nerodno vprašati po vseh podrobnostih, ki so morda za vas pomembne. Če se najemniku zdijo vprašanja zahtevna, potem je bolje da počakate na drugega, ki bo bolje ustrezal vašim zahtevam. S prehitrim strinjanjem boste slabo vplivali na zadovoljstvo najemnika in sebi povzročili več dela.

3. Zavedajo se, da najemniki včasih niso tako popolni kot bi si želeli

Ko oddajate ali najemate stanovanje ali drugo nepremičnino, je zelo priporočljivo, da za ta namen sklenete pogodbo. To velja tudi v primeru, ko se obe stranki dobro poznata in si medsebojno zaupata. Pomembna je za obe strani, tako za lastnika, ki želi zaščititi svoje premoženje in zagotoviti plačevanje najemnin, kot za najemnika, saj prostor, v katerem biva, pomembno vpliva na njegovo življenje in počutje. To so preveč pomembna vprašanja, da bi jih kvarila neurejena razmerja.
V pogodbi boste opredelili pravice in obveznosti, ki izhajajo iz najemnega razmerja. Za dobre odnose med najemnikom in lastnikom je dobrodošlo že samo oblikovanje pogodbe, da razmislita in se dogovorita o vprašanjih, ki bi lahko zaradi različnega razumevanja ali napačnega sklepanja vodili do nesporazumov.

4. Poznajo in spoštujejo vse pravice najemodajalcev kot tudi najemnikov

V najemnem razmerju imata tako najemnik kot lastnik stanovanja svoje pravice in obveznosti. V zadovoljstvo in korist obeh je, da oba skrbita za svoje obveznosti ter poznata svoje pravice.
Osnovna pravica najemnika je pravica do bivanja, pravica lastnika pa pravica do najemnine. Osnovna dolžnost lastnika je, da za stanovanje skrbi tako, da je primerno za bivanje, najemnik pa mora stanovanje uporabljati le v namene, določene s pogodbo (to je bivanje). Podrobneje so pravice in obveznosti lastnika in najemnika opredeljene tu.

5. Na oddajo stanovanja gledajo kot posel

Vedno so pripravljeni, da bo najemno razmerje pod stresom. Lahko bo šlo za nestrinjanja, morda boste razlog spora tudi vi sami. Včasih pa bo tudi kaj bolj resnega kot je neplačevanje najemnine ali pa najemniki, ki ne ravnajo z nepremičnino dovolj vestno. V takih primerih se ne smete spuščati v osebne spore in razrešiti situacijo na miren način, če ne drugače pa po pravni poti. Če se želite izogniti skrbem pri oddajanju se odločite za zavarovanje opreme stanovanja, ali pa si preberite več o možnostih garancije najemnine.

najem2

Najemniki

1. Razumejo svoje želje in jih uskladijo s svojim proračunom

Ob iskanju nepremičnine je smiselno sestaviti seznam lastnosti, ki so za vas nujne v stanovanju. Ob iskanju iščite oglase, ki delujejo kvalitetno in skrbno spisani, saj odražajo odnos najemodajalcev. Ko ste svoje zahteve za stanovanje dovolj jasno spoznali, je pomembno, da najdete stanovanje, ki vam je finančno dostopno.

2. Poslušajo 6. čut ob ogledu stanovanja

Ko vam uspe najti stanovanje in se spoznate z najemodajalcem se ne zadovoljite s stanovanjem, če začutite, da se z lastnikom ne boste ujeli. Popolno stanovanje, kjer imate občutek, da vam najemodajalec diha za ovratnik ni popolno stanovanje.

3 .Pri prevzemu stanovanja so pozorni na vse formalnosti

Da se izognete zapletom pri vračilu varščine, vam predlagamo, da naredite foto-primopredajni zapisnik, ob najemu pa je zelo priporočljivo, da za ta namen sklenete pogodbo. To velja tudi v primeru, ko se obe stranki dobro poznata in si medsebojno zaupata. Pomembna je za obe strani, tako za lastnika, ki želi zaščititi svoje premoženje in zagotoviti plačevanje najemnin, kot za najemnika, saj prostor, v katerem biva, pomembno vpliva na njegovo življenje in počutje. To so preveč pomembna vprašanja, da bi jih kvarila neurejena razmerja.

4. Spoštujejo in poznajo tako svoje dolžnosti ter pravice in poskrbite za najbolj pomembno najemodajalčevo: pravica do najemnine

V najemnem razmerju imata tako najemnik kot lastnik stanovanja svoje pravice in obveznosti. V zadovoljstvo in korist obeh je, da oba skrbita za svoje obveznosti ter poznata svoje pravice.

Dvomom o plačilu najemnine se preprosto izognete tako, da najemnino nakazujete na najemodajalčev TRR. Ker zakon načina plačila najemnine ne predvideva oz. ne zahteva točno določenega načina, lahko najemodajalec nakazovanje zavrne in zahteva plačilo v gotovini na roke (če je fizična oseba). Če boste plačevali na tak način, potem ob predaji gotovine vedno napišite datiran primopredajni zapisnik, v katerem mora biti naveden točen znesek in njegov namen, zapisnik pa morata podpisati oba, najemodajalec in najemnik. Če najemodajalec ne želi podpisati, mu najemnino pošljite v vrednostnem pismu na naslov, ki je naveden na najemni pogodbi. Tako ne bo mogel reči, da niste plačali, vi pa imate dokaz, da ste.
Več o pravicah in dolžnostih tu.

5. V času trajanja najema ravnajte s stanovanjem kot dober gospodar

Najemodajalec z najemno pogodbo najemniku da stanovanje v najem, s tem pa, seveda, tudi v posest, kar pomeni, da s stanovanjem upravlja najemnik skoraj v celoti (razen pri tistih stvareh, za katere zakon izrecno določa, da so v domeni lastnika). S stanovanjem ste tako dolžni ravnati kot dober gospodar, kar v praksi pomeni, da, poleg normalno upo/rabe, s svojim ravnanjem stanovanju ne smete zmanjševati vrednosti.

S strani najemnikov so bila poročila o večjem številu težav, ki so jih imeli na tem področju, zato je dobro, da poznate osnove. Preberite več

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
27.07.2024 ob 03:45
297,652
27.07.2024 ob 12:22
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close