V teh dneh na voljo brezplačni pregledi kožnih znamenj

STA , 21. maj 2024
Novice
dermatolog, znamenje
Foto: profimedia

V Ljubljani, Novem mestu, Kopru in na Ptuju so v teh dneh na voljo brezplačni pregledi kožnih znamenj.

S preventivno akcijo SaveYourSkin, ki jo pripravlja La Roche-Posay v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov, želijo opozoriti na pomen zaščite pred soncem in rednih pregledov kožnih znamenj.

Brezplačne preglede znamenj zdravniki dermatovenerologi danes opravljajo v Ljubljani, jutri (22.05.) bodo na Ptuju, v četrtek 23.05. v Novem mestu in v petek 24.05. v Kopru. Pregledi so brezplačni, je pa potrebna predhodna prijava. Akcija z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka pa se bo v naslednjih dneh nadaljevala še v treh mestih po Sloveniji, izvajajo pa jo tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Bolgariji.

Cilj akcije je ozaveščanje javnosti o pomenu zaščite pred soncem in preprečevanje ter zgodnje odkrivanje kožnega raka. Akcija je med drugim orodje, ki ljudem pomaga pridobiti osnovno znanje v zvezi z zgodnjim prepoznavanjem raka kože. V sklopu tega javnozdravstvenega projekta, ki ga izvajajo že tretje leto zapored, so opravili 1.818 pregledov kožnih znamenj, od katerih se jih je kar 57 izkazalo za sumljive na melanom, je za STA dejala vodja komunikacij za znamko La Roche-Posay Petra Mlakar Zorko.

Kožni rak je najpogostejša oblika raka, je za STA povedal podpredsednik Združenja slovenskih dermatovenerologov izr. prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med.

Ljudje množično ignorirajo priporočila, posledica je vse več raka

Neupoštevanje priporočil glede izogibanja soncu, ko je najmočnejše, je eno najpogostejših napak, ki jih delamo ljudje, in to množično, zato se incidenca melanoma med vsemi raki viša najhitreje, je lani za Med.Over.Net opozorila dermatologinja Katarina Šmuc Berger, dr. med., iz SB Izola. Kot je pojasnila, je med dejavniki, ki jih povezujemo z nastankom kožnega raka, najpomembnejši izpostavljanje UV žarkom. Predvsem pri nastanku melanoma pa ima vlogo tudi genetika. Večino nemelanomskih rakov sicer povezujemo z izpostavljanjem sončni svetlobi pri delu in gibanju na prostem, preživljanju prostega časa na plaži in ukvarjanju s športom. Še posebej občutljivi za to so svetle polti, ki jih sonce hitro opeče.

Avtor
Piše

STA

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
18.06.2024 ob 13:57
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close