Toliko ljudi v Sloveniji zboli za rakom ustne votline

N. K., 12. februar 2024
Onkologija
Moški obraz
FOTO: Profimedia

V Sloveniji raki glave in vratu, kamor spadajo raki ustne votline, predstavljajo približno tri odstotke vseh novoodkritih rakov na leto, in so tako na sedmem mestu po pogostosti med vsemi raki.

BBC je poročal, da specialisti opažajo porast mladih bolnikov z rakom ustne votline, ki nimajo dejavnikov tevganja. Pri Registru raka na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo preverili, kako je pri nas.

Pri moških trikrat pogosteje kot pri ženskah

Incidenca pojavljanja v Sloveniji je v zadnjih letih stabilna – za rakom glave in vratu v povprečju v enem letu (v obdobju 2016-2020) na novo zboli 465 ljudi. Raki glave in vratu se večinoma pojavljajo pri moških (trikrat pogosteje kot pri ženskah) in starejših od 50 let.  

Po podatkih, ki so na voljo tudi na spletnem mestu SLORA, je v letu 2020 je za raki ustne votline zbolelo 326 oseb, od tega velika večina moških (251), starejših od 55 let. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije zaenkrat ne opažamo porasta rakov ustne votline pri mlajših.

Kajenje, prekomerno pitje alkohola in HPV

Najpogostejši dejavniki tveganja za raka v področju glave in vratu so kajenje in prekomerno pitje alkohola (tveganje je največje pri tistih, ki hkrati kadijo in pijejo alkohol), okužba s humani papiloma virusi (HPV), izpostavljenost nekaterim kemikalijam (na primer azbest in nikelj) in genetska predispozicija.

Simptomi raka ustne votline

Najbolj sumljive so klinične spremembe v ustih: ostro omejene rdeče ali bele lise, rane, ki se ne zacelijo v dveh tednih, ko se odstrani vzrok draženja, ali zatrdline. Zato je pomembno preventivno samopregledovanje ustne votline enkrat mesečno. V primeru, da opazimo spremembe, moramo nujno obiskati zobozdravnika. Začetne lezije so namreč popolnoma ozdravljive. 

Simptomi, ki se pojavijo ob napredovalem raku jezika so bolečina, enostranska rana, ki se ne zaceli, oteženo požiranje in žvečenje zaradi slabše gibljivosti jezika, bolečine v področju ušesa, otekline in deformacije, ki lahko zaprejo dihalne poti. Pri kar 25 odstotkih je prvi simptom povečana bezgavka na vratu, kar že pomeni metastazo.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,814
22.02.2024 ob 14:32
1,535
16.02.2024 ob 11:02
910
05.02.2024 ob 11:08
Preberi več

Več novic

New Report

Close