To so napake, ki jih počnete pri hujšanju!

Profimedia

Ob poplavi diet in nasvetih za hujšanje, je težko ugotoviti kaj je res in kaj ne. Povprašali smo osebno trenerko, kaj so najpogostejše napake in kateri triki nam bodo pomagali pri hujšanju.

Diete, ki izločijo hranila

»Kakršnakoli dieta, ki izključi neko živilo ali hranilo, je običajno obsojena na propad,« nam je povedala osebna trenerka Meta Vražič. Če nimate zdravstvenih razlogov za izključevalno dieto, je to povsem nepotrebno, saj si tako ustvarite negativen pogled na prehrano.

»Če si neko živilo absolutno prepoveste, se bo po vsej verjetnosti prej kot slej zgodilo, da vam bo zapasalo, vi pa se boste potem počutili krive. S tem se ustvari nek negativen odnos do hrane, ki živilo demonizira,« opozarja trenerka. Dodaja tudi, da če se neki vrste hrane odpovemo, so možnosti, da začutimo potrebe po njej še večje.

Profimedia

Prav tako odsvetuje ketonsko oz. LCHF dieto, saj telo potrebuje vsa tri glavna makrohranila: »Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije. Hranijo vaše mišice in možgane, telo preprosto ni narejeno zato, da poganja samo na maščobe. Ogljikovi hidrati krepijo kosti in so odlično gorivo za treninge

 Boljše je, če jeste vse vrste hrane in vse tri oblike makrohranil zmerno. Priporočljivo je čim več beljakovin na obrok, s sadjem in zelenjavo pa si obrok obogatite, da podaljšate občutek sitosti. Meta pa dodaja, da so tudi pregrehe ključen del diete »Če se na vsake toliko malce pregrešite, bo vaša dieta veliko bolj uspešna

Trenirate vsak dan

Ključen del treningov in oblikovanja postave je v resnici počitek. Če trenirate vsak dan, svojemu telesu in mišicam ne date dovolj časa, da se regenerira.

»Med treningom v vaših mišicah nastanejo mikropoškodbe, ki ko se zacelijo, okrepijo vaše telo. A če telesu ne privoščite počitka, se te poškodbe razširijo in se lahko razvijejo v resnejše težave,« je opozorila osebna trenerka.

Priporočljivo je, da si vsaj 2-3 dni na teden vzamete za počitek. Odlične oblike tako imenovanega aktivne regeneracije so hoja, kolo ali lahek tek. »Lahke oblike kardia pomagajo pri regeneraciji, pospešijo celjenje in vseeno dvignejo vaš srčni utrip. A bodite pazljivi, da je trening res lahek in ne presegate svojih zmogljivosti,« opozarja Meta.

Ne spite dovolj

Mnogi mislijo, da jim hiter tempo življenja in dolgi dnevi, koristijo pri kurjenju kalorij, pa vendar je spanec ključen. »Med spanjem se vaš telo regenerira in nabira energijo za prihodnji dan,« je razložila Meta Vražič.

Spanec pa ni ključen sam za fizično zdravje, ampak tudi vpliva na kognitivne sposobnosti. Ljudje, ki ne spijo dovolj imajo večje težave s spominom, težje rešujejo logične težave, težje razmišljajo in imajo nizek nivo energije skozi celoten dan.

Priporočljivo je spati vsaj 8-10 ur na noč, da se vaše telo popolnoma obnovi. Če spite manj, trenerka opozarja, da bo to vplivalo na vaše zdravje »Slej ko prej pomanjkanje spanca pride za posameznikom in pride do ‘crasha’, kjer se človek popolnoma sesuje. Pride lahko do točke, ki se to ne pozna samo pri treningih in hujšanju, ampak preprosto ni več energije niti za vsakodnevna opravila. Četudi vam že en mesec uspeva spati samo pet ali šest ur na noč, se ne slepite, da vam pa to dobro dene. Telo bo na neki točki pregorelo.«

Osredotočate se na kilograme

To, da so mišice težje od maščobe pogosto slišimo, vendar ni popolnoma pravilno. Mišice imajo večjo gostoto, kar pomeni, da pri enaki teži zavzamejo manj prostora. Zato se lahko zgodi, da uspešno hujšate, številke na vaši tehtnici pa se ne premaknejo navzdol, ali še huje, grejo navzgor.

Profimedia

»Pri ženskah pogosto pride do velikih nihanj v teži, sploh med ciklusom. Lahko se zgodi, da shujša dve kili, pa čez nekaj tednov zaradi zadrževanja vode spet zaniha navzgor. Številk na tehtnici ne vzemite preresno, saj pravzaprav ne povedo veliko, raje se merite, slikajte prej in potem, ali bodite pozorni, če vaše obleke postajajo ohlapne,« je povedala Meta Vražič.

Ne dvigujete uteži

Pri ženskah pogosto obstaja strah, da bodo ob dvigovanj uteži postale preveč mišičaste in velike. Vendar se to ne zgodi kar tako hitro, in telesa, ki jih imate v mislih, običajno niso popolnoma naravna.

Dvigovanje uteži je odlično za zdravje vaših kosti in telesa, saj veča gostoto kosti in jih krepi. Prav tako so pri ljudeh, ki poleg drugih oblik vadbe tudi telovadijo z utežmi, poškodbe veliko redkejše. Boljša imunski sistem, pomaga pri bolečinah v hrbtu in krepi telo.

»Kardio je za hujšanje, uteži pa so za oblikovanje postave. S treningi doma se da veliko narediti, a nič ne bo izoblikovalo vaše zadnjice in nog, kot nekaj dodatnih kil. Niso potrebna velika bremena in pretiravanje, le nekaj dodatnega upora, kar bo otežilo trening in povečalo vašo zmogljivost,« svetuje trenerka. Dodaja, da so dober pripomoček tudi elastike, steklenice napolnjene z vodo ali karkoli, kar lahko uporabite kot dodatno utež.

New Report

Close