To je obvezna oprema vsakega pohodnika!

Oglasno sporočilo, 02. april 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Profimedia

Za vsakega ljubitelja narave in gibanja na prostem je pohodništvo neprecenljiv vir sprostitve, užitka in odkrivanja lepot narave. Ne glede na to, ali se odpravljate na krajši izlet v bližnji gozd ali na zahtevnejši dnevni pohod v hribe, je ključno, da ste opremljeni s primerno opremo. Oprema, ki jo nosite s seboj, ne le vpliva na udobje vaše izkušnje, ampak lahko tudi vpliva na vašo varnost in celo na uspeh vašega pohoda.

Slovenija je z vidika pohodnikov dobesedno raj v malem, saj država premore izjemno razširjeno mrežo pohodnih poti različne zahtevnosti, ki potekajo tako v nižinskem svetu kot v sredogorju in visokogorju. Ne čudi torej, da številni planinci in alpinisti veljajo za zaprisežene ambasadorje Slovenije niti da je pohodništvo sčasoma postalo ena najbolj razširjenih oblik rekreacije, pa tudi priljubljena destinacija tujcev – vsaj tistih, ki svoje počitnice želijo predvsem izkusiti.

Kljub temu je doživetje v naravi v veliki meri odvisno od opreme, med katero gre največji pomen pripisati nahrbtniku, saj so se od začetkov pohodništva, ki segajo v 18. stoletje, ob obutvi najbolj razvili prav pohodni nahrbtniki.

Foto: Vita ProShop

Pohodni nahrbtniki so obvezna oprema vsakega pohodnika

Pohodni nahrbtniki odločilno vplivajo na zmogljivost pohodnika, pri čemer se morajo natančno prilegati hrbtu. Vsak posameznik je ob tem primoran realno presoditi, katera oprema je na določenem pohodu nepogrešljiva, katera dobrodošla, katera pa povsem odveč.

A četudi pohodni nahrbtnik velja za najpomembnejši kos pohodne opreme, ta še zdaleč ni edini, s pomočjo katerega se polno opremite za varen odhod v gore.

Potrebujete namreč še najmanj:

  1. letnemu času primerna hitro sušeča pohodna ali športna oblačila z zmožnostjo uravnavanja toplote,
  2. zahtevnosti pohoda in samemu terenu prilagojeno obutev za trden korak ter oporo gležnju,
  3. pri daljših in/ali zimskih vzponih pohodne palice za razbremenitev kolena do 7 %,
  4. v izogib dehidraciji in pomanjkanju energije dolžini, zahtevnosti ter letnemu času primerno zalogo hrane in pijače, ter
  5. drugo dodatno opremo, usklajeno s potrebami, pogojenimi z zahtevnostjo pohoda, vremenskimi razmerami in osebno psihofizično oziroma kondicijsko pripravljenostjo (prva pomoč, astrofolija, naglavna svetilka, dereze, krema za sončenje, dokumenti, telefon, denar, rokavice, kapa itn.).

Večino naštetega – pohodni nahrbtniki, obutev, oblačila, druga oprema – je na voljo v spletni trgovini Vita ProShop, v okviru katere lahko za nasvet in pomoč pri izbiri kadarkoli povprašate tamkajšnje svetovalce. 

Zanimivost: Pohodništvo v današnjem pomenu se je razvilo v obdobju romantike, ko se je spremenil odnos do podeželja in narave, vendar je to še danes precej povezano s kulturo posamezne države. V Kanadi in Združenih državah Amerike denimo izraz pohodništvo (hiking) označuje premagovanje daljših razdalj na pešpoteh v naravi, medtem ko izraz sprehajanje (walking) označuje kratkotrajno gibanje v poseljenih krajih. Nasprotno se na Irskem in v Veliki Britaniji izraz sprehajanje uporablja za vse oblike hoje na prostem in izraz pohodništvo izključno za planinarjenje ter alpinizem, na Novi Zelandiji pa daljše pohode opredeljuje izraz popotništvo (tramping).

Foto: Vita ProShop

O pohodnem nahrbtniku dobro premislite še pred nakupom

Po besedah svetovalcev spletne trgovine Vita ProShop, je izbira pohodnega nahrbtnika v prvi vrsti povezana z zahtevnostjo pohodov, zato si še pred njegovim nakupom velja zastaviti več vprašanj, ki so v pomoč pri odrejanju njegove optimalne prostornine. Med vsemi njimi se najpomembnejše glasi: se nameravam podajati na enodnevne vzpone, večdnevne pohode ali trekinge?

Ni namreč vseeno, kakšna je dolžina pohodov, kajti pohodni nahrbtniki katerekoli velikosti uporabnika nikoli ne smejo ovirati pri hoji. Poleg zagotavljanja ustrezne prostornine, ki omogoča hranjenje in organizacijo vse potrebne opreme, je namreč njihov osnovni cilj prileganje hrbtu ter skladnost velikosti tega z velikostjo okvirja samega pohodnega nahrbtnika.

V trgovini Vita ProShop so, da bi bila izbira pohodnega nahrbtnika kar se da enostavna, zbrali najpomembnejše napotke, podrobneje predstavljene v tabeli.

Pohodni nahrbtniki – izbira prostornine
enodnevni vzponivečdnevni pohoditrekingi
do 25 lmed 30 in 49 lnad 30 l
Pohodni nahrbtniki – izbira velikosti hrbtišča*
dolžina hrbta med 40 in 50 cmdolžina hrbta med 45 in 55 cmdolžina hrbta med 50 in 60 cm
SML
*Dolžina hrbta se meri od mesta tik nad zadnjico do vretenca, ki se pri sklanjanju izboči (C7).

Ostale lastnosti pohodnih nahrbtnikov, kakršni sta prisotnost dežne prevleke in način odpiranja, so prej kot s čimerkoli drugim povezane z osebnimi preferencami posameznika. Poznamo sicer:

  • top-load, klasično odpiranje oziroma odpiranje z vrha, ki je nadvse enostavno za uporabo in trpežno, ti pohodni nahrbtniki pa so tudi precej lahki,
  • front-load, odpiranje s prednje strani, za katerega je značilna možnost boljše organizacije in večje preglednosti.

Pohodni nahrbtniki te vrste so običajno vsestransko uporabni, a se njihova zadrga dokaj rada pokvari, zato pri rokovanju z njimi ni odveč nekaj previdnosti.

Svetovalci spletne trgovine Vita ProShop uporabnike posebej opozorijo na pomanjkljivosti posameznih sistemov pohodnih nahrbtnikov. Predvsem pa jim svetujejo, da še pred nakupom zares natančno premislijo o terenih, na katere se nameravajo podajati, vremenskih razmerah, v katerih se najpogosteje odpravijo na pot, in osnovni namembnosti pohodnega nahrbtnika.

Eno najpomembnejših pravil je, da mora teža biti pravilno razporejena v razmerju 70 % nošnje na bokih in 30 % na ramenih.

Posebnosti Deuter nahrbtnikov

Nemško blagovno znamko Deuter je v Ausburgu leta 1898 ustanovil Hans Deuter. Dejavnost je pričela rasti na prelomu stoletja, ko je podjetje bavarsko kraljevo pošto oskrbovalo s poštnimi torbami in vrečami, desetletje kasneje, leta 1910, pa se je zaradi povpraševanja vojske preusmerilo k izdelovanju torb, nahrbtnikov, pasov ter šotorov.

Sledili so nadstreški za tovornjake, že kmalu pa tudi pohodna oprema, ki je vse do danes v svetu alpinizma absolutno prva izbira. Kar devet pohodnih nahrbtnikov od skupno desetih osvajalcev Everesta namreč nosi Deuter nahrbtnike.

Ti so med pohodniki izredno priljubljeni zaradi edinstvene lastnosti, ki se pripisuje liniji za ženske. Gre za pohodne nahrbtnike oznake SL (ostali so unisex), opredeljene s posebno ergonomijo, natančneje s krajšim hrbtiščem, z ožjimi naramnicami S oblike in s konično oblikovanimi prsnimi zaponkami. Poleg linije pohodnih nahrbtnikov za ženske se Deuter ponaša še z linijo za moške, višje od 185 cm (oznaka EL), značilne po med 6 do 9 cm daljšem hrbtišču.Z vsem naštetim Deuter ostaja znamka, ki resnično razume potrebe pohodnikov, kar redno izpostavljajo tako uporabniki kot svetovalci spletne trgovine Vita ProShop, enega od tistih spletnih mest, na katerih športni navdušenci prejmejo odgovor na pra

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,439
30.03.2024 ob 10:27
296,846
22.04.2024 ob 22:19
112,980
21.04.2024 ob 01:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close