Temne plati športa pri otrocih

Za otrokov razvoje je bistveno, da mu omogočimo raznovrstne športne dejavnosti. Narobe je otroka prezgodaj vključevati…

Mnogi starši so v dilemi, kateri šport izbrati za svojega otroka. Izhajajo iz lastnih izkušenj, svojih neuresničenih želja in tudi možnosti, ki jih ponuja okolica njihovega bivanja, pa vendar se težko odločijo.

Strokovnjaki pravijo, da se glede tega lahko razbremenite in da je najbolj pomembno, da otrok spoznava čim več različnih možnosti gibanja na prostem.

»Narobe je otroka prezgodaj vključevati samo v en šport. Za njegov razvoj je bistveno, da mu omogočimo raznovrstne športne dejavnosti. Ne glede na to, ali ga vključimo v plavalni, košarkarski ali atletski klub, mora biti vadba za otroke pravzaprav precej enaka, sestavljena iz desetih ali petnajstih različnih dejavnosti, ki otroku zagotavljajo dovolj široko gibalno podkovanost,«

je za portal Vse bo: v redu povedal dr. Branko Škof, profesor športne vzgoje s Fakultete za šport.

Hkrati pa staršem odsvetuje, da otroke vključujejo v programe, usmerjene predvsem v tekmovalnost. Ta namreč vedno pripelje do ozke, enosmerne vadbe, ki pa ne podpira optimalnega fizičnega, psihosocialnega in čustvenega razvoja otroka.

[see url=”http://vsebovredu.triglav.si/dom-in-druzina/pravi-sport-za-otroka-kako-ga-izbrati”]Pravi šport za otroka: Kako ga izbrati?[/see]

“Športniki, ki imajo svojo pozornost usmerjeno na rezultate in tekmovalnost, so na nizki evolucijski stopnji. Življenje je ustvarjeno po principu: občutek pred silo. Sproščeno telo, ki je v ravnovesju, ne vpliva na naravo prostora in je uglašeno z okolico. Boj, napetost in naprezanje to ruši. Življenje v družbi, v kateri ljudje med seboj in v odnosu do narave delujejo z občutkom pred silo, je naravni evolucijski potencial človeka in kaže na odsotnost napetosti tako v posamezniku kot družbi,”

zagovarja Igor Čurič, razvijalec discipline za aktivacijo naravnega telesnega mehanizma za sproščanje napetosti in stresa.

Tekmovalnost škodi

Dr. Škof opozarja, da je korelacija med hitrim ukvarjanjem z ozko usmerjenim športom in poznejšimi vrhunskimi rezultati zelo negativna. To pomeni, da tisti otroci, ki prehitro začnejo specialno trenirati, pozneje ne dosegajo uspehov na visoki tekmovalni ravni, četudi imajo potencial. Zato je skrb, da bi otrok kaj zamudil, odveč.

Otroci, ki začnejo trenirati in tekmovati prezgodaj, se zasitijo in pozneje, ko bi treningi res morali postati zahtevni, zanje nimajo več motivacije. Druga temna plat prehitre športne specializacije pa so poškodbe, ki nastanejo zaradi izkoriščanja biološkega potenciala mladostnikov, še preden je ta res do konca razvit. Zato je ravno široka športna aktivnost najboljši temelj za poznejšo uresničitev nadpovprečnega športnega talenta.

Kateri šport izbrati za vašega otroka?

Žan Košir, deskar na snegu, ki je na zadnjih olimpijskih igrah Sloveniji prinesel srebrno in bronasto medaljo, je na desko prvič stopil šele pri dvanajstih letih. Na prvo tekmovanje se je prijavil dve leti pozneje in zmagal. Takrat je začutil željo po tekmovanju na visoki ravni, začel resno trenirati in se počasi prebil na mednarodno sceno. Preberite njegovo zgodbo Od namiznega tenisa do deskanja.

logo_zavod_vse_bo_v_redu_triglav

Projekt Mesec aktivnosti za zdravje podpira Zavarovalnica Triglav d.d. Še več zanimivih zgodb in koristnih nasvetov s področja zdravega življenja si preberite na portalu Vse bo: v redu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več