Tako bo cepivo proti gripi še bolj učinkovito

I. K., 25. november 2022
Zdravje
Foto: Profimedia

Trije triki, ki naj bi povečali učinkovitost cepiv.

Letos je imela Avstralija najhujšo sezono gripe v zadnjih petih letih, iz ZDA pa že poročajo o največjem izbruhu gripe v zadnjih desetih letih. Center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC) pravi, da bi se morali letos cepiti vsi, celo otroci, starejši od šest mesecev, saj je v ameriških bolnišnicah razširjen smrtonosnejši sev gripe.

V Sloveniji se je cepljenje proti gripi že začelo. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah NIJZ se je treba predhodno naročiti.

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

NIJZ

Lahko povečamo učinkovitost cepiv? Da.

Študije so pokazale, da lahko cepljenje pred 11. uro dopoldne poveča vaš imunski odziv, saj je takrat več T-celic – imunskih celic, ki se dolgoročno borijo proti okužbi – kot pozneje, piše Daily Mail.

Lanskoletna raziskava ene od kitajskih univerzitetnih bolnišnic, v katero je bilo vključenih 63 oseb, je pokazala, da je bil odziv imunskega sistema pri tistih, ki so cepivo proti covidu-19 prejeli med 9. in 11. uro, večji kot pri tistih, ki so se cepili med 15. in 17. uro. Raven imunskih celic se čez dan spreminja. Raziskave na miših so pokazale, da se zjutraj aktivirajo geni, ki proizvajajo T-celice, podobni procesi bi se lahko dogajali tudi pri ljudeh. Dr. Peter Chin-Hong, zdravnik za nalezljive bolezni na univerzi v San Franciscu, je za ABC News povedal, da je zato bolje, da se cepimo dopoldne.

Foto: Profimedia

Dobro se naspite

Znanstveno je bilo tudi že večkrat dokazano, da je za močan odziva telesa ključen tudi dober spanec pred in po cepljenju. Nemški raziskovalci iz Lübecka so ugotovili, da je počitek po cepljenju proti hepatitisu A podvojil število imunskih celic, ki so nastale kot odziv na cepivo. Spanec naj traja vsaj šest ur, priporoča študija iz leta 2012. Tisti, ki so po cepljenju proti hepatitisu B spali manj kot šest ur, so imeli manj protitelesc.

Neka druga študija je pokazala, da na učinkovitost cepiva vpliva tudi to, kako spočiti smo, in to ne le na dan cepljenja, ampak že več dni pred njim. Zaradi krajšega spanca dva dni pred cepljenjem proti gripi je bilo pri 83 osebah manj protitelesc, in to celo več mesecev po cepljenju. Ločene raziskave iranske univerze Jahron so to podprle. Kar šest od osmih študij, ki so jih opravili, je pokazalo pozitivno korelacijo med spanjem in imunskim odzivom po cepljenju. “Spanje je ključnega pomena za zdravje in pomaga krepiti imunski sistem, zato so nekatere študije pokazale, da lahko pomanjkanje spanja negativno vpliva na učinkovitost cepiva,” pravi dr. Jayne Morgan.

Stran s protibolečinskimi zdravili

Tretji namig pa se tiče protibolečinskih zdravil, po katerih tisti, ki so po cepljenju začutili stranske učinke, kot je povečana telesna temperatura ali boleča roka na mestu vboda, tako radi posežejo. Zdržite brez njih, svetujejo strokovnjaki, saj protibolečinska zdravila zavirajo odziv imunskega sistema, ki ga targetira cepivo.

Zdravniki sicer poudarjajo, da se je bolje cepiti v ‘manj idealnih’ okoliščinah, kot se cepivo odpovedati.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,916
25.11.2022. ob 08:29
3,223
24.08.2022. ob 13:26
23,837
24.11.2022. ob 09:24
12,294
13.10.2022. ob 12:32
140,815
25.11.2022. ob 22:14
Preberi več

New Report

Close