Ste opazili, da ste manj pod stresom, če pojeste tole praznično živilo?

Profimedia

V prazničnem času se orehi pogosteje znajdejo na našem jedilniku. Zaviti v potici, buhtljih, rogljičkih, palačinkah, v obliki piškotov, kot dekoracija solat in sladoledov niso samo okusno živilo. Dokazano je tudi, da znižujejo stres. Koliko bi jih morali pojesti, da bi se prepričali, ali to velja tudi pri vas?

Po poročanju sodelujočih študentov v klinični študiji1, so dokazali pomembno povezano med uživanjem orehov in izboljšanjem duševnega zdravja, zmanjšanjem stresa, izboljšano kakovostjo spanja in boljšo presnovo.

Zahvala gre omega-3 maščobnim kislinam, melatoninu ter drugim vitaminom in hranilom, ki se nahajajo v orehih in vplivajo na duševno zdravje in zdravje v črevesju.

Predvsem za študente, ki doživljajo veliko stresa, bi bilo dobro dodati orehe v vsakodnevno prehrano

Vodilna raziskovalca, dr. Mauritz Herselman in izredna prof. Larisa Bobrovskaya sta pojasnila rezultate dodiplomskih študentov in pravita, da “prispevajo k vse večjemu številu dokazov, ki povezujejo orehe z izboljšanim zdravjem možganov in črevesja”.

Osemdeset avstralskih študentov so v raziskavi razdelili v tri skupine in tisti, ki so vsak dan zaužili približno polovico skodelice orehov, so poročali o izboljšavah pri kazalcih duševnega zdravja – o znatnem zmanjšanju občutkov, povezanih z depresijo, dolgoročno pa so poročali o izboljšani presnovi in splošnem boljšem spancu.

Svetovna zdravstvena organizacija je pred kratkim objavila, da vsaj 75 odstotkov motenj duševnega zdravja prizadene ljudi, mlajše od 24 let, zaradi česar so dodiplomski študenti še posebej ranljivi za težave z duševnim zdravjem.

Mauritz Herselman

Orehi so poleg pozitivno dokazanega vpliva na splošno dobro počutje tudi zdrav in okusen prigrizek, ter vsestranska sestavina v številnih receptih. Morda jih boste tudi vi v prihodnje raje uvrstili na svoj jedilnik. Pa dober tek.

1 Študija University of South Australia, objavljeno v reviji Nutrients
vir: https://neurosciencenews.com/walnuts-stress-22098/

Več novic

New Report

Close