Spodbudne novice: Končno zaščita proti boreliozi?

I. K., 10. junij 2024
Infektologija
erythema migrans
FOTO: Profimedia

Novo cepivo VLA15 zelo obetavno v boju proti boreliozi.

“V Sloveniji je borelioza najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi,” pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ, kjer tudi pravijo, da letno pri nas zabeležimo med pet do sedem tisoč obolelih. “Tveganje za okužbo je največje od februarja do novembra. Blage zime in vlažne pomladi spodbujajo pojavnost klopov,” še svarijo pri NIJZ.

Iz tujine pa prihajajo spodbudne novice. Avstrijsko podjetje Valneva in Pfizer razvijata cepivo (VLA15) proti boreliozi, ki je pravkar uspešno prestalo odobritveno študijo druge faze z več kot 800 sodelujočimi. Kot razkriva raziskava, objavljena v publikaciji Lancet Infectious Diseases, so udeleženci študije cepivo dobro prenašali in na šest najpogostejših različic borelioze pokazali močan protitelesni odziv.

Glede na študijo so za najboljši imunski odziv potrebna tri cepljenja. Cepivo zdaj prehaja v naslednjo raziskovalno fazo, v kateri bo sodelovalo 6.000 udeležencev. Nato je treba ugotoviti še, kako pogosto bo treba po osvežitveni odmerek in kakšna bo cena. Ali je cepivo primerno tudi za otroke, še ni znano. Da bi to ugotovili, bo potreba nova študija.

Trenutno je to edino cepivo proti boreliozi, ki je v kliničnem razvoju, vendar pa ni prvo. V ZDA je bilo že leta 1998 na voljo cepivo, ki pa so ga leta 2002 zaradi premajhnega povpraševanja (takrat ta bolezen še ni bila tako razširjena) umaknili s trga. Obstaja tudi cepivo, ki je bilo razvito posebej za pse.

Simptomi in znaki bolezni

“Borelioza običajno poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni (tri do 32 dni po ugrizu okuženega klopa) se pojavijo značilne spremembe na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa. Pomembno je razlikovati običajno alergično reakcijo kože, ki se lahko pojavi takoj na mestu ugriza, od značilnih kožnih sprememb za boreliozo. Kožne spremembe niso vedno prisotne. V drugi in tretji fazi bolezni (lahko tudi več mesecev ali let po okužbi) se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov: kože, živčevja, sklepov, mišic, tudi oči in srca,” razlagajo pri NIJZ.

Boreliozo zdravimo z antibiotiki. Pomembno je, da bolezen hitro prepoznamo, saj je zdravljenje v prvi fazi bolezni praviloma zelo učinkovito.

Kako preprečiti okužbo?

  • Nosimo svetla oblačila, ki naj pokrivajo čim večji del telesa.
  • Uporabljamo sredstva (repelenti), ki odganjajo klope.
  • Ob vrnitvi iz narave opravimo temeljit pregled telesa, pozorni smo tudi na poraščene dele telesa, kožne gube, uhlja, pazduhe in dimlje.

Vir: NIJZ

Klopa je treba odstraniti čim prej. Koliko časa mora biti klop prisesan, da prenese bolezen, si lahko preberete TUKAJ. “Klopa pravilno odstranimo z uporabo koničaste pincete, in sicer tako, da klopa primemo čim bližje koži, in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Pri tem ne smemo vrteti pincete, ampak jo potegnemo naravnost navzgor. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, kreme, petroleja ali drugih mazil,” svetujejo pri NIJZ.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close