Od nas je odvisno ali bo telo maščobo porabilo ali skladiščilo

Foto: profimedia

Z eno navado lahko vplivamo na to, da bo naše telo zaužite maščobe uporabilo za energijo namesto skladiščilo.

Kot kaže, je za to potrebnih pet ur telesne aktivnosti na teden, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Aberdeen na Škotskem, rezultati pa so bili objavljeni v Nature Communications.

Kako se maščoba v telesu metabolizira?

V raziskavi se niso osredotočili na vpliv diet, temveč na to, kako se maščoba v telesu metabolizira glede na posameznikovo splošno zdravje in fizično pripravljenost. K sodelovanju so povabili dve različni skupini moških: v eni so bili moški s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so bili telesno neaktivni, v drugi so bili moški športniki, ki so bili telesno zelo aktivni (tudi po devet ur na teden).

Za potrebe raziskave moški iz obeh skupin za osem tednov ‘zamenjali’ življenjski slog: športniki so postali telesno neaktivni, moški s sladkorno boleznijo pa so bili deležni pet ur vzdržljivostne vadbe na tededn. Pred in po zamenjavi življenjskega sloga so udeležencem vbrizgali majhne količine različnih maščob in opravili slikanje z magnetno resonanco (MRI), da so videli, kako se maščoba obnaša v celicah njihovih mišic.

Telesna aktivnost izboljša porabo maščob

Prva analiza je razkrila, da so pri športnikih nasičene maščobe izgorevale kot energija, pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 pa so se predvsem shranjevale v telesu. Vendar pa se je po osmih tednih vzdržljivostne vadbe, ki so je bili deležni moški s sladkorno boleznijo, to spremenilo: poraba nasičenih maščob v celicah skeletnih mišic je postala podobna kot pri športnikih, ki v tem času niso bili telesno dejavni.

Poleg tega so po osmih tednih redne vzdržljivostne vadbe moški s sladkorno boleznijo zmanjšali telesno težo, izboljšala se jim je občutljivost na inzulin in znižale so se jim ravni holesterola, trigliceridov ter glukoze na tešče.

“Najbolj presenetljiva je ugotovitev, da kardio-metabolno zdravje narekuje, kako učinkovito človeško telo uporablja različne maščobe kot gorivo,” je izsledke komentiral prof. Bryan Williams, medicinski direktor organizacije British Heart Foundation, ki je podprla raziskavo. In dodal, da ta majhna raziskava znova potrjuje, da je ohranjanje telesne aktivnosti zelo koristno za zdravje srca.

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
19.06.2024 ob 09:20
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close