Oči na udaru pri sladkorni bolezni

oko, vid
Foto: Profimedia

Oko je nepogrešljiv organ. Nekatere bolezni, med njimi sladkorna, ogrožajo njegovo zdravje in funkcionalnosti. Kako to preprečiti?

“Prvi in najpomembnejši nasvet, ki bi rad dal sladkornemu bolniku je, da se takoj, ko mu je bila ugotovljena sladkorna bolezen, še predno se opazijo kakršne koli težave z očmi, naroči v regionalnem centru za presejanje diabetične retinopatije. V Sloveniji imamo naslednje centre, ki skrbijo za očesno zdravje sladkornih bolnikov. Ti centri so v Celju, Kranju, na Bledu, v Novem mestu, Izoli, Šempetru, Mariboru, Murski Soboti in Ljubljani pod okriljem njihovih Očesnih oddelkov in ambulant. S pravočasnimi očesnimi pregledi in pravočasnim zdravljenjem lahko v 90 odstotkih zmanjšamo najpogostejši vzrok slepote med 20. in 65. letom starosti,” svetuje Gorazd Kolar, dr. med., okulist oftalmolog, moderator foruma Oftalmologija. Na podlagi dolgoletnih izkušenj dela na očesni kliniki bolnikom priporoča sledeče.

Kaj in kdaj se dogaja v očesu sladkornega bolnika?

Nastop prvih sprememb nastopi šele po nekaj letih trajanja sladkorne bolezni in je seveda odvisen od tipa sladkorne bolezni in strogega upoštevanja predpisane terapije. Spremembe nastajajo na ožilju, ne samo očesa, temveč tudi drugod v telesu. 

Na očeh so pri pregledu očesnega ozadja z oftalmoskopom ali slikanju opazne naslednje spremembe:

  • v začetku krvavitve v mrežnici različnih velikosti,
  • kasneje dodatno nabiranje maščob v mrežnici,
  • oteklina v rumeni pegi očesa,
  • razraščanje vezivno žilnih oblog,
  • odstopanje mrežnice,
  • krvavitve v očesno steklovino. 

Vse te nezdravljene spremembe okvarjajo vid očesa in lahko vodijo v slepoto.

S pravočasnimi pregledi in presejanjem, lahko pomagamo, da ne pride do teh tragičnih sprememb za vid.

Gorazd Kolar, dr. med. okulist oftalmolog

Kako preprečiti težave z očmi pri sladkorni bolezni?

Zdravljenje ima svoja osnovna navodila. Pomembna je že preventiva: redna kontrola krvnega sladkorja, redna kontrola krvnega pritiska, vzdrževanje primerne telesne teže in sladkorne diete, fizično gibanje telesa, redne očesne kontrole. Bolnik ne sme odlašati s pravočasnim zdravljenjem. Poznamo lasersko zdravljenje, zdravljenje očesne steklovine in po potrebi operativni poseg.

Pomembni so presejalni pregledi. V center za presejanje napoti osebni zdravnik ali diabetolog, ki kontrolira sladkorno bolezen.

V centru za presejanje očesnih komplikacij pri sladkorni bolezni po pregledu očesa, vidne ostrine, očesnega ozadja in fotografiranju mrežnice bolnik dobi navodila o nadaljnjih kontrolah ali potrebnem zdravljenju.

Kako lahko bolnik pomaga pri ohranitvi vida ob prisotni sladkorni bolezni?

Bolnik mora biti discipliniran in se strogo držati navodil za brzdanje sladkorne bolezni, hoditi na redne kontrole k internistu in oftalmologu.

Imate vprašanje za oftalmologa? Postavite ga na forumu Oftalmologija.

Smisel življenja in soočanja s kronično boleznijo: humorno s psihiatrom dr. Željkom Ćurićem

Psihiater dr. Željko Ćurić osvetljuje, kako ohraniti smisel in kakovost življenja, ko se soočamo s kronično boleznijo, ki za vedno spremni naš vsakdan?

Z njegovimi besedami “Pot v pekel je tlakovana z najboljšimi nameni,” a prava moč se skriva v vprašanju “Kaj bi jaz brez sebe?”

Odkrijte, zakaj je to vprašanje ključno ne le pri soočanju z boleznijo, ampak tudi v iskanju osebnega miru in kako nas vodi k razumevanju, da skrb zase ni sebična, temveč temeljna za naše dobro počutje:

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].

Več novic

New Report

Close