Neverjetni rezultati: Po presaditvi organa se je spremenil prejemnikov značaj, a to še ni vse!

I. K., 24. maj 2024
Novice
operacija, kirurgi
Foto: Profiemedia

Srce želi, kar srce želi. Ne glede na to, v katerem prsnem košu bije. Tako bi lahko na kratko povzeli rezultate študije, ki se je ukvarjala s tem, ali se je po prejemu novega organa spremenil značaj prejemnika.

V študiji, ki je bila objavljena na spletni strani Transplantology in so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Koloradu, je sodelovalo 23 prejemnikov novega srca in 24 oseb, ki so jim presadili kakšen drug organ, na primer jetra, ledvico ali pljuča.

Sodelujoči so izpolnili anketo, v kateri so podrobno opisali svoje izkušnje po operaciji. Osupljivih 89,3 odstotka vprašanih je poročalo o spremembah v svoji osebnosti, ne glede na organ, ki so ga prejeli.

Raziskava je bila razdeljena na dva dela: prvi del se je nanašal na demografske značilnosti, kot sta spol in starost. V drugem delu pa so udeleženci odgovarjali na vprašanja o morebitnih spremembah osebnosti. Raziskovalce je med drugim zanimalo, ali so po transplantaciji opazili spremembe v svojem temperamentu in v čustvovanju. Spraševali pa so jih tudi o preferencah glede glasba, hrane, športa, barv in religije.

Presaditev organa vpliva na osebnost

Po celoviti analizi so raziskovalci ugotovili, da je 89,3 odstotka udeležencev poročalo o spremembi osebnosti.

Spremembe na teh področjih so opazili še zlasti bolniki s presajenim srcem:

  • Zanimanje za športne dejavnosti: 30,4 odstotka
  • Temperament: 60,9 odstotka
  • Preference glede hrane: 47,8 odstotka

Udeleženci z drugimi presajenimi organi pa so poročali, da so se spremenili njihovi spomini. Avtorji študije so pojasnili, da so že pred njihovo raziskavo obstajala poročila o tem, da so nekateri prejemniki organov zaznali spomine, ki niso bili povezani z njihovimi izkušnjami.

Ne glede na to, katere organe so prejeli, je polovica anketirancev dejala, da je presaditev vplivala na njihova čustva. Trenutno pa ni jasno, ali je to povezano s posegom ali z organom.

Pri 36,2 odstotka vprašanih se ni pojavila le ena sprememba v značaju, ampak štiri ali več. To je veljalo predvsem za tiste, ki so prejeli srce, čeprav razlika med skupinama ni bila statistično pomembna. Iz tega lahko sklepamo, da ima presaditev srca večji vpliv na osebnostne spremembe kot presaditev drugih organov.

Pretekle študije so se osredotočale predvsem na anekdote pacientov, ki so dobili novo srce. Science Alert piše, da so se po presaditvi srca nekateri pacienti počutili bolj podobni darovalcem kot sebi, da so razvili nove preference do hrane, umetnosti, spolnosti in tudi nove vedenjske vzorce. Ena prejemnica je povedala, da je razvila globoko ljubezen do glasbe, potem ko je v devetdesetih letih prejela srce mladega glasbenika. Znanstvenikom je povedala: “Prej nikoli nisem znala igrati (na glasbilo), po presaditvi pa sem vzljubila glasbo. Začutila sem jo v svojem srcu.”

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
19.06.2024 ob 09:20
297,368
19.06.2024 ob 09:29
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close