Bralka zaskrbljena zaradi zdravila, med stranskimi učinki omenjen zlom kolka

N. K., 12. februar 2024
GastrologijaInfektologija
Foto: Profimedia

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki se ne upa vzeti antibiotikov, “ker so močni in ker v navodilih opozarjajo tudi o možnih hudih stranskih učinkih.”

Pred nekaj dnevi smo pisali o začetku izvajanja pilotne raziskave – o presejanju za bakterijo Helicobacter pylori. Razlog za že kar drugi tak pilotni projekt v Sloveniji je, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) kar 89 odstotkov vseh primerov raka želodca, brez raka kardije (vrata želodca), posledica kronične okužbe s H. Pylori. Poleg tega pa je okužba z bakterijo H. Pylori ena najpogostejših okužb – okužen je vsak četrti Slovenec. Vendar kar 80 odstotkov okuženih ne ve za okužbo, saj lahko poteka brez simptomov in težav, okužba pa se iz mame in očeta prenaša tudi na otroka. Pri 20 odstotkih okuženih pa se pojavijo različne težave, denimo razjeda na želodcu ali dvanajsterniku, dispeptične težave, trombocitopenije in krvavitve, ki so posledica trombocitopenije, pri približno treh odstotkih okuženih pa se pojavijo predstopnje raka na želodca.

Več o projektu in presejanju preberite v članku.

Izkušnje zdravljenja z več kot 23.000 bolniki

Po objavi članka, pa se je na uredništvo obrnila bralka, kateri so okužbo z bakterijo H. pylori odkrili zaradi drugih težav, za zdravljenje okužbe so ji predpisali antibiotično zdravljenje, ob izdaji antibiotikov v lekarni, pa so jo opozorili, da so to močni antibiotiki. V navodilih za uporabo so res navedeni tudi hudi stranski učinki, omenjen je tudi zlom kolka pri 1 od 100 oseb, zato se je odločila, da antibiotikov ne vzame.

Ob izraženi skrbi naše bralke, smo prosili za odgovor specialistka gastroenterologije prof. dr. Bojan Tepeša, dr. med., ki se je prijazno odzval in povedal, da je sodeloval v veliki evropski raziskavi, v katerem so spremljali neželene učinke zdravljenje okužbe z bakterijo H. Pylori pri skoraj 23.000 bolnikih: “Prilagam naš članek, ki je bil objavljen v vrhunski reviji American Journal of Gastroenterology v letu 2021 in se ukvarja prav s stranskimi učinki zdravljenja H. pylori okužbe pri več kot 23.000 bolnikih. Približno 23 odstotkov ima ob terapiji lažje stranske učinke (grenkoba v ustih, slabost, driske lažje stopnje ). Bruhanje se pojavi običajno le, če nekdo ob antibiotikih uživa alkohol. Le 1,3 odstotka bolnikov pa je zaradi stranskih učinkov prekinilo zdravljenje.

Prof. dr. Tepeš dodaja, da farmacevtska podjetja v navodili zdravila zapišejo vse možne in objavljene zaplete ob jemanju posameznega zdravila, vendar ne drži, da 1 od 100 oseb pri zdravljenju H. pylori doživi zlom kolka.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close