Navodilo za uporabo zdravila – papir, ki ga običajno zavržemo

Uredništvo, 20. september 2019.

Tablete, kapsule, dražeji, sirupi, kapljice in inhalatorji – vse to so zdravila. Veste, kaj imajo skupnega? Zdravilo je snov rastlinskega, živalskega in človeškega izvora ali kemični element, namenjen zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

Uporablja se z namenom obnavljanja, urejanja ali prilagajanja fizioloških funkcij telesa. Vendar pa lahko v nekaterih primerih izzove neželene posledice. Se moramo zato zdravilom izogibati? O tem naj odloči zdravnik. Pomagate pa lahko tako, da natančno preberete navodila za uporabo. Tisti papir, ki ga običajno zavržemo? Da, prav tega! Navodilo za uporabo zdravila vključuje vse pomembne informacije in omogoča varno zdravljenje.

Zakaj je treba prebrati navodilo?

V vsaki škatlici z zdravilom je poleg farmakološke učinkovine tudi papir, poln podatkov. Imenuje se navodilo za uporabo in temelji na opisu lastnosti zdravila. Namenjen je uporabnikom zdravila, zato so podatki napisani na preprost in razumljiv način. Vendar ga pogosto spregledamo, če pa ga že vzamemo v roke, težko najdemo to, kar nas zanima. Zdi se, da je podatkov preveč in da so preveč zapleteni.

Navodilo za uporabo mora vsebovati vse zakonsko predpisane podatke: o identifikaciji zdravila, indikacijah in kontraindikacijah zdravljenja, stranskih učinkih in roku uporabe. Podrobnejša pojasnila pa se nam zdijo nerazumljiva, zato navodilo zavržemo. Rečemo si: »Kaj mi bo? Pri zdravilih na recept tako in tako vse izvem pri zdravniku ali farmacevtu.« Kaj pa zdravila v prosti prodaji? Za mnoga, denimo tista proti glavobolu in drugim bolečinam, povišani telesni temperaturi, bolečinam v grlu ali za blaženje duševnih težav, ne potrebujemo recepta. Ali to pomeni, da so ta zdravila povsem nenevarna? Nikakor ne. Tudi taka zdravila imajo lahko nevarne stranske učinke.

Če ne preberete navodil za uporabo, se lahko zgodi, da se boste zmotili pri količini ali načinu jemanja zdravila. Zato pred zaužitjem natančno preberite navodila. Naj vam bo zdravje na prvem mestu.

Pri čem nam navodilo pomaga?

Mnogi ljudje imajo težave pri jemanju določenega zdravila. Morda pozabijo vzeti odmerek in ne vedo, kaj storiti. Morda je novo zdravilo povzročilo interakcijo z drugimi zdravili ali hrano – ali sprožilo alergijsko reakcijo. Vendar ni treba, da vas skrbi, saj imamo na trgu za vsako bolezen celo vrsto zdravil, in čeprav običajno vsebujejo isto učinkovino, se razlikujejo pri pomožnih snoveh, in prav te lahko povzročijo stranske učinke.

Kako izbrati zdravilo, ki bo najbolj ustrezalo vašemu organizmu? Preberite navodila o uporabi, saj vsebujejo vse pomembne podatke, ki jih morate poznati pred začetkom jemanja zdravila.

V navodilu boste našli odgovore na večino svojih vprašanj:
• Kaj zdravilo vsebuje in za kaj se uporablja?
• Kako je pakirano?
• Kje ga je treba hraniti?
• Način odmerjanja in uporabe – kako ga jemati glede na starost?
• Kako dolgo lahko traja zdravljenje z njim?
• Kaj storiti, če pozabimo vzeti enega ali več odmerkov zdravila?
• Kaj storiti, če smo vzeli prevelik odmerek?
• Kakšne so interakcije z drugimi zdravili, hrano in alkoholom?
• Je to zdravilo nevarno jemati v kombinaciji z drugimi?
• Kakšni so simptomi predoziranja in kaj v tem primeru storiti?
• Komu poročati o morebitnih sumljivih simptomih, kot so nepojasnljive krvavitve, slabost, bruhanje, izpuščaj in težave z dihanjem?
• Kateri stranski učinki so pogosti ob običajni uporabi zdravila in kaj storiti, če se pojavijo?
• Komu poročati o stranskih učinkih?

Če želite kar najbolj preprečiti take nepredvidljive situacije, se namesto kupovanja zdravil na lastno odgovornost posvetujte neposredno z zdravnikom ali medicinskim delavcem. Poleg tega ne pozabite na papir, ki ga običajno zavržete – zdaj veste, kako pomemben je.

Literatura:
Zakon o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13, 90/14, 100/18).
Ivetić Tkalčević, V., i sur. 2017. Farmakovigilancija – uvijek budni čuvari sigurnosti pacijenata. Medicus. 26 (1): 53–58.

Foto: Pexels

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več