Mislijo, da boš kar pozabil, kot da raka nikoli nisi imel

Foto: Profimedia

Kljub temu, da je rak dojk eden od rakov, o katerih se največ govori, je velika verjetnost, da verjamemo kakšnemu mitu, če se nismo z njim soočili sami ali kdo od naših bližnjih.

Mite so razblinjali na portalu BreastCancer.org.

MIT: Ko se zaključi zdravljenje, je rak dojk preteklost

RESNICA: Bolniki večkrat povejo, da družinski člani in prijatelji od njih včasih pričakujejo, da se bodo po zdravljenju kar vrnili v ‘nekdanjo normalnost’, kot da raka nikoli niso imeli. Vendar je vpliv raka dojk na življenje posameznika dolgoročen. Bolniki lahko še več let po zaključenem zdravljenju čutijo posledice bolezni in zdravljenja, denimo bolečine, utrujenost, spremembe na koži, zasoplost, nevropatije, menopavzne simptome … Poleg tega, taka bolezen pušča posledice tudi na psihološkem delovanju: tesnobnost, strah pred ponovitvijo bolezni, spremembe v odnosih je le nekaj najbolj pogostih. To lahko traja še več let, pri nekaterih pa celo do konca življenja.

MIT: Če ohranjamo normalno telesno težo, smo redno telesno aktivni, jemo zdravo in ne uživamo prekomerno alkohola, ne moremo zboleti za rakom dojk

RESNICA: Kljub temu, da zdrav življenjski slog dokazano zmanjšuje tveganje za raka dojk, to ni zagotovilo, da ne moremo zboleti za to boleznijo. Zato je pomembno, da se ne glede na zdrav življejski slog redno samopregledujemo in udeležujemo presejalnih programov.

MIT: Nošenje nedrčka, še posebej s kostjo, povzroča raka dojk

RESNICA: Nobenega dokaza ni, da nošenje nedrčka povzroča raka.

MIT: Uporaba antipersiprantov, še posebej tistih, ki vsebujejo aluminij, povzroča raka dojk

RESNICA: Tudi da uporaba antiperspirantov pod pazduhami povzroča raka, ni dokazov. So pa nekatere raziskave pokazale, da so imele ženske, ki so pod pazduhami uporabljale izdelke z aluminijem, dejansko imele večje koncentracije aluminija v tkivu dojk.

MIT: Uživanje preveč sladkorja povzroča raka, saj sladkor pospešuje rast raka

RESNICA: Do zdaj ni nobenega dokaza, da je uživanje sladkorja povezano z rakom dojk ali katero koli drugo vrsto raka. Uživanje preveč sladkorja pa lahko vodi v povečanje telesne teže, kar pa je znani dejavnik tveganja za raka dojk (in druge bolezni).

MIT: Rak dojke se kaže le z zatrdlino

RESNICA: Rak dojke se, še posebej v začetnih fazah ali pri netipičnih oblikah, lahko kaže tudi z drugimi simptomi, denimo z izcedkom in uvlečeno kožo ali bradavico. Prav tako ne drži, da zatrdlina pri raku dojk nikoli ne more biti boleča ali se premikati. Vsako zatrdlino ali nenavadno tvorbo mora pregledati zdravnik.

MIT: Rak dojke v zgodnji fazi se ne more ponoviti

RESNICA: Tudi, če se raka dojk diagnosticira in pozdravi zelo zgodaj, obstaja nekaj možnosti, da se bo ponovil.

MIT: Če se rak dojke ne ponovi v pet letih, se ne bo nikoli

RESNICA: Ponovitve raka dojk so odvisne od tega, za kakšno vrsto gre, je za Med.Over.Net pojasnila doc. dr. Erika Matos, dr. med.Pri trojno negativnem ter HER-2 pozitivnem raku dojk je največje tveganje, da pride do ponovitve v prvih treh letih; to tveganje je nekoliko povečano še do petega leta, potem pa so ponovitve izjemno redke. So možne, vendar redke. Pri hormonsko odvisnih rakih dojk pa je ravno obratno: v času zdravljenja in nekaj let po zdravljenju se bolezen ponovi redko, nato pa ima bolnik do konca življenja tveganje za ponovitev, in sicer dva do štiri odstotke na leto.

MIT: Za rakom dojk lahko zbolijo le ženske v srednjih letih in starejše

RESNICA: Čeprav redkeje, za rakom dojk zbolevajo tudi mlajše ženske in moški. Zato je pomembno, da se samopregledovanje začne zgodaj. Še več pozornosti je potrebne v družinah, kjer je že nekdo zbolel za rakom dojk, še posebej, če se je rak pojavil v mlajših letih.

Vir: https://www.breastcancer.org/facts-statistics/myths-vs-facts

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,289
09.12.2023 ob 14:25
261
21.10.2023 ob 10:39
1,609
28.10.2019 ob 14:07
844
28.11.2023 ob 21:54
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close