Ta izdelek se neupravičeno predstavlja kot zdrava izbira

N. K., 26. november 2022
Prehrana

V oljčnem olju je le približno 15 odstotkov nasičenih maščob, v maslu nekaj manj kot 60 odstotkov, v kokosovem olju pa preko 90 odstotkov.

Kokosovo olje se potrošniku mnogokrat neupravičeno predstavlja kot zdrava izbira, saj celo ekstra deviško kokosovo olje vsebuje preko 90 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, kar je precej več celo od masla, opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko. Tu so ob svetovnem dnevu olj, ki se obeležuje vsako leto 26. novembra, pripravili povzetek, zakaj je oljčno olje eno najbolj koristnih maščob za zdravje.

Za absorbcijo določenih vitaminov

Rastlinska olja se pridobivajo iz različnih delov rastlin, večinoma iz semen. Izjema je oljka, kjer se olje pridobiva iz plodov. Z biološkega vidika so olja vir energije in maščobnih kislin, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Maščobe igrajo pomembno vlogo tudi pri absorpciji maščobo-topnih vitaminov. Po trenutno veljavnih priporočilih naj bi z maščobami zaužili med 20 in 30 odstotkov vnosa energije.

Eden najboljših naravnih virov koencima Q10

“Znanstveno dokazano je, da so polifenoli iz oljčnega olja zelo koristni za zdravje, saj prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom. Izmed vseh olj je edino na oljčnem olju dovoljeno uporabljati tudi takšno zdravstveno trditev, če je seveda vsebnost polifenolov dovolj visoka. Mnoga ekstra deviška oljčna olja so tudi izjemno bogat vir vitamina D, pa tudi drugih koristnih snovi. Raziskave na našem inštitutu so na primer pokazale, da oljčno olje predstavlja celo enega najboljših naravnih virov koencima Q10,” je povedal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Kakovost

 “Da bo imelo zaužito oljčno olje najugodnejše učinke na zdravje, potrošnikom priporočamo tudi, da uporabljajo čim bolj sveža oljčna olja ter da jih hranijo v zaprti stekleni embalaži, na temnem in hladnem prostoru,” svetuje dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko. Pove, da je rok uporabe deviških oljčnih olj 18 mesecev od proizvodnje.

Za hranjenje so najprimernejše temne steklenice manjšega volumna, da olje ni predlogo odprto. Na ta način se namreč zagotavlja najboljša stabilnost zdravju koristnih komponent, ki so zelo občutljive na oksidacijo z UV svetlobo in zrakom. Polifenoli v oljčnem olju so tudi termično občutljivi, zato se uporaba vrhunskih oljčnih olj še posebej priporoča pri pripravi jedi, kjer segrevanje ni potrebno, denimo za solate in druge hladne jedi.

O oljčnem olju…

Od drugih maščob se oljčno olje v prvi vrsti razlikuje po maščobno-kislinski sestavi. Vsebuje veliko koristnih nenasičenih maščob in malo neželenih nasičenih maščob, pri katerih se priporoča omejevanje uživanja.

Nadomestitev nasičenih maščob z nenasičenimi dokazano prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Za oljčno olje je značilno tudi ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki je v sodobni prehrani pogosto porušeno zaradi velike porabe olj, bogatih z omega-6 maščobami.

Med oljčnimi olji je najbolj kakovostno ekstra deviško oljčno olje, ki lahko vsebuje visoke količine vitamina E in zdravju koristnih polifenolov, ki prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom.

Vir: Inštitut za nutricionistiko, www.prehrana.si

Avtor

N. K.

New Report

Close