Ko ima otrok norice, ne uporabljajte teh zdravil!

Če za noricami zboli otrok starejši od 12 let ali odrasel, se najkasneje v 48 urah posvetujte z zdravnikom.

Tako poudarja specialist pediatrije Denis Baš, dr. med., ki razloži, da lahko zdravnik v 48 urah po nastopu bolezni predpiše protivirusna zdravila, ki zmanjšajo tveganje za hud potek bolezni in komplikacije.

Ljudje ne vedo, da norice pri starejših od 12 let lahko zdravimo z zdravili in pogosto čakajo in odlašajo, dokler ni prepozno. Potek noric pri starejših je običajno težji, pogostejše so komplikacije, ki se lahko v skrajnem primeru končajo tudi s smrtjo.

Denis Baš, dr. med.
Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije Foto: osebni arhiv

Potek bolezni pri majhnih otrocih

“Otrok je najbolj kužen en ali dva dni, preden se pojavi izpuščaj in vse dokler nastajajo ti ‘sveži mehurčki’. To je približno pet do sedem dni. Zagone izpuščajev lahko spremlja povišana telesna temperatura, ki jo znižujemo z antipiretikom, uporabimo pa paracetamol in ne nesteroidnih antirevmatikov (denimo brufen, voltaren), saj so po nekaterih podatkih ta zdravila pri prebolevanju noric povezana z več zapleti na koži,” opozori pediater. Doda, da otrok ni več kužen, ko se izpuščaj začne sušiti.

Preprečevanje najpogostejšega zapleta

Svetuje se, da se otrok z noricami, tudi ko ima svež izpuščaj, enkrat na dan oprha, pri čemer naj uporabi antiseptično milo, ki preprečuje najpogostejši zaplet – sekundarno okužbo kože, pravi Denis Baš. “Kopanje (tudi v slani vodi) pa se v času prebolevanja noric odsvetuje, saj se bakterije, ki jim imamo ljudje na koži, med namakanjem v vodi lažje razširijo in to poveča tveganje za okužbo. Izpuščaje je najbolje pustiti ‘pri miru’, da dozorijo in se sami posušijo, saj karkoli nanašamo na kožo, z vsem lahko povečamo možnost za okužbo. Samo v posameznih primerih priporočamo uporabo hladilne pene, ki nekoliko omili srbečico in deluje blago antiseptično. V primeru hude srbečice lahko starši v lekarni kupijo antihistaminik v obliki sirupa ali tablet, ki nekoliko omili srbež.

Kako pa prepoznati sekundarno okužbo kože? “Za norice je značilno nastajanje mehurčastih izpuščajev, ki so najbolj gosto razporejeni po trupu in glavi, lahko se pojavijo tudi v predelu ustne sluznice ali očesne veznice in spolovila. Običajno nastajajo 5 do 7 dni. Na koži je okrog mehurčka blaga rdečina. V primeru, da se pojavi večja rdečina, bolečina, oteklina kože ali so spremembe gnojne, je velika verjetnost, da je prišlo do bakterijske okužbe kože. Ob tem so lahko prisotni tudi slabo počutje, rdeč izpuščaj po celotni koži ali povišana telesna temperatura. Po navadi se ta zaplet pojavi proti koncu prebolevanja noric,” pojasnjuje Denis Baš.

Norice tik pred dopustom ali celo na dopustu

Inkubacijska doba noric (od stika do izbruha bolezni) znaša od 10-21 dni, povprečno 14-16 dni, v redkih primerih tudi do enega meseca, zaradi česar lahko izbruh bolezni starše preseneti, včasih tudi pred dopustom, priznava pediater. Pa smemo s takim otrokom na dopust? “Če se odpravljate na dopust nekam blizu, s svojim avtom, v svoj apartma, kjer otrok ne bo v stiku z drugimi ljudmi, pri tem pa otrok zaradi noric ni prizadet, potem je sprejemljivo, da se na dopust odpravite kljub bolezni. Čeprav je vprašljivo, kaj ima družina od takega dopusta. Če je dopust vezan na letalo ali hotel, kjer bi otrok srečeval druge ljudi, pa je to nedopustno, prav tako tak otrok ne sodi v bazene ali morje,” je odločen. “Norice so lahko nevarne za odrasle, ki jih še niso preboleli, še posebej, če jih ni prebolela nosečnica ali oseba z okrnjeno imunostjo, denimo, da se zdravi z biološkimi ali imunosupresivnimi zdravili. Teh oseb pa med nami ni malo.

Če odrasla oseba ni prebolela noric, je smiselno, da se cepi z dvema odmerkoma cepiva, ki nudi dolgotrajno zaščito. Če nekdo ne ve, ali je norice prebolel ali ne, lahko samoplačniško opravi preiskavo, ki pokaže prisotnost protiteles. Pediatri svetujemo, da se proti noricam cepijo otroci, starejši od 11 mesecev, ki noric še niso preboleli, še posebej pa je to priporočljivo za otroke, starejše od treh let. Zaenkrat je to še samoplačniško. Od leta 2025 pa bo za otroke, ki bodo dopolnili 11 mesecev, mogoče brezplačno cepljenje s kombiniranim cepivom, s katerim se cepi proti ošpicam, mumpsu, rdečkam in noricam.

izpuščaj noric, izpuščaj varicella zoster, izpuščaj vodene koze
Foto: Profimedia

Se gre s posušenimi izpuščaji lahko na sonce in v morje?

Čeprav pregovorno morje pospešuje celjenje, Denis Baš ne svetujem kopanja v morju takoj po tem, ko se začnejo izpuščaji sušiti, prav tako ni dobro izpuščajev preveč izpostavljati soncu: “Izpuščaj pomeni, da je koža prizadeta, in kot taka je tudi bolj ranljiva. Sončni žarki jo lahko dodatno poškodujejo ali opečejo. To sicer ne pomeni, da otrok z izpuščajem ne sme biti na zraku, na vrtu, balkonu … le da naj ne bo prav izpostavljen sončnim žarkom. To pravzaprav velja za vse primere, ko imamo vneto ali tako ali drugače poškodovano kožo,” sklene.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,213
16.05.2024 ob 20:33
143
02.06.2021 ob 22:04
30,970
29.04.2024 ob 08:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close