Kako učinkoviti so v resnici?

Uredništvo, 13. september 2013.

Test odstranjevalcev madežev: Kako učinkoviti so v resnici?

Oglasnih sporočil o učinkovitosti univerzalnih sredstev za odstranjevanje madežev ni malo, vsi pa nas prepričujejo, da lahko z njimi preprosto in hitro odstranimo madeže. Žal testi kažejo povsem drugačno sliko, zato ne pozabite – marsikatere madeže v veliki meri lahko odstranite že z detergenti.

pralni-stroj-detergent-640Ni skrivnost, da je treba zaradi različnih vrst tekstila imeti v vsakem gospodinjstvu vsaj tri vrste detergentov: detergenta za belo ter za barvasto perilo in detergent za volno in svilo, pa morda še katero od sredstev za odstranjevanje madežev.

Marsikdo uporablja detergent za belo perilo kot univerzalni detergent, z njim lahko peremo pri vseh temperaturah, uporabljamo ga za pranje v hladni vodi in pri najvišji temperaturi. Poleg tenzidov (njihova naloga je, da odlepijo umazanijo z vlaken in preprečujejo, da bi se ponovno usedala nazaj na perilo) in encimov (ti so v vseh detergentih) vsebuje še belila (snovi, ki kemično belijo tekstilna vlakna) in tudi optična belila (snovi, ki povečujejo odboj svetlobe in dajejo vtis večje beline), ki izboljšujejo belino in pralni učinek. Testi kažejo, da so univerzalni detergenti dokaj učinkoviti tudi pri odstranjevanju madežev. »Vendar bodite pozorni pri uporabi univerzalnih detergentov pri barvnem perilu. Belilni ioni namreč negativno učinkujejo na barve, temne tkanine obledijo, svetle pa se obarvajo. Spremembe zaznamo šele po večkratnem pranju,« opozarja Dušica Breskvar, strokovna sodelavka pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pri odstranjevanju madežev so najučinkovitejši praški za belo perilo

Med detergenti so pri odstranjevanju madežev najučinkovitejši praški za belo perilo, a vsem madežem seveda niso kos. »To je bil tudi razlog, da smo osem univerzalnih sredstva za madeže testirali (v septembrski reviji VIP so objavljeni rezultati za štiri, ki so na voljo v Sloveniji), saj nas je zanimalo, kako uspešno se bodo spopadli z madeži«, je predstavila namen testiranja Dušica Breskvar.

Neučinkovita pri večini madežev

Na testu so preizkusili sredstva v različnih oblikah: prašek in sol, ki ju dodajamo detergentu pri pranju v stroju, ter sredstva v tekoči obliki ali v pršilu, s katerimi madež obdelamo pred pranjem. Za preizkus učinkovitosti univerzalnih sredstev za madeže so uporabili tri skupine madežev: mastne, oljne in pigmentne madeže (mineralna olja, goveja maščoba, majoneza, loj, ličilo, saje), beljakovinske in škrobne madeže, ki jih odstranjujemo z encimi (čokolada, zemlja s travo, korenček, kri) in različne barvne madeže (trava, kava, čaj, borovnice, paradižnik, rdeče vino, gorčica, bolonjska omaka). Madeže so nanesli na trakove iz bombaža in mešanice bombaža in poliestra, prali pa so s programom za bombaž pri 40 °C z detergentom za belo perilo in v srednje trdi vodi.

Rezultati niso dobri. Med vsemi preizkušenimi sredstvi je eden dobil končno oceno “povprečno”, eden “pomanjkljivo”, vsi drugi pa “nezadovoljivo”. »Letošnji rezultati so podobni tistim, ki smo jih testirali pred časom, ko smo pod drobnogled postavili tudi univerzalna sredstva drugih proizvajalcev. Zaključimo lahko le, da sredstva v obliki praškov in soli praviloma vsebujejo tenzide, encime in belila, zato so se pri odstranjevanju morda malenkost bolje odrezali kot sredstva v obliki pršila in v tekoči obliki,« izpostavlja Dušica Breskvar.

Nasveti ZPS:

1. Precej bolj gospodarno je, da za odstranjevanje madežev namesto posebnih sredstev, ki niso ravno poceni, pa tudi ne kaj prida učinkoviti, uporabimo kar dober pralni prašek.

2. Madeže na perilu (še preden ga zložimo v pralni stroj) najprej posujemo s praškom in jih z malo vode podrgnemo, pustimo delovati nekaj minut in nato tkanino operemo kot običajno.

3. Za odstranjevanje madežev z občutljivih tekstilnih materialov in barv je bolje izbrati detergent za barvasto perilo, belila bi lahko poškodovala tkanino, ali pa izdelek odnesti v kemično čistilnico. Z uporabo detergenta za barvasto perilo bo rezultat verjetneje nekoliko slabši kot z uporabo praška za belo perilo, zagotovo pa enak ali vsaj zelo podoben, kot če bi uporabili sredstvo za madeže.

4. Pri uporabi sredstev za odstranjevanje madežev, ki vsebujejo oksidacijska sredstva (belila), svetujemo, da dosledno upoštevate navodila glede časa učinkovanja sredstva na madež. S prekoračitvijo časa lahko trajno poškodujete izdelek (luknje).

5. Zastarane madeže je težje odstraniti kot sveže. Priporočamo, da madež ob nastanku čim bolj popivnate s kuhinjsko krpo in takoj sperete z vodo z uporabo mila ali sredstva za pomivanje.

6. Čiščenje zahtevnih tekstilnih materialov in odstranjevanje madežev neznanega izvora prepustimo strokovnjakom. Za dober rezultat je odločilno, da perilo čim prej po nastanku madeža odnesemo v kemično čistilnico. Pred tem madeža ne smemo obdelovati sami. V čistilnici moramo opozoriti, kakšen je madež, kje je in koliko časa je minilo od njegovega nastanka.

Revija VIP, september 2013
Odstranjevalci madežev so manj učinkoviti od detergentov

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
31.07.2021. ob 10:19
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close