Kako preprečiti mačka in trije načini, kako ga zdraviti

moški, glavobol, maček
Fpto: Profimedia

Kar se je večer prej zdelo kot dobra ideja – uživanje alkohola – nam naslednji dan lahko povzroča tresoče roke, razbijajoč občutek v glavi, pospešeno bitje srca, omotico, slabost, bruhanje, občutljivost na svetlobo in žejo.

Zakaj alkoholni maček povzroča tako trpljenje? Ker je alkohol, ki smo ga zaužili, povzroča opustošenje v našem telesu, dehidracijo, vznemirjen želodec in vnetje. Najbolj intenzivno to čutimo takrat, ko alkohol zapušča naše telo, piše CNN.

Čeprav ni nobenega znanstveno dokazanega načina, ki bi pozdravil mačka, strokovnjaki pravijo, da se ga lahko prepreči, ali vsaj zmanjša.

V enem pa so strokovnjaki enotni: obstaja samo eno zares učinkovito zdravil proti mačku: da ne uživamo alkohola.

Jejete preden začnete piti alkohol

Pozabite na obrok sredi noči, po tem, ko ste celo noč popivali – to je prepozno, pravijo strokovnjaki. Namesto tega, jejte preden popijete prvo alkoholno pijačo. In jejte cel večer, dokler boste pili, svetuje dr. Robert Swift, profesor psihiatrije iz Univerze Brown, ki proučuje zlorabo alkohola od leta 1990.

Zakaj uživanje hrane pomaga? “Ker se večina alkohola ni absorbira v želodcu, temveč v intestinalnem traktu takoj za želodcem. Če alkohol uživamo na prazen želodec, se v želodcu ne razredči in zelo hitro vstopi v prebavni trakt. Če je v želodcu hrana, so tam tudi sokovi in encimi, ki zmešajo alkohol in hrano, in se naenkrat absorbirajo manjše količine,” pravi Swift.

Poskrbite za zadostno hidracijo

Podoben princip kot ob uživanju hrane deluje tudi pri uživanju vode in drugih nealkoholnih pijač. “Če je alkohol pomešan s tekočino, se razredči, in ko gre v prebavni trakt, ga bo manj razdražil. Manj verjetno bo prišlo do vnetja želodčne sluznice in prebavnega trakta,” je pojasnil Swift.

Obstaja pa še en dober razlog, da med uživanjem alkoholnih pijač redno pijemo vodo, dodaja dr. John Brick, nekdanji vodja raziskovanja v centru za raziskave o alkoholu na Univerzi Rutger: “Glavni razlog za mačka je dehidracija z izgubo tekočin, vitaminov in mineralov. Zaradi zaužitja tri in pol alkoholnih pijač lahko izgubimo četrtino vode v nekaj urah, kar ni malo in to je treba nadomestiti.«

Dehidracijo zaradi uživanja alkohola lahko ženske občutijo bolj kot moški, prav tako bodo lahko bolj intenzivno čutile mačka, tudi, če popijejo enako ali manj kot moški. “Moški imajo večji delež vode kot ženske iste višine in telesne teže, zato je enaka količina zaužitega alkohola v moškemu bolj razredčena,” pravi dr. Swift.

Aditivi

Alkoholne pijače, ki so bolj temne barve, naj bi vsebovale več alkoholnih in drugih aditivov (tako imenovanih kongenerjev), ki naj bi mačka še poslabšali. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da so imeli ljudje, ki so pili temno obarvani viski, bolj hudega mačka, kot osebe, ki so uživale vodko. V viskiju pa je približno 37 več teh kongenerjev kot v vodki. Prav tako lahko preobčutljivostne reakcije pri nekaterih ljudeh sprožijo aditivi, imenovani sulfiti. Omejitev uživanja alkoholnih pijač na lahko pivo, prozorne žgane pijače in belo vino morda lahko omeji mačka.

Trije načini, kako lajšati simptome mačka:

Vemo, da uživanje alkohola povzroča dehidracijo, zato se glavobol in drugi simptomi mačka pojavijo tudi zaradi zoženih krvnih žil in izgube elektrolitov. Pomembno je, da popijemo čim več vode, po možnosti take, ki vsebuje elektrolite.

Če redno uživamo kavo, pa zaradi mačka to preskočimo, lahko k glavobolu prispeva tudi odtegnitveni sindrom zaradi kofeina. Če nam kava ne diši, skušajmo popiti vsaj pol skodelice.

“Čeprav večino alkohola predelajo jetra, se manjši delež iz telesa izloči tudi čez znoj, urin in dihanje. Zato vstanimo, pojdimo na sprehod in pijmo veliko tekočine, da spodbudimo izločanje s potom in odvajanjem vode,” sklene dr. Brick.

Vir: https://edition.cnn.com/2022/12/30/health/hangover-prevention-wellness/index.html

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close