Kako iz duševnosti obudimo moči za življenje z rakom

ženska ob morju z dnevnikom pexels

So obdobja, ko je videti, da vse poteka mirno, predvidljivo. Preveva nas občutek, da uspešno obvladujemo različne probleme in situacije, da smo življenju kos. Pride pa trenutek, ko se soočimo z nepričakovanimi situacijami, za katere smo mislili, da se nam ne morejo zgoditi, zanje nimamo jasnih rešitev, počutimo se lahko negotovi, kdaj celo nemočni.

Rak je kronična, nepredvidljiva bolezen, s katero se vse pogosteje srečujemo. Kljub uspešnejšemu zdravljenju še vedno vzbuja veliko nelagodja in strahu in močno zaznamuje življenje obolelega in njegovih bližnjih.

Prepletanja telesnih in duševnih dejavnikov se pogosto niti ne zavedamo, med boleznijo pa postanejo še bolj intenzivna in pomembna. Duševnost je za življenje ob in po bolezni izredno pomembna.

Duševnost je izjemno pomembna

V fazi vznemirjenja nam obrambni mehanizmi vsaj začasno pomagajo, da se lahko zberemo, umirimo in postopoma prepoznavamo situacijo. Na ta način nam je duševnost zatočišče in tolažba. Hkrati s soočanjem z boleznijo spoznavamo tudi njen vpliv na naše življenje, presojamo in ponovno določamo, kaj nam je resnično pomembno in kaj potrebujemo, prepoznavamo svoje moči, sposobnosti, se odločamo, kako se bomo s situacijo spopadli.

Spoprijemanje z boleznijo poraja občutke, ki nas občasno dodatno obremenjujejo, drugič spet nam pomagajo. Pomembno je, da si pozorno prisluhnemo, sprejmemo svoja doživljanja, jih razumemo in se zaupamo.

V duševnosti je vir moči, da upamo, si zaupamo, utrdimo samopodobo in samospoštovanje, da prepoznamo in ustvarjamo dragocene trenutke, da na svoj način tkemo zgodbo svojega življenja skupaj z najbližjimi.

Človek ne živi nikoli sam, potrebuje bližino drugih, a tudi občutek, da je sam nekomu pomemben. Mnogi postanejo zaradi svojih izkušenj bolj pozorni do sveta okrog sebe ter uspejo tankočutno zaznati stiske drugih. Prav iz svoje premagane stiske črpajo moč, jo osmislijo, da z njo pomagajo drugim. S tem pa se hkrati krepijo tudi sami.

Življenje ob bolezni in po zaključenem zdravljenju je lahko bogato in polno, nove izkušnje, čeprav neželene in nevabljene, ga lahko obogatijo in opozorijo na lepoto in dragocenost življenja.

Duševnost nam tako postaja zaveznica pri vsakodnevnem življenju in skozi različne preizkušnje.

Prisluhnite predavanju dr. Vesne Radonjić Miholič

Združenje EuropaColon Slovenija za vse onkološke bolnike, njihove svojce, zdravstvene delavce in druge zainteresirane organizira brezplačno spletno predavanje Duševnost lahko postane naše zavetje, vir moči in zaveznica v življenju z rakom. Na predavanju bo dr. Vesna Radonjić Miholič, specialistka klinične psihologije, predstavila, kako duševnost postane naše zatočišče in tolažba za življenje ob in po bolezni. Predavateljičino dolgoletno delo je obsegalo klinično psihološko delo z bolniki, njihovimi svojci, raziskovalno in pedagoško delo. Posebno pozornost je namenjala sodelovanju v različnih društvih za samopomoč.

Predavanje bo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 18. uri prek Zoom aplikacije. Prijavite se lahko TUKAJ.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].

Več novic

New Report

Close