Kaj spremembe na nohtih razkrivajo o zdravju?

N. K., 28. maj 2024
DermatologijaZdravje

Informacije o zdravju imamo morda na dosegu roke.

Svojim nohtom večina ne posveča kaj več od pozornosti od skrbi, do so čisti in urejeni. Vendar si nohti zaslužijo več pozornosti – spremembe namreč lahko razkrivajo, kaj se dogaja v našem telesu, piše IFLscience.

Neoplazma (novotvorba)

Tako kot na vseh drugih delih telesa, lahko tudi na nohtih nastane novotvorba – nenormalna in prekomerna rast tkiva oziroma tumor. Ta je lahko benigen ali maligen. Benigni tumor se lahko kaže s temno rdečimi ali rjavimi črtami, kot bradavičast izrastek pod nohtom, razcepljenost ali dvigovanje konice nohta. Če je maligen, gre za vrsto kožnega raka. Pojavi se lahko kot temno rjava ali črna črta (proga), ki poteka od dna do vrha nohta. Barva proge je posledica prekomerne rasti melanocitov v tkivu pod nohtom.

Hipertrofija

Hipertrofija nohta pomeni, da se poveča obseg celic. To se zgodi v matrici nohta (kjer se začne rast) pri stanju, imenovanem onihogripoza, poznano tudi kot krempljast noht oziroma ovnov rog. Noht je zadebeljen in ukrivljen.

onihogripoza
onihogripoza Foto: Profimedia

Stanje je lahko dedno pogojeno, lahko pa se pojavi kot posledica poškodbe ali okužbe nohta ali pa zaradi drugih zdravstvenih težav, denimo zaradi luskavice ali težav s krvnim obtokom.

Vdolbine

Za vdrte nohte so značilne majhne, okrogle vdolbine. Te vdolbinice so lahko posledica luskavice v matriksu nohta. Pojavijo se tudi pri nekaterih ljudeh z ekcemi na rokah in nogah, povezane pa so tudi z genetsko boleznijo inkontinenca pigmenta in avtoimunsko boleznijo alopecia areata.

Beauove linije

Globoke brazde, ki se na nohtu pojavijo vodoravno, se imenujejo Beauove linije. Pojavijo se, ko noht preneha rasti – če se odpravi vzrok, se noht lahko prične ponovno razvijati.

Beauove linije lahko nastanejo zaradi poškodbe, okužbe ali druge bolezni, denimo zaradi sladkorne bolezni, visoke vročine ali zaradi pomanjkanja mineralov.

Beauove linije
Beauove-linije Foto: Profimedia

Rumena obarvanost

Razlogov za rumenkasto obarvanost nohtov je več: lahko se pojavi, če pod močnimi (rdečimi) barvami laka za nohte ne uporabimo podlaka. Pogost razlog ra rumeno obarvane nohte je tudi glivična okužba. Takšne okužbe se običajno začnejo z rumenenjem na robu nohtov, ki se sčasoma lahko razširi po celotnem nohtu. Včasih stanje lahko spremlja bolečina, noht pa lahko postane krhkejši.

Če rumenkasta barva ne izgine in jo spremljata zadebelitev nohtov ter upočasnitev rasti, pa gre lahko za sindrom rumenih nohtov. Gre za zelo redko stanje, ki se lahko kaže tako na nohtih, kot tudi drugje na telesu: denimo, oseba lahko opazi otekanje nog ali težave z dihali (kašelj in nabiranje tekočine). Natančen vzrok ni znan, nekateri znanstveniki menijo, da bi lahko šlo za genetiko ali težave z limfnim sistemom v telesu.

Bela obarvanost

Kljub temu, da so majhne bele lise, ki se včasih pojavijo na nohtih, znane kot “mlečne lise”, niso povezane s pomanjkanjem kalcija. Medicinski izraz za te lise je levkonihija, najpogostejši vzrok pa je poškodba nohta ali matrice pod njim. V takem primeru zdravljenja ni, preprosto je treba počakati, da noht zraste. V redkejših primerih so lahko vzroki glivične okužbe, alergije (pogosto na izdelke za nohte), pa tudi bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno popuščanje in luskavica. Način zdravljenja je odvisne od vzroka.

Betičasti prsti

Betičasti prsti
Betičasti prsti Foto: Profimedia

Nohti se lahko razširijo in ukrivijo ob straneh konic prstov – so širši, gobasti ali nabrekli. Nekateri se s takimi nohti že rodijo, pri drugih se lahko pojavijo kasneje v življenju: lahko pri zdravih ljudeh, lahko pa je povezano z boleznimi srca in pljuč.

Natančen vzrok ni znan, domneva se, da je sprememba povezana s spremenjenim kisikom v krvi in krvnim obtokom. Če se pozdravi vzrok, se včasih popravi tudi izgled nohtov (ni pa nujno).

Koilonihija

Koilonihija se pogosto imenuje tudi “žličkasti noht”, saj je prizadeti nohti vbočen in podoben žlički. Običajno se najprej splošči, nato pa se na sredini naredi vdolbina. Noht je lahko tudi tanek in krhek.

Koilonihija
Koilonihija Foto: Profimedia

Najpogostejši vzrok za to je anemija (pomanjkanje železa), obstaja pa tudi nekaj zunanjih vzrokov, denimo izpostavljenost naftnim derivatom. Če se odpravi vzrok, se sčasoma tudi noht normalizira.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close