Kadijo kot Turki, a ne zbolijo za rakom. To je razlog!

Foto: Profimedia

Kajenje in izpostavljenost tobačnemu dimu škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in povzroča bolezni dihal, srca in ožilja, več vrst raka in tudi druge bolezni.

Glavni vzrok za nastanek pljučnega raka je kajenje, saj kemične rakotvorne snovi v cigaretnem dimu, kot so policiklični aromatski ogljikovodiki, izzovejo poškodbe DNK, kar povzroči mutacije v pljučnih celicah, ki nato povzročajo raka, pišejo na spletni strani Nature, kjer so povzeli rezultate študije iz znanstvene publikacije Nature Genetics. Raziskovalci so sedaj, kot kaže, odkrili vzrok, zakaj nekateri verižni kadilci ne zbolijo za rakom.

Več mutacij pri kadilcih kot nekadilcih, ampak …

Znanstveniki medicinske fakultete Albert Einstein College of Medicine predvidevajo, da imajo nekateri kadilci posebno odpornost, ki jim pomaga omejiti te mutacije v pljučih. “Najbolj strastni kadilci niso imeli največ mutacij,” je v izjavi dejal dr. Simon Spivack, soavtor študije in profesor medicine, epidemiologije in genetike na Medicinski fakulteti Albert Einstein. “Naši podatki kažejo, da so ti posamezniki kljub močnemu kajenju tako dolgo preživeli zato, ker jim je uspelo zatreti nadaljnje kopičenje mutacij. Te osebe imajo morda zelo spretne sisteme za popravljanje poškodb DNK ali razstrupljanje cigaretnega dima,” je še dodal.

Foto: Profimedia

Na število mutacij vpliva tudi starost

V študijo so vključili vzorce celic pljuč in dihalnih poti 33 posameznikov:

  • 12 odraslih, ki nikoli niso kadili, starih med 18 in 86 let
  • 2 najstnikov, ki nista nikoli kadila
  • 19 kadilcev, od tega 7 nekdanjih in 12 sedanjih kadilcev, starih med 44 in 81 let

Kadilci so poročali, da so pokadili med 5,6 in 116 letnih zavojčkov cigaret, pri čemer ena ‘letna škatlica’ pomeni, da so v enem letu vsak dan pokadili 20 cigaret.

Ugotovili so, da se število celičnih mutacij v pljučih veča s starostjo in da jih imajo kadilci več kot nekadilci. Najbolj zanimiva ugotovitev pa je ta, da ni nujno, da imajo verižni kadilci več mutacij kot tisti, ki kadijo manj. Število se je izravnalo pri 23 letnih škatlicah na dan.

O možnih razlogih za to opažanje, je soavtor študije dr. Jan Vijg, profesor in predsednik oddelka za genetiko na Medicinski fakulteti Albert Einstein, za Medical News Today, povedal: “Prvič, [nekateri kadilci] imajo lahko boljše sisteme za razstrupljanje, ki odpravijo mutagene spojine v tobačnem dimu, preden lahko povzročijo poškodbe DNK na genomu celice. Drugič, imajo lahko vrhunske sisteme popravljanja DNK, ki poskrbijo za poškodbe DNK in jih hitro popravijo, tako da ostane le nekaj napak, ki običajno povzročajo mutacije,” je pojasnil.

Vemo, da ne zbolijo vsi kadilci za rakom pljuč, temveč zboli le 10% kadilcev. K temu veliko pripomore naša genetika, pa verjetno tudi ostali dejavniki tveganja zunanji in notranji.

Pnevmologinja Katja Mohorčič, vodja Enote za internistično onkologijo na Kliniki Golnik.

Povzetek: Študija je dokazala, da kajenje povečuje pogostost genetskih mutacij in s tem tudi tveganje za razvoj pljučnega raka.

Kakšne so omejitve študije?

Dr. Vijg je kot najresnejšo omejitev izpostavil to, da ne moremo zaznati vseh tipov mutacij, kot so na primer strukturne, ki jih ni veliko, imajo pa večji vpliv na zdravje celice. “Mutacije so se povečale s starostjo v skupini kadilcev in nekadilcev. Če kadite, prenehajte, da zmanjšate tveganje. Če ne kadite, razen tega, da poskušate živeti zdravo, ne morete narediti nič. Mutacije so del staranja. Ta študija se tega ni dotaknila,” pa je dodala torakalna kirurginja Osita Onugha, ki je opozorila tudi na majhnost vzorca.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
17.05.2024 ob 10:43
1,538
14.05.2024 ob 10:04
911
14.05.2024 ob 10:06
Preberi več

Več novic

New Report

Close