Jetra se lahko kljub 75-odstotni poškodbi popolnoma obnovijo!

Ste vedeli, da so jetra edini človeški organ, ki se lahko popolnoma obnovi? Tudi če je poškodovano 75 odstotkov jeter, se lahko s pravo skrbjo in podporo zacelijo! Kako si pri tem pomagamo z zdravilnimi rastlinami?

Človeško telo je v milijonih let evolucije razvilo dovršene mehanizme za odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa. V sistem razstrupljanja so vključeni različni organi: jetra, ki so ključni filter telesa, ledvice, prebavila, koža in pljuča. Med njimi imajo jetra izjemno sposobnost regeneracije – lahko se obnovijo tudi, če je poškodovanih do 75 odstotkov jetrnega tkiva! Pri zaščiti in spodbujanju obnove jeter si lahko pomagamo z rastlinami.

Med najbolj znanimi sta pegasti badelj, ki že stoletja velja za “zaščitnika jeter”, in šisandra, ki je v zadnjem času pridobila veliko popularnosti zaradi svojih krepčilnih lastnosti. Na izločanje žolča ugodno vplivajo tudi rastline z grenčinami, kot so gentian, regrat in pelin. A vseeno samo s prehranskih dopolnil iz rastlin ne gre pričakovati čudežev, edina pot do zdravih jeter je sprememba življenjskega sloga.

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu vsako leto izda knjižico o pravilni in varni uporabi zdravil. V zbirki različnih je na voljo tudi knjižica O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in jetra, v kateri so avtorice Patricija Dolinar, mag. farm., Maša Koritnik Zadravec, mag. farm., spec. in Andrea Šetina, mag. farm., pod drobnogled vzele jetra. Poglavje so namenile tudi samozdravljenju z zdravilnimi rastlinami pri motnjah funkcij jeter in žolčnih poti.

Pegasti badelj (Silybum marianum)

Učinkovitost pegastega badlja so dokazali v več kliničnih raziskavah. Uporabljajo se plodovi rastline. Ta vsebuje 1,5–3 odstotkov silimarina, ki je glavna delujoča učinkovina. Pegasti badelj se uporablja za preprečevanje in zdravljenje poškodb jeter, ki nastanejo zaradi alkohola ali strupov, pri motnjah delovanja jeter, cirozi in zamaščenih jetrih, če so bila izključena druga bolezenska stanja. Pri virusnem hepatitisu je vzporedna uporaba pegastega badlja ob hkratnem standardnem zdravljenju značilno skrajšala čas zdravljenja.

Uporaba: Priporočen dnevni odmerek je 200–400 mg silimarina, če se uživa pripravke iz rastline, oziroma 12–15 g zdravilne rastline, tj. plodov pegastega badlja. Uporaba čaja sicer ni pogosta, pripravi pa se ga tako, da se 3–5 g zdrobljenih plodov prelije s hladno vodo ter hitro prevre ali pa se jih prelije z vrelo vodo in pusti stati 10–30 minut. Priporočeno je pitje 2–3-krat dnevno pred obroki.

Previdnost je mati modrosti! Njegova uporaba ni primerna za mlajše od 18 let, nosečnice in doječe matere.

Šisandra (Schisandra chinensis)

V tradicionalni kitajski medicini plodove šisandre uporabljajo kot adaptogen – za nespecifično krepitev odpornosti telesa. V različnih predkliničnih raziskavah pa so se posvečali tudi zaščitnemu delovanju šisandrinega soka na jetra. Obstajajo podatki za le nekaj izvedenih kliničnih študij na ljudeh. Glavni delujoči učinkovini sta šisandrin in deoksišisandrin.

Odmerki, ki jih navajajo v literaturi, so za posušene plodove 1,5–6 g dnevno, za tekoči izvleček (1:2) pa 3,5–8,5 ml dnevno. Podatkov o resnih neželenih učinkih ni, poročali so le o blagih prebavnih težavah.

Previdnost velja! Uporaba med nosečnostjo in dojenjem se odsvetuje. Prav tako je odsvetovano uživanje pri ljudeh, ki uporabljajo več različnih zdravil, saj lahko spremeni njihovo presnavljanje in s tem tudi učinkovitost.

Zelišča z grenčinami

Med zdravilnimi rastlinami, ki jih pogosto dodajajo zdravilnim mešanicam za jetra in žolč so tudi rastline, ki vsebujejo grenčine. Njihova glavna naloga je spodbujanje izločanja žolča, kar pripomore k učinkovitejši prebavi in posledično povečanju teka.

Zdravilne rastline, ki jih pogosto dodajajo zdravilnim mešanicam za jetra in žolč, so:

  • korenina navadnega regrata (Taraxaci radix)
  • zel navadnega rmana (Millefolii herba)
  • list artičoke (Cynarae folium)
  • zel pravega pelina (Absinthii herba)
  • korenina rumenega svišča (Gentianae radix)
  • zel tavžentrože (Centaurii herba)

Več O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in jetra, pa preberite TUKAJ! Kaj je dobro vedeti o prehranskih dopolnilih in jetrnih okvarah pa TUKAJ!

Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close