Zakaj ne bi Avstrijke prihajale k nam?

Uredništvo, 15. september 2010.
Ostalo

Dr. Andreja Cerkvenik Škafar Dr. Andreja Cerkvenik Škafar, prva pediatrinja direktorica v zgodovini kranjske porodnišnice, gre naprej, saj je njen prihodnji cilj, da bi ustanova,…

Dr. Andreja Cerkvenik Škafar

Dr. Andreja Cerkvenik Škafar, prva pediatrinja direktorica v zgodovini kranjske porodnišnice, gre naprej, saj je njen prihodnji cilj, da bi ustanova, ki jo vodi, postala regijska bolnišnica za ginekologijo in porodništvo. Te dni kljub umiku zdravniških soglasij nimajo težav z dežurstvi, 24 ur na dan vse dni v letu so na razpolago ginekolog porodničar, anesteziolog in pediater neonatolog.

Začniva z najaktualnejšo temo, umikom soglasja zdravnikov za delo prek delovnega časa. Kako bodo pomanjkanje dežurnih zdravnikov občutile vaše pacientke?

Z vso resnostjo smo se lotili organizacije službe, saj se zavedamo, da skrbimo za najobčutljivejšo populacijo – nosečnice, porodnice in novorojenčke. Delo je organizirano tako, da bo teklo še naprej nemoteno in varno. Že nekaj let imamo organizirano razporeditev po posameznih deloviščih za vse zaposlene zdravnike. To pomeni, da se pri nas ne dogovarjamo šele na jutranjih kolegijih, kaj bo kdo delal, ampak kolegi to vedo za mesec dni vnaprej. Naši zdravniki odidejo po popoldanskem turnusu, ki mu sledi nočno dežurstvo, domov.

Kaj pa na področju anestezije? Znano je, da v bolnišnicah tega kadra že tako ali tako najbolj primanjkuje.

V naši bolnišnici imamo zaposlena 2,5 anesteziologa in za zagotavljanje 24-urne zdravstvene oskrbe še kolege anesteziologe iz drugih bolnišnic. Lahko rečem, da je osebje oddelka za anesteziologijo v zadnjih letih zagotovilo najvišjo možno oskrbo in kolegom iz drugih bolnišnic ob vključevanju v naše delo prenašajo svoje bogato znanje in izkušnje pri lajšanju porodne bolečine. Za zagotavljanje kakovostnih in varnih storitev, ki jih naše pacientke pričakujejo in jim tudi pripadajo, je nujna dobra organizacija zdravstvenega varstva, kar pa vključuje tako optimizacijo postopkov kot standardizacijo dežurnih mest.

Pa ostaniva še malo pri anesteziji. Še pred desetimi leti je veljalo, da se v Kranju rojeva naravno, zdaj pa je povsem drugače. Pri vas porod ne boli. Zakaj ta sprememba v miselnosti?

Kot ženska, ki je dvakrat rodila, morda tudi s tega vidika gledam drugače na porodno bolečino. Za porodnice, ki želijo povsem naraven porod, seveda še vedno obstaja ta možnost. Vse več je porodnic, ki pridejo s porodnim načrtom. Na drugi strani pa se nekatere bojijo bolečine in s tem tudi poroda. Njim pomagamo s spektrom metod, kot so epiduralna analgezija (zlati standard), ultiva, akupunktura, aromaterapija, masaže … Ravno pri lajšanju porodne bolečine se je pokazalo, kako pomemben je timski pristop vseh zaposlenih: babice, ginekologa porodničarja, anesteziologa, anestezijske sestre in neonatologa. Pred odločitvijo za lajšanje porodne bolečine priporočamo pogovor z anesteziologom v 36. tednu nosečnosti in tako skupaj s pomočjo ginekologa porodničarja izberemo za porodnico najprimernejšo obliko lajšanja porodne bolečine. Pacientkam s carskim rezom pa omogočamo regionalno anestezijo, saj doživijo operativni porod povsem drugače, če slišijo prvi otrokov jok. Ob tem je lahko v operacijski dvorani tudi porodničin partner, saj je ženska med posegom budna.

Ali vsi anesteziologi, ki dežurajo pri vas, obvladajo vse postopke?

To je pogoj, da sploh sklenemo pogodbo o sodelovanju, sicer bi standard naših storitev padel. Naš cilj je jasen: vsem bodočim staršem, ki se odločijo, da bo kraj rojstva njihovega otroka kranjska porodnišnica, moramo zagotoviti najvišjo možno oskrbo, ki v porodništvu vključuje tudi lajšanje bolečine med porodom, 24 ur na dan, vse dni v letu.

Vir: priloga Ona

Rojstvo – nepozaben dogodek. Včasih preprost, včasih poln izzivov. Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close