Grof Drakula: Zaradi te bolezni je bil navdih za pošast

I. K., 29. avgust 2023
AktualnoOftalmologija
Foto: profimedia

Nova študija razkriva “krvavo” povezavo med izmišljenim grofom in romunskim princem.

V čevlje krvoločnega grofa Drakule je skočilo še mnogo znanih imen, od Christopherja Leeja do Garyja Oldmana. Lik naj bi navdihnil romunski princ Vlad III. Drakula, znan tudi kot Vlad Nabadalec ali Drakula. Sedaj je povezavo med izmišljenim likom in princem potrdila tudi novejša raziskava strokovnjakov univerze v Catanii, ki trdijo, da je princ trpel za redko boleznijo, zaradi katere je jokal krvave solze, kar bi lahko navdihnilo idejo o vampirjih.

Profesor Vincenzo Cunsolo, ki je vodil študijo, je razložil: “V zadnjih letih svojega življenja je verjetno trpel za patološkim stanjem, imenovanim hemolakrija, kar pomeni, da je točil solze, zmešane s krvjo.” Znanstveniki so 500 let po njegovi smrti iz pisem, ki jih je napisal avgusta 1475, pridobili vzorce njegove krvi, znoja, prstne odtise in slino. Da je Vlad morda trpel za hemolakrijo, je pokazala analiza beljakovin na dokumentu.

Vzrokov za krvave solze je več

Solze pacientov s hemolakrijo imajo lahko le rdeč odtenek, lahko pa se zdi, da jokajo čisto kri. Čeprav je simptom te bolezni na videz strašljiv, pa mnogokrat ni razloga za skrb. Krvave solze so simptom številnih bolezni in lahko kažejo tudi na tumor v sistemu, ki proizvaja solze. Izzovejo jih lahko tudi konjunktivitis, okoljski vplivi ali poškodbe, pri odraslih ženskah so bili nekateri primeri hemolakrije povezani s hormoni. Nekateri raziskovalci menijo, da je to povezano z izrednim stresom ali psihološko vznemirjenostjo, piše Daily Mail. “Druge sistemske bolezni, ki so povezane s krvavimi solzami, vključujejo anemijo, zlatenico in hude motnje avtonomnega živčnega sistema. Vaskularne motnje lahko prav tako igrajo pomembno vlogo pri patogenezi hemolakrij,” pa pišejo na spletni strani ameriškega inštituta za javno zdravje.

Profesor Cunsolo sicer pravi, da je Vlad verjetno imel tudi vnetje dihalnih poti in/ali kože. “Po našem mnenju je to prvič, da je bila takšna raziskava opravljena in je pomagala izpostaviti zdravstveno stanje Vlada Drakule,” je še dejal, a obenem dodal: “Ni izključeno, da se je teh dokumentov dotaknilo več ljudi, vendar lahko predvidevamo, da je največ beljakovin povezanih s princem Vladom, ki je napisal in podpisal ta pisma.”

Študija je objavljena v reviji ACS Analytical Chemistry.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,665
15.06.2024 ob 23:01
3,913
16.06.2024 ob 19:37
33,807
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
569
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close