Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

ecytara

Default avatar

čisto nova

Dober večer, s strani psihiatra sem danes dobila predpisan ad ecytara. Zanima me, ali'je ta ad ok pri tesnobi in paničnih napadih?
Pričnem s 1/4, nadaljujem s 1/2 do kontrole čez 6 tednov. Če bo stanje ok bom na polovici ostala.
Imam občasno tesnobo in napade panike, ki so se mi pričeli pojavljati zaradi preveč nakopičenega stresa. Obiskujem jogo, izvajam sprostilne tehnike.
'Psihiater je bil mnenja da mi da ad, da se stanje umiri.
Menite, da lahko še počakam z jemanjem ad? Grem tudi na pogovor k psihologu.
Prosim tudi za čimveč podatkov o tem adju.
Hvala in lahko noč
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

escitalopram (Ecytara) je zelo preizkušeno, varno in učinkovito zdravilo. Deluje na simptome depresije in tesnobe (v kar vključujemo tudi panične napade). Se pravi, zdravilo je ok. Ima pa stranske učinke, kot vsako zdravilo. Najpogostejši so stranski učinki s strani prebavnega sistema (slabost, bruhanje, driska) in zmanjšanje spolne želje oz. težave z doseganjem orgazma. Lahko se tudi, prehodno pojavi nespečnost in nekoliko povečana anksioznost. Zato vam je predpisano zelo postopno uvajanje, kar bi moralo preprečiti ta zadnji učinek. Običajno vsi stranski učinki izzvenijo, razen spolnih motenj ki lahko ustrajajo ves čas jemanja AD-ja.

Ne morem vam svetovati, ali naj še počakate z AD-om, ali ga začnete jemati. To je vedno stvar tehtanja za in proti. Če so simptomi hudi, je morda boljše intervenirati z zdravili, preden se stanje še poslabša in uzeti v zakup nekaj stranskih učinkov (za katere ni nujno da se pojavio). Za take nasvete je nujen osebni pogovor. Zelo podpiram vse ostale ukrepe ki jih dodatno izvajate.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

čisto nova

Hvala za odgovor.
Danes zjutraj sem vzela prvo četrtinko adja. Malo se mi je vrtelo in pa skozi cel dan me je rahlo pekla koža. Ali je to stranski učinek? Kdaj lahko pričakujem da mine?
Zakaj pride do pekoče kože pri jemanju ad?
Hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Spoštovani,

vrtoglavica je pogost stranski učinek, ta občutek pečenja kože je veliko redkejši, je pa opisan kot pojav. Zakaj se pojavlja, ne vem. Večina stranskih učinkov običajno izzveni po prvih tednih jemanja escitaloprama. Poskusite se zaposlit s nečem drugim, ne bodite toliko pozorna na vsak telesni signal, ker si s tem ne pomagate. Itak so stranski učinki ki jih opisujete samo moteči, niso pa nevarni.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

cisto nova

Zopet se obracam na vas. Ecytara mi zelo pomaga, manj je strahu, lazje se soocim s stresom, sem bolj flegma...
Imam pa se vedno mravljince po telesu (ne vsak dan), oz nekaksno zbadanje. Ali bi bil smiseln obisk nevrologa, pregled scitnice?
Ne vem vec zakaj se mi to pojavlja, ker sem se resnicno umirila.

Hvala
Default avatar

cisto nova

Se to sem pozabila omeniti, da se mi to pojavlja med jogo, telovadbo, ko sem najbolj sproscena.....
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

ali je to "zbadanje" tisto kar se pojavilo po uvedbi AD-ja, ali je bilo že prej prisotno? Imam premalo informacij, posledično ne vem, naj razumem "zbadanje" kot stranski učinek ki še vztraja, kot simptom tesnobe ki se (še?) ni umaknil, ali kot povsem "samostojen" simptom ki nima veze s prej navedenim. Če bodo ti občutki vztrajali, vam predlagam pregled pri osebnem zdravniku.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

cisto nova

Zbadanje, mravljinci se mi pojavljajo kar nekj let. Zaradi tega sem sla tudi ze na urgenco, pa je bil odgovor vedno isti: to'je stres, pojdite na sprehod
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

če se mravljinci in zbadanje pojavljata že nekaj let in ste že bila pregledana pri zdravniku, je zelo verjetno simptom psihološkega izvora, kar ne pomeni da ni moteč. Vas skrbi, da bi to bil simptom neke resne bolezni. Ampak, resne bolezni, običajno napredujejo, se s časom poslabšujejo, ne ostanejo iste leta in leta. Pri resnih boleznih, se začetnim simptomom, s časom pridružijo novi, razvija se klinična slika, ki jo zdravniki prepoznamo, ker ima svoje zakonitosti.

Nasvet ki ste ga dobila, je verjetno dobrohoten, ampak ni nujno, da bo vam sprehod pomagal. Žal, si boste morala poiskat sama, kaj vam pomaga. Omenila ste, da izvajate sprostitvene vaje, a ste prepričana, da vam pomagajo? Pri nekaterih ljudeh (jaz sem osebno med njimi), se sproščanje doseže z zelo aktivno telovadbo, kot je tek, visokointezivne skupinske vadbe, spining in podobno... Poskusite še nekaj drugega. Kako vam pomagajo pogovori pri psihologu?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

cisto nova

Hvala za odgovor. Pri psihologu sem bila sedaj samo 1x, ker dela samo ob petkih, tako da sem sedaj naročena v sredini decembra. Reševala sem teste, ki so pokazali kar močno anksioznost, depresije pa niti ne (zelo blaga oblika). Od tehnik za sproščanje mi je do sedaj najbolj pomagalo tapkanje....tudi pri teku in zumbi se sprostim, a navadno se pojavijo mravljinci....
Hvala za vaš trud
Default avatar

občutek

Dober dan gospa doktor!!



Mene pa zanima ali so občutki odmaknjenosti izoliranosti včasih dobim za trenutek grozen občutek kot da začnem drugače dojemati svet občutek da sem ujet v svoj um oz da sem v kalupu in me bo svet v prihodnosti stisnil od groze ali je to res znak tesnobe ali psihoze?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Na podobna vprašanja sem vam že večkrat odgovarjala. Svetujem vam, da se o svojih občutkih pogovorite osebno z vašim psihijatrom. Dopisno vam ne morem pomagati, tudi če še stokrat spremenite nick, bo moj odgovor vedno isti.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket