ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Povišan krvni sladkor

Default avatar

Ria

Pozdravljeni,

imela sem obremenitveni test z 50 g glukoze v 25.tednu in imam naslednji izvid:
- na tešče 5,5
- po 1 h po zaužitju 50 g glukoze pa 11,0.

Pregled pri zdravnici imam šele čez dva tedna in me skrbi, ker je po 1 uri sladkor tako izven toleranc. Kakšni so možni zapleti pri povišanem sladkorju za otroka? Sicer nimam sladkorne bolezni, le družinsko sem nagnjena k njej (mama, stara mama).

Hvala in lep dan želim.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

če je pod kakršnimikoli pogoji krvni sladkor tako visok, gre zanseljivo za gestacijski diabetes. Priporočam takojšnjo dieto brez vsakršnega sladkorja, medu in podobn, kar vsebuje sladkor ter čistega škroba kot je npr. beli kruh, vsakršno pecivo ipd. Škoda za plod v tem času je sicer verjetno še majhna vendar se nikoli ne da zagotovo reči. Prevelika ponudba sladkorja plodu namreč spodbuja v njem povečano rast, kar povečuje tudi njegove potrebe po kisiku, temu pa včasih posteljica zlasti v tretji tretjini nosečnosti ni kos. Priporočam čimprejšen pregled pri diabetologu. Če ste iz Ljubljane ali okolice boste na polikliniki na vrsti zelo hitro, kako je drugje pa ne vem.Potrebujete seveda napotnico svojega ginekologa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak