Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Krvna slika

Default avatar
Pozdravljeni,

Vem, da je takih tem veliko, vendar se vsaka od posameznika razlikuje. Zato se obračam na vas, saj me skrbi za mojo 3-letno hčerko. Oktobra je hčerka zbolela imela je vročino preko 40°c (vročina ni padla z zniževanjem s Calpolom,), krvna slikaj je pokazala vnetje, vendar po pregledu zdravnik tega vnetja ni našel. Dobila je antibiotik in stanje se je izboljšalo, vendar kontrole krvi ni bilo več. Kasneje je občasno zopet dobivala visoko vročino in to po en dan, za katero niti nisva šli k zdr. Decembra je bila praktično cel mesec bolna, vročina, prehlad, zdravnik rekel, viroza. Sedaj je zopet dobila visoko vročino, ki je nikakor nismo mogli znižati. Krvna slika je pokazala zelo visok CRP:77(0-5,0), K-Lkci:29,2(4,0-10,0), Nevtr.segmentirani 21,11(1,40-6,50), Monociti 4,26 (0,0-12,0), Bazofilci:0,44 (0,0-0,2), Monociti 14.6 (0,0-12,0). Napisala sem vam samo povišane vrednosti.
Skrbi pa me, da se ne najde žarišče vnetja.
Sprašujem vas kaj vam pove ta slika in ali se vam zdi, da bi bilo potrebno narediti dodatne preiskave od kje prihaja vnetje?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Default avatar
CRP je povišan, ni pa zelo visok (to bi bile vrednosti preko 200), povišano je število levkocitov, diferencialna krvna slika pa ne kaže značilnega pomika v levo, torej lahko sklepamo, da kljub vsemu ne gre za bakterijsko okužbo. Pomembni so spremljajoči znaki. Če otrok ob tem smrka, kiha, kašlja, potem je virusna okužba še bolj verjetna. če pa nima nobenih drugih znakov, je potrebno pregledati tudi urin oz. iskati mesto vnetja (RTG pljuč, npr., saj nekaterih pljučnic sploh ne slišimo, seveda pa otrok ob tem skoraj vedno močno kašlja).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč