Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Sem na dieti in se ves čas gibam vendar ne morem shujšati!

Default avatar
Pozdravljeni,

Torej imam problem z izgubo teže. Stara sem 23 let, visoka 161cm in imam trenutno 54kg. Vem da to ni veliko in sama sebe niti ne smatram za debelo ali kaj podobnega.
Problem se pojavi pri dejstvu da sem baletka in od mene zahtevajo da imam seveda čim nižjo težo.
Celo življenje sem imela okoli 50-51kg, potem pa so mi pred enim letom in pol na baletni šoli rekli, da moram shujšat in takrat sem res izgubila vse potrebne kilograme, na koncu sem jih imela 45. Te kilograme pa sem seveda izgubila s stradanjem, ker so do mene zahtevali da izgubim težo v čim krajšem času. Med poletnimi počitnicami pa sem se zredila nazaj in pridobila še dodatne kilograme..sedaj jih imam torej 54.
Že pol leta se trudim priti nazaj na svojo prejšnjo težo ker me na šoli neprestano obremenjujejo s tem. In tu se pojavi problem: KILOGRAMI NIKAKOR NOČEJO DOL! Že od septembra ne jem skoraj nič..na dan pojem npr. en jogurt, eno jabolko in morda kakšno lahko juho! to je vse! S tem da sem telesno aktivna cca. 2 uri na dan 5x na teden-intenzivni treningi baleta!
Predvidevam da sem si s premajhnim vnosom kalorij uničila ves metabolizem in da je sedaj tako počasen da kilogrami kljub izredno majhni količini hrane ne grejo dol.
Zanima me torej kaj lahko naredim da postavim nazaj svoj metabolizem in se pri tem še dodatno ne zredim? Vem da moram povečati kaloričen vnos ampak če bom to naredila se bom še bolj zredila in potem se lahko za vedno poslovim od baleta..morda mi celo ne bodo pustili maturirat na baletni šoli! Najti moram torej rešitev kako se postopoma začeti pravilno prehranjevati da se spet zbudi moj metabolizem in nato začeti s počasno izgubo kilogramov.
Izredno bi vam bila hvaležna za pomoč ali kakršenkoli nasvet! Vem da je žalostno da od nas zahtevajo tako nizko težo vendar takšno bo celotno moje življenje če bom baletka...vendar si ne želim stradati še dodatnih 20 let!

Hvala!
Default avatar
poskusi tako, da ješ samo do 15 ure. prve 3 dni je huda kriza, nato pa se telo počasi privaja. tako se ne boš odrekala hrani, ne boš jedla premalo, redila pa se tudi ne boš.
pri meni deluje. želim ti veliko sreče tako pri hujšanju kot pri baletu :))
Default avatar
Draga baletka .... kakšna je tvoja prebava ? Koliko popiješ vode na dan. Verjetno se je vsa masa spremenila v mišično maso in ker kar naprej migaš tako tudi ostane .
Default avatar
Draga baletka ....
kakšna je tvoja prebava ?
Koliko popiješ vode na dan?
Verjetno se je vsa masa spremenila v mišično maso in ker kar naprej migaš tako tudi ostane .

Drugače pojdi k dietetičarki,( natur house )
in boš točno vedela kako je z metabolizmom :)
Default avatar
Prosim, ne poslušaj nasveta uporabnice ABBA, saj je stradanje telesa kontraproduktivno.
Stvari, ki se jih je treba držati:
- na dan je potrebno imeti 4-6 obrokov. V takem primeru telo redno zaposljujemo s prebavo in presnovo hrane, na ta način skurimo več kalorij, kot jih z manj obroki
- kalorični deficit ne sme bit večji od 500 kCal, le v skrajnih primerih to lahko presežemo (v primeru hude debelosti)
- nujno je potrebno vključiti anaerobno vadbo (uteži). Na ta način pokurimo več kalorij, pospešimo presnovo in tako telo spodbudimo, da kuri kalorije tudi, ko se ne giblješ. Ob dejstvih, da ste ženskega spola in da boste v deficitu, se mišična masa ne bo na novo ustvarjala. Za to je potreben pribitek kalorij in prava hormonska slika. Zato vse ženske bodybuilderke izgledajo kot moški, saj si umetno v telo vnašajo testosteron
- potrebno je pravo razmerje med makrohranili. Dejstvo je, da beljakovine izjemno vplivajo na apetit, telo pa porabi največ kalorij, da jih prebavi. Beljakovine lahko tudi nadomestijo hidrate, obratno pa ne gre. Ogljikovih hidratom v sestavi manjka dušik, zaradi tega se iz sladkorja ne morejo sintetizirati aminokisline. Tvoj največji sovražnik NISO maščobe, ampak ogljikovi hidrati

Moj nasvet je ketonska dieta, ki je sicer zelo restriktivna, je pa najbolj unčinkovita, ni možnosti za t.i. jojo efekt, ob pravi količini vlaknaste zelenjave pa telesu ne škoduje oz. ga ne zakisa

Definitivno se ognite stradanju (s tem telo uničite), ločevalnim dietam etc. Od dodatkov lahko uporabljate l-karnitin, ki telesu omogoča lažje kurjenje telesnih maščob kot energijo, pijte veliko zelenega čaja. Lahko si omislite tudi kakšen fat burner, ki bazira na izvlečih zelenega čaja in l-karnitina.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic