Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Presredek

Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me, kako ste vse "bivše" nosečnice skrbele za svoj presredek pred porodom. Brala sem, da naj bi si od 5 meseca nosečnosti naprej mazala presredek z mandljevimi oljem, a me skrbi da ne bi dobila kakšne okužbe.
Kaj se počele ve?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljena Tatjana,

Na urah nosečniške telovadbe, ki sem jih obiskovala, smo med drugim dobile tudi napotke v zvezi s pripravljanjem presredka na porod. Nekako 2-3 mesece pred porodom naj bi si presredek sistematično "raztegovala" vsak dan samo do praga bolečine. Napreduješ lahko milimeter za milimetrom. Pri tem zaradi boljšega občutka uporabljaš mandljevo ali otroško olje. Če skrbiš za higieno ni nevarnosti okužbe. Lahko ti pomaga tudi partner, če sta oba zato ali pa uporabi ogledalo, da bo šlo lažje. S takšno pripravo imaš manj možnosti, da bi se med porodom presredek natrgal.

Sicer pa naj ti povem še svojo izkušnjo. Midva s partnerjem sva to počela, sicer ne zelo redno, le kdaj pa kdaj. Ne vem, če je pomagalo. Pri porodu se je moj presredek le malo poškodoval, dobila sem en šiv in bolečine so hitro izginile.

Sem pa mnenja, da je veliko tudi v tem, kako si psihično pripravljena na porod. Pomembna je sproščenost in prepričanje, da je porod nekaj naravnega in lepega.
Sama sem ga tako tudi doživljala.

Je pa dobro, če se pripravljaš v materinski šoli in na nosečniški telovadbi, saj sem se jaz tam zelo dobro naučila kako je treba sodelovati pri pritiskanju. Če pravilno pritiskaš je porod hitreje za teboj in je tudi manj možnosti za poškodbo presredka.

Obilo sreče in užitkov v materinstvu ti želim.

Andrea
Default avatar
S presredkom nisem počela nič. Sem pa obe nosečnosti pridno telovadila. Pri prvem porodu je bil otrok majhen 2970 g. pa so me kljub temu močno prerezali, pa še notranje raztrganine sem pridelala, pri drugem, težkem 3600, nisem bila nič rezana. Mislim, da je največ odvisno od poteka poroda.

Se pa strinjam, da je pomembnejša dobra fizična kondicija, da se preveč ne zrediš, se naučiš pritiskati in dihati. Potem gre vse lažje.

Sicer pa je porod lepo doživetje, bolečine pa kaj hitro pozabiš.
Default avatar
Sama nisem nikoli masirala presredka, kar sem občasno delala so bile Keglove vaje- kadar sem se malo spomnila. Rodila se,m prvič , pa mi ni bilopotrebno rezati, le malo je popokal, da me je 1 da na wc peklu, potem je bilo ok.
Default avatar
Zivjo,
prvi porod - sin, 3960g, 55 cm, epiziotomija, nekaj šivov, dve leti hudih težav
drugi porod - hčerka, 4200g, 56cm, naraven, v pokončnem položaju, en šiv, nič težav
tretji porod - no bolje da rečem - tretja nosečnost, ker bom rodila (predvidoma) čez dobre tri tedne pa sem vseskozila govorila, da tokrat bom pa čisto zares masirala presredek, no pa... malce tehničnih težav... Dejstvo je, da je masaža presredka smiselna šele v zadnjem mesecu pred predvidenim rokom poroda. No, pa sem mislila prejšni teden, da bomo mi s tem začeli, pa...Prvič se mi sploh ne zdi fino tam okoli tako dolgo mazat s kakšnim oljem, ker s tem podreš naravno ravnovesje občutljive sluznice. Drugič - malce tehnično težko prideš okoli veeeeelikega trebuščka tja doli tako, da bi masažo nekako pravilno izvajal, moj mož pa se je uprl, da tega pa že ne bo počel. Tretjič - za pripravo na to so se še najboljše so izkazale intenzivne keglove vaje. Četrtič - še najbolje je varovati presredek tekom poroda, toda za to mora biti poleg prisotna in pripravljena babica, ki ti v tem času s toplim oljem masira in sproti razteza tkivo na presredku in ti gor daje tople obkladke, ki mehčajo tkivo. Petič - če greš rodit v vodo, presredka skoraj gotovo ne bodo rezali, saj tega pri porodih v vodi ni potrebno. Šestič - zelo pomemben je tudi položaj pri samem porodu. Če ležiš na hrbtu kot hrošček (kar je žal stalna praksa v naših porodnišnicah), otrokova glavica najbolj pritiska na del presredka in temu primerno imamo tudi pri nas zelo veliko epiziotomij (še posebej pri prvorodkah). Če porajaš stoje, čepe ali v čimbolj pokončnem položaju, ni takega direktnega pritiska na sam presredek in je temu primerno manj raztrganin. Sedmič - če sem kljub vsemu raztrganinam ali epiziotomiji le ne moreš izogniti, je po porodu krasno, če si omisliš ta velike, zelo mehke vložke iz vate - vatirance (od Tosame), ki s svojo mehkobo in dobro vpojnostjo precej ublažijo
težave s čiščo po porodu in ranami.

Upam, da ti bodo moji nasveti kaj pomagali,
LP, Karmen!
Default avatar
Karmen

Danes sem tu zadnji dan. Odhajam na tritedenski zaslužen dopust. Če boš v tem času rodila, ti želim čim lažji porod in enega zelo zdravega dojenčka, ki bo prinesel veliko veselja v vaš dom.
Default avatar
Draga Tatjana!

Pred enim mesecem in 10 dni sem rodila in glede presredka ti lahko povem le to ,da meni moj sinko je pretrgal 1 cm presredka in nisem niti čutila,ker že sam porod je tako hitro potekel,ker pravijo,da za prvi porod potrebuješ 12 - 20 ur.Pri meni je tekel porod tri ure.Porodničar me je zašil in je bilo uredu,večji problem sem jaz imela s hemoroidi,ampak to je druga tema.Pri meni je bil zadnji popadek zeko močen in moj sinko je "zlezel" ven kot mala ribica in babica ga ni uspela niti pridržat za glavico,tako, da ko je " zlezel " ven mi je pretrgal presredek z ramo.
Če pomislim malo nazaj sem se tudi jaz bala glede presredka,ampak to mine vse tako hitro,da pozabiš na bolečine in še da pričakuješ to malo štručko pol pa sploh pozabiš.

ŽELIM TI VELIKO SREČE.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet