Forum.Over.Net

Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.

Menjava osebnega zdravnika - nihče me noče sprejeti!? (nujno)

Default avatar

eclipse55

Pozdravljeni,

pred tremi meseci sem hudo zbolel, stanje je še vedno katastrofalno. Obiskal sem osebnega zdravnika, mu razložil vse simptome (izguba telesne teže za 11 kg v roku treh mesecev, zatekanje treba, obraza, in vek, slabost, aritmije, težko dihanje, papilacije, krvavljenje iz nosu in tako naprej ...). Zaradi resnih simptomov, ki so se samo še slabšali sem bil zelo v skrbeh kaj se z mano dogaja. Ker je zdravnica videla, da sem ob obisku ambulante "nervozen" in da me je strah, je kar preko prsta postavila diagnozo "PSIHOZA" !?!? Poskusal sem ji razloziti, da simptomi trajajo ze 3 mesece in da se zadnje dni stanje samo še slabša, da me zelo skrbi, ter da sem "nervozen" samo tukaj v ambulanti in da mi naj prosim prisluhne. Naletel sem na gluha ušesa, ter dobil odgovor, da če še enkrat pridem ,mi bo napisala napotnico za psihologa. Čez par dni sem poskusil še enkrat in dobil enak odgovor. Videl sem,da vse skupaj nima smisla.

Takoj po tem zadnjem "pregledu" sem šel samoplačniško na odvzem krvi. Sestre so bile zelo prijazne in so mi svetovale kaj je smiselno testirati. Ko sem dobil rezultate, so mi povedale kakšno je dejansko stanje. Tukaj ne bi rad šel v podrobnosti, ampak povedale so mi ,da je stanje resno, da naj grem do zdravnika, ter da če ne bi odkrili vzroka, bi po vsej verjetnosti umrl?!?!? Seveda nazaj k tej osebni zdravnici ne grem več nikdar.

Na internetu sem poiskal spisek osebnih zdravnikov, ki še sprejemajo paciente in jih kličem enega za drugim. Kljub temu, da so uradno prosti me ne želijo vzeti, ker že imam osebnega zdravnika. Razložil sem jim situacijo ,ampak jih v bistvu to nekako ne zanima. No.., danes mi je ena sestra rekla, naj se osebno oglasim, pa da se bo zdravnica potem odločila ,če me bo vzela!? In če mi reče ne? Nujno rabim dobrega osebnega zdravnika (rednega), da bo nadziral zdravljenje bolezni.

Torej... kaj naj naredim? Občutek imam ,da ta država ne obstaja več. Zakaj sploh še plačujemo zdravstvo? Šel bi samoplačniško, če bi moral obiskati zdravnika samo 1x, ampak ta bolezen se po navadi veleče več mesecev in potrebuješ konstantne laboratorjske izvide, da lahko prilagajaš zdravljenje.

Hvala za nasvete!
LP
Default avatar

Brez panike

Pozdravljeni,

kolikor mi je znano, vas lahko zdravnik zavrne samo v primeru, da ima že določeno kvoto svojih bolnikov, običajno pa v zdravstvenih domovih in ostalih ustanovah že ob klicu informatorja ustanove povedo, kateri osebni zdravniki sprejemajo nove bolnike. Tako potem pokličete te zdravnike in zagotovo najdete nekoga, ki vas sprejme. Poskusite čim bolj zbrano in mirno razložiti svoje stanje, dejstvo, da vas trenutna zdravnica ne jemlje resno, zaradi česar ste samoplačniško izvedli pregled krvi in rezultati niso dobri, zato prosite za sprejem in pomoč pri iskanju vzroka za težave, saj si želite biti ponovno zdravi.

Jaz osebno bi sicer šla nazaj k svoji trenutni zdravnici z izvidi krvi v roki in jo prosila za pregled izvida (kopijo lahko vstavi v kartoteko, original bi obdržala, saj sem zadevo izvedla samoplačniško) ter ustrezne ukrepe (npr. napotnico za specialiste itd.). Naj omenim, da lahko na zdravnika, ki se na alarmantno stanje izvida krvi ne odzove oz. ne poda utemeljenih razlagov, zakaj določen izvid ni alarmanten glede na odstopanja od normalnih vrednosti (običajno so v alarmantnih primerih odstopanja velika) oziroma če nas ne jemlje resno, podamo pritožbo. Verjamem pa, da ga ni zdravnika, ki se, če mu bolnik predloži alarmantne izvide krvi, nanje ne bi odzval in začel z ustreznimi postopki, da človeku pomaga, četudi mu prej ni verjel (kar je že tako žalostno - resda velja rek 100 ljudi 100 čudi in se najdejo tudi razni hipohondri ipd., ki imajo res največ koristi od obiska psihologa, ki jim lahko nudi ustrezno podporo, da premagajo svoje strahove, če pa človek prinese slab krvni izvid, je jasno, da ga je treba poslati na nadaljnje preiskave, lahko, med drugim, tudi k psihologu, da ga pomiri in mu pomaga na psihološkem področju).

Vsekakor se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, tako da le poskusite ohraniti mirne živce in zaupanje v svojo pot, pa tudi v dobroto soljudi, čeprav vas kdaj ne slišijo in/ali razumejo. Tudi naša telesa so dokaj močna in imajo veliko sposobnost samozdravljenja, kakor hitro ugotovimo, kar moramo ugotoviti, in začnemo paziti nanje. Vso srečo vam želim!
Default avatar

PANIKA - BREZ PANIKE

Zelo lep odgovor, prav atipicen na teh forumih!!!

Se veckrat se oglasite, se absolutno strinjam z vsem kar ste napisali BREZ PANIKE!

Hvala!