Med.Over.Net

Arhiv - sociala

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja sociale. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=71

Odhod v Kanado

Default avatar

Mishelica1

Imam sorodnike na jugu Kanade s katerimi sem redno v stikih preko telefona ali Skypa. Po vsej verjetnosti bom tja odšla mogoče najprej za par tednov mogoče mesecev, da vidim če mi bo tam všeč, lahko bom tisti čas stanovala pri svojih sorodnikih. Stara sem 30 let, tekoče znanje angleščine tu v Sloveniji ne dobim nobenega dela skratka brezposelnost me res že ubija, tam bi tudi iskala zaposlitev. Vem da za Kanado rabim potrdilo o nekaznovanosti v angleškem jeziku in pa overjena spričevala o izobrazbi pa vem da si tam lahko 3 mesece brez vize veste mogoče še kaj kar moram urediti v Sloveniji preden odidem?

Sprašujem ostale, imate kaj izkušenj o Kanadi glede zaposlitve? Vam je življenje tam všeč, tisti ki ste ostali v Kanadi ali kako vam je bilo všeč tisti, ki ste v Kanadi živeli?

Bom hvaležna za kakršnekoli informacije:)
Default avatar

pozdrav iz Kanade

Verjetno boš morala začeti z delovnim dovoljenjem - work permit. Ko boš v Kanadi, najdi delodajalca, ki bo moral zate poleg delovnega mesta priskrbeti še Labour Market Opinion (LMO) - t.j. mnenje ministrstva, da za to delovno mesto ni ustreznejšega kanadskega kandidata od tebe. Za delovno dovoljenje potrebuješ še spričevala v angleščini oz. francoščini oz. sodno overjeni prevod, življenjepis, rojstni list in fotokopijo potnega lista. Potrdila o nekaznovanosti za delovno dovoljenje ne potrebuješ, potrebuješ ga kasneje, če boš zaprosila za dovoljenje za stalno bivanje - permanent residence.

Torej vse se začne s tem, da najdeš delodajalca, ki te je pripravljen zaposliti in zate pridobiti LMO. Kje na jugu Kanade pa misliš živeti, morda v okolici Toronta? Potem težav z zaposlitvijo ne bo, službo dobiš, če le želiš delati. Morda ne na področju za katerega si se šolala, a vsak začetek je težak. Delovno dovoljene velja tri leta, potem ga lahko obnoviš, ali zaprosiš za stalno bivanje.

Česa posebnega v Sloveniji pred odhodom ni potrebno urejati, itak boš morala v Kanadai vozniški izpit opraviti ponovno, bonusov za avtozavarovanje pa ti ne bodo upoštevali. Zdravstveno zavarovanje je v Kanadi urejeno podobno kot pri nas, v celoti ti ga plačuje delodajalec, zdravniki in bolnišnice so zastonj, ti doplačaš le razliko za nekatere storitve (zdravila, zobozdravstvo, optika). Čez čas, če se ustališ, v Sloveniji še odpoveš stalno prebivališče in odjaviš davčno rezidentsvo.
Default avatar

Mishelica1

pozdrav iz Kanade-Najlepša hvala za tvoje informacije:) Si bom kar sprintala tvoj post in shranila. Moji sorodniki živijo v mestu Windsor v provinci Ontario to je cirka 3 ure oddaljeno od Toronta. Sicer ne vem kakšne so možnosti tam za zaposlitev bom verjetno res mogla iskati v Torontu.

Aja, tega pa nisem vedela da je potrebno vozniško dovoljenje potrebno ponovno opravljati zanimivo. Ja vem najbolj pomembno je dobiti sponsorship delodajalčev.

Kje v Kanadi pa ti živiš? Koliko časa in če ti je bilo težko najti zaposlitev oz. v kolikem času si jo našla/našel?
Default avatar

pozdrav iz Kanade

S tujim vozniškim dovoljenjem lahko v Ontaru voziš tri mesece, potem moraš dobiti kanadsko dovoljenje. To je precej enostavno, v izpitnem centru, brez najave, opraviš le pregled vida in kratka pisna testa - cca. 20 vprašanj o znakih, 15 vprašanj o predpisih in takoj dobiš G1 vozniško dovoljenje. Vendar je catch drugje - avtomobilske zavarovalne premije so za imetnike G1 bajeslovne in čimprej moraš dobiti G dovoljenje, poleg tega pa ima G1 dovoljenje več omejitev. Naše veleposlaništvo ti izda potrdilo o tvojih vozniških izkušnjah iz Slovenije in na osnovi tega se lahko prijaviš na G izpit takoj, ne da bi čakal dve leti kot morajo čakati kanadski imetniki G1. G izpit se sestoji samo iz izpitne vožnje v dolžini cca. 30 minut, zaradi zasedenosti izpitnih centrov pa se nanj v večjih mestih čaka kar precej časa.

Vsa zgornja šlamastika velja za imetnike slovenskih vozniških dovoljenj, imetniki vozniških dovoljenj iz večine "starih" članic EU, lahko dobijo G dovoljenje takoj, brez izpitov. Mednarodnega vozniškega dovoljenja v Kanadi ne potrebuješ, slovensko je v redu, v treh mesecih pa itak moraš dobiti kanadskega.

V vsakem kraju, verjetno tudi v Windsorju, je precej zaposlitvenih agencij, začni pri njih. V google maps vtipkaj "employment agencies near Windsor, ON, Canada".

Zelo dober pregled nad zaposlitvenimi možnostmi za nekoga brez socialne mreže je tudi Kijiji, največji kanadski internetni oglasnik. V brkljalnik vtipkaj windsor.kijiji.ca in poglej pod jobs sekcijo.
Default avatar

dijanadolensek

mi lahko negdo pove koliko je okvirni strosek za pot v kanado-papirji,viza itd
Default avatar

ANŽE

POZDRAVLJENI,
RAD BI SE ZAPOSLIL V KANADI, PA NIKOGAR NE POZNAM,ČE MI LAHKO KDO POMAGA IN MI NAPIŠE KAKŠNO POVEZAVO PREK E-MAILA.
HVALA
ANŽE
[email protected]
Default avatar

Info Kanada

Ce gres v Kanado kot turist do 3 mesece, potrebujes povratno avionsko karto in potni list, torej te stane le avionska karta.

Ce pa zelis dobiti pravico stalnega bivanja v Kanadi, je pa postopek dokaj dolg in drazji. Tule je nekaj informacij od ene agencije. Vendar vedi, da ce se kvalificiras glede na njihov tockovni sistem, ne potrebujes agencije.:
http://www.canadianimmigrationservices.com/faq.html

In tule direktno od kanadske vlade :
http://www.cic.gc.ca/english/index-can.asp

Tu je pa se nekaj vladnih informacij za zacasne delavce iz tujine (temporary foreign workers):
http://www.servicecanada.gc.ca/eng/goc/ ... mits.shtml

Tu je pa se varianta, ce hoces odpreti svoje podjetje - s.p. ali korporacijo ( v tem primeru te vzamejo preko vrste ). Ta informacija ti pove, koliko denarja moras imeti (to je celotno premozenje - gotovina, investicije, hisa…, in koliko moras minimalno vloziti v Kanadi, da te sprejmejo kot investitorja):
http://www.immigratingtocanada.com/immigration_faq.html

Se to: nekdo zgoraj pravi, da ti podjetje placa zdravstveno zavarovanje. To ni cisto res. Lahko ti, lahko pa ne. Odvisno je od tega, v kateri provinci in v katerem podjetju delas.
Default avatar

Bato

Mene pa zanima, če grem za 3 mesec dalat v kanado, potem ne potrebujem delat work permit? ali pač? Delo že ima pri kolegih. Mi zna kdo pvedati več o tem.

Hvala.
Default avatar

Kdo

Upam, da ti bo to kaj pomagalo. Poglej, ce tvoje delo sodi v kaksno od del, kjer se ne zahteva work permit.

http://www.cic.gc.ca/English/work/apply ... permit.asp

Cepa ne sodis v nobeno zgornjih skupin, je pa tu se pravilnik, kako se lahko zaposlijo temporary foreign workers - zacasni delavci. Ker pa je bilo v zadnjem casu nekaj demonstracij in pritiskov na vlado, ces da tuji zacasni delavci odzirajo delovna mesta domacinom, zdaj pripravljajo strozje pogoje. Tu je vse razlozeno, kaj potrebujes in kaj mora storiti tvoj delodajalec.

http://www.cic.gc.ca/English/resources/ ... -guide.asp

Oba linka sta uradna drzavna dokumenta, zato se lahko zaneses na informacije.
Default avatar

SARA IN ROK

Pozdravljeni,

veliko podatkov sem pridobila iz tega foruma glede Kanade, za kar bi se vam rada zahvalila.

Zanima pa me sledeče in sicer s fantom se odpravljava v Kanado brez namena vrnitve v Slovenijo. Karte sva že kupila in novembra odhajava, V Torontu ima sorodnike, pri katerih bova bivala dokler se ne postaviva na svoje noge - kakšne 3 mesece potem bova poiskala stanovanje. Zanima naju ali se bolj splača kupiti stanovanje ali biti podnajemnik - koliko stanejo tam stanovanja? vem da najemnine niso poceni.
Moj namen je dokončati študij v Kanadi - delala ga bom na daljavo (FDV), fant pa bo iskal delo. Poleg zgoraj naštetih stvari me zanima kakšno vizo naj si zagotoviva. Ali naj zaprosiva oba za delovno vizo? Po mnogih forumih sem brala o številnih obrazcih, ki jih je potrebno izpolniti, tukaj pa je vse dokaj enostavno. Ali je res potem potrebno urediti samo delovno vizo, fotokopije vseh uradnih listov, spričevalo v angleščini, nobenega mednarodnega vozniškega izpita? Po treh letih zaprosiva za stalno prebivališče in to je to? Zdi se malo za tako velik korak, vendar še toliko boljše.

Lep pozdrav
Default avatar

Delovna viza

Cel postopek res ni kompliciran. Se pa zatakne pri vizi. Za vsako vizo moras izpolnjevati dolocene pogoje. Ce jih ne, ni vize. In ce ni vize, ne mores postati landed immigrant, ki je pogoj za drzavljanstvo. In vsaka viza mora biti odobrena od Immigration Canada, preden se lahko naselis za vec kot 3 mesece. Seveda za 3 mesece gres pa lahko kadarkoli. Prijavita se za tisto vizo, kjer ustrezata vsem kriterijemin dobita zadosti tock. Vendar, ce se sploh se nista prijavila za vizo, ne pricakuj, da jo bosta imela do novembra. Vedno racunajta na to, da je majhna moznost, da jo sploh odobrijo. Ce pa imajo sorodniki zveze z ljudmi, ki odlocajo,se da pa tudi to urediti. Slovenija ni edina skorumpirana drzava.

Slovenska izobrazba ti v Kanadi ne bo prav nic koristila, ker je ne priznajo. Pomaga ti pri tockah, ki jih potrebujes pri nekaterih vizah, za najti sluzbo pa ne. Kanadske delodajalce zanima kanadska izobrazba in kanadske delovne izkusnje.

Mednarodno voznisko dovoljenje potrebujes le, ce prides kot turist, sicer imas nekaj casa, da po priselitvi pridobis kanadsko voznisko dovoljenje, ki ga dobis le tako, da gres se enkrat delat izpit, ki pa je kot za prvi razred osnovne sole v primerjavi s slovenskim v mojih casih.

Ne splaca se ti biti podnajemnik, niti kupiti stanovanja.

Ce si najemnik, moras izpolnjevati vse pogoje, ki ti jih da stanodajalec, ki so lahko bolj zahtevni kot v Sloveniji. Stanodajalec ima tudi zakonsko pravico, da se pri tvojem delodajalcu pozanima o tebi kot o delavcu in o tvoji zanesljivosti, tvojem dohodku... Lahko klice prejsnje najemodajalce , da mu povedo, kaksen najemnik si. Lahko tudi zahteva "credit record", ki ga dobi od podjetij, ki spremljajo tvoja placila racunov, bancno stanje, odplacevanje dolgov... Vprasal te bo o tvojem dohodku, povedal, ce smes kaditi ali ne... V stanovanju ne smes nicesar spreminjati, tudi ne pleskati brez najemodajalcevega dovoljenja. Varscina (security deposit) je v visini 1 najemnine, vendar jo zadrzijo ze, ce ne pocistite stanovanja, ko se izselite, ni treba, da je ravno kaksna skoda. Prav tako se placa zamudnina placila najemnine za vsak dan, ko si prepozen.

Stanovanje v bloku je obicajno imenovano condominium ali condo na kratko. Ko kupis stanovanje, moras pa se placevati redno vzdrzevanje - popravila, kosnjo trave, kidanje snega... Stevilke gredo lahko v vec 100 dolarjev in ne vkljucujejo gretja, elektrike... V zadnjih letih veliko firm gradi le za denar in manj kvalitetno, zato je treba dobro premisliti. V Torontu so cene zelo zelo visoke tudi za stanovanja.

Ce imata moznost, kupita hiso, majhno v predmestju, ali izven Toronta v manjsem kraju, ki jo kasneje prodata in si kupita boljso. Kanadcani niso navajeni od rojstva do smrti ziveti na istem naslovu. Ljudje se v Toronto vozijo celo iz Hamiltona, St. Catherins, Niagara-on-the-Lake, da si prihranijo pri stroskih hise.

Kakorkoli se odlocita, preverita, da je naselje, kjer bosta zivela, na dobrem glasu.

Link za eno od agencij.

http://www.remax.ca/on/toronto-real-est ... ab.index=1

Sicer pa vtipkaj ime kraja in real estate.

Ker prideta novembra, si kupita topli parki (bundi). No, saj Toronto je kar topel.
Default avatar

Stop

[ si najemnik, moras izpolnjevati vse pogoje, ki ti jih da stanodajalec, ki so lahko bolj zahtevni kot v Sloveniji. Stanodajalec ima tudi zakonsko pravico, da se pri tvojem delodajalcu pozanima o tebi kot o delavcu in o tvoji zanesljivosti, tvojem dohodku... Lahko klice prejsnje najemodajalce , da mu povedo, kaksen najemnik si. Lahko tudi zahteva "credit record", ki ga dobi od podjetij, ki spremljajo tvoja placila racunov, bancno stanje, odplacevanje dolgov... Vprasal te bo o tvojem dohodku, povedal, ce smes kaditi ali ne... V stanovanju ne smes nicesar spreminjati, tudi ne pleskati brez najemodajalcevega dovoljenja. Varscina (security deposit) je v visini 1 najemnine, vendar jo zadrzijo ze, ce ne pocistite stanovanja, ko se izselite, ni treba, da je ravno kaksna skoda. Prav tako se placa zamudnina placila najemnine za vsak dan, ko si prepozen.]

To zgoraj se slisi strahotno, toda ni vse tako enostavno, da ce ne bos storil tako bos fasal to in ono po zakonodaji itd. Noben najemodajalec ne bo povedal drugemu kaj slabega o tebi pa ceprav si bil najslabsi podnajemnik v Kanadi in isto gre za delodajajce.Mogoce lahko kupis, kot najemodajalec tako imenovani Credit rekord toda vse drugo je lari-fari. Zakaj, zato ker ce nekoga oblatis o slabem vedenjo ter ga s tem lahko oskodujes se lahko znajdes pred sodiscem. In zakaj, za prazen drek, da si pomagal nekomu ki ga sploh ne poznas. Za take obtozbe je treba dokaze, in to kosta.Sicer vse to je ocividno in nevem zakaj vse to cvekas ker je nerealno. Ok. Samo strasis ljudi. Kar se pa tice emigracije v Kanado
se pa lahko zmisljujejo, ker pac imajo veliko izbiro, jaz ne vem zakaj ker zame je Kanada zaostala,prostaska, zmesana anglo/francoska colonija brez glave in repa katere zakoni so se 100 let nazaj.Ja slovenci res pasete tja.
Default avatar

Delovna viza

Stop je napisal/a:
[ si najemnik, moras izpolnjevati vse pogoje, ki ti jih da stanodajalec, ki so lahko bolj zahtevni kot v Sloveniji. Stanodajalec ima tudi zakonsko pravico, da se pri tvojem delodajalcu pozanima o tebi kot o delavcu in o tvoji zanesljivosti, tvojem dohodku... Lahko klice prejsnje najemodajalce , da mu povedo, kaksen najemnik si. Lahko tudi zahteva "credit record", ki ga dobi od podjetij, ki spremljajo tvoja placila racunov, bancno stanje, odplacevanje dolgov... Vprasal te bo o tvojem dohodku, povedal, ce smes kaditi ali ne... V stanovanju ne smes nicesar spreminjati, tudi ne pleskati brez najemodajalcevega dovoljenja. Varscina (security deposit) je v visini 1 najemnine, vendar jo zadrzijo ze, ce ne pocistite stanovanja, ko se izselite, ni treba, da je ravno kaksna skoda. Prav tako se placa zamudnina placila najemnine za vsak dan, ko si prepozen.]

To zgoraj se slisi strahotno, toda ni vse tako enostavno, da ce ne bos storil tako bos fasal to in ono po zakonodaji itd. Noben najemodajalec ne bo povedal drugemu kaj slabega o tebi pa ceprav si bil najslabsi podnajemnik v Kanadi in isto gre za delodajajce.Mogoce lahko kupis, kot najemodajalec tako imenovani Credit rekord toda vse drugo je lari-fari. Zakaj, zato ker ce nekoga oblatis o slabem vedenjo ter ga s tem lahko oskodujes se lahko znajdes pred sodiscem. In zakaj, za prazen drek, da si pomagal nekomu ki ga sploh ne poznas. Za take obtozbe je treba dokaze, in to kosta.Sicer vse to je ocividno in nevem zakaj vse to cvekas ker je nerealno. Ok. Samo strasis ljudi. Kar se pa tice emigracije v Kanado
se pa lahko zmisljujejo, ker pac imajo veliko izbiro, jaz ne vem zakaj ker zame je Kanada zaostala,prostaska, zmesana anglo/francoska colonija brez glave in repa katere zakoni so se 100 let nazaj.Ja slovenci res pasete tja.

Si bil kdaj najemnik ali najemodajalec v Kanadi? V Sloveniji? Jaz sem bila vse, zato verjetno vem malo vec o tem kot nekdo, ki mogoce se tu nikdar ni bil. Slovenskega neurejenega najemniskega trga ne mores prenasati na tuji trg, ker funkcionira povsem drugace.

Nikogar ne mislim strasiti. Stvar sem opisala tako, kot je. Samo dejstva. Lahko naletis na najemodajalce, ki se drzijo zakona do pike in druge, ki se ga ne. Jaz se ga 80 - 90%.. Brez referenc delodajalca, osebnih referenc in referenc prejsnjega najemodajalca te bo malokdo vzel. Informacije o pravicah in dolznostih najemodajalcev in najemnikov so zlahka dostopne vsem. Kanadski najemniki jih zelo dobro poznajo, svezi priseljenci pa ne.

Iz svojih izkusenj ti povem, da so mi prejsnji najemodajalci povedali, ce ima nekdo stalno umazano stanovanje, ce vsak mesec zamujajo s placilom nekaj dni, ce bi najemnika spet vzeli ali ne. Gredo celo v take detajle, da povedo, da ima nekdo ves cas umazan stedilnik. Ponavadi se kar razgovorijo. Je pa res, da ti kak stanodajalec ne bo povedal po resnici, samo zato, da se znebi najemnika, ki bo padel tebi na grbo, a ti so zelo redki.

Prav tako mi delodajalci povedo, kaksen delavec je, ce je dokaj nov ali ga mislijo obdrzati in potrdijo o dohodku, ki mi ga interesent napise na obrazec, ali pa dajo svoje mnenje, ce bo glede na dohodke lahko placeval najemnino, ki jo racunam.. Tole o sodiscu je mogoce res pri vas v Sloveniji, pri nas vsekakor ne drzi. Slovenija je vedno slovela po tozarjenju, zdaj ste pa se bolj taki. Ce poves tako kot je, te tu ne bo sel noben tozit.

Moji najemniki si ogledajo hiso, ce jih resno zanima, dobijo formular, ki ga morajo izpolniti, vkljucno s podatki iz vozniskega dovoljenja, ker pri nas ni osebnih izkaznic. Se nihce nikdar ni rekel, da ga ne bo, nekateri resni interesenti kar sami vpasajo, ce imam obrazec za spolniti. Sele ko preverim njihove reference iz obrazca (prejsnje najemodajalce, delodajalca in osebne reference, dohodek, ), se odlocim, koga vzamem. Zdaj se odlocam dosti po obcutku. Potem naredimo pogodbo.

Ob prevzemu kljuca gremo po hisi in popisemo vse in se podpiseva jaz in najemnik. Tako sva oba zavarovana. Jaz ga ne obtozujem skode, ki je ni naredil on pa ne more zanikati skode, ce jo je naredil. Veliko najemniskih agencij s kamero posname stanovanje/ hiso z najemnikom v hisi, kar se ob morebitnih problemih uporabi za dokaz. Jaz tega ne delam. Najemnine se obicajno delajo za eno leto, potem se pa avtomaticno podaljsujejo vsak mesec, dokler se ali najemnik ne odseli ali pa ti odslovis najemnika. Ce ne placa en mesec, ga lahko takoj vrzes ven. Ni teba cakati 90 dni ai kolikorkoli je ze zdaj v Sloveniji. In najemnik mora iti. V primeru neplacila najemnik tu ni tako zasciten kot v Sloveniji. Meni se je to zgodilo enkrat.

Imam sorodnike, ki zivijo samo od house flipping in najemniskih his. Ti vzamejo najemnike za eno leto, potem jih odslovijo, kupijo drugo nepremicnino in ponovijo scenarij. Seveda imajo v ta namen kar nekaj his in so del organizirane skupine najemodajalcev. Jaz sem premajhna riba, da bi me vzeli medse.

Prav tako ni nobenih prijavljanj in odjavljanj stalnega bivalisca kot v Sloveniji, ker stalnih in zacasnih bivalisc tu ne poznamo. Najemnik verjetno zamenja voznisko dovoljenje, ali pa tudi ne. To je njegova stvar, mene se ne tice.

Ce oddajas hiso, kot jaz, mora najemnik prepisati vse utilities, po vase poloznice (elektriko, ogrevanje, vodo, komunalo...) na svoje ime, in je le on odgovoren za neplacane racune, ne jaz. Pri stanovanjih je to malo drugace, a je najemnik se vedno odgovoren za placila.

Na 6 mesecev si ogledam hiso od znotraj, ce je prvo leto vse v redu, zreduciram obiske. Moji zdajsnji najemniki so imeli prej landlorda, ki jih je prisel pogledat vsake 3 mesece.

Ko sem bila sama najemnica, ni bilo vsega tega zato, ker sem bila v najemu pri znancih in so me poznali od prej.

Tako, vidis, to je dejansko ozadje v najemniski zadevi. In se enkrat, slovenski najemniski trg in njegova (ne)pravila igre so zelo dalec od kanadskega, zato ga ne prenasaj sem.

Da je pa Kanada v dolocenih pogledih zaostala, se pa popolnoma strinjam s teboj.
Default avatar

Stop

jaz sem bil tudi oboje,najemnik in landlord. In to v angliji.Ce imas smolo in dobis ta prave socialne probleme v podnajem ki se zavarujejo s otrokom ali dva ti lahko razbijejejo bajto, pokurijo pohistvo in jih niti ven ne mores zabrisat.Ves ne mores narest pogodbe v kateri ne dovolis otrok, in ko so otroci v hisi postane pogodba popolnoma drugacna igra Ce se pa zapletes v sodisca, kmalu vidis da ne prides nikamur le placujes advokate . Jaz sem videl take hise, landlorde, to so odnesli in odmontirali elrektricna sticala in luci.da ne omenim neplacevanja najemnine. Lastnik je bil vesel da so koncno odsli, da bi jih tozil bi ga stalo le se vec. Tako pa je renoviral bajto in upal da bo sledeca stranka ene par let brez problema.Imel je vec his na odajo zato je lahko kril take nezgode.To je reskiran posel, odajanje tujim ljudem.Ne verjamem da je Kanada dosti drugacna kar se tega tice?
lp iz uk
Default avatar

Delovna viza

Otrok tu ni varscina, ker Kanada ni zelo socialna drzava, se manj pa nasa provinca. Ce ne placas, gres ven, ce imas enega otroka ali 10. Je pa res, da lahko zavlacujejo, vendar morajo se vedno ven. Moji edini najemniki, ki niso placevali, kar sem ze omenila, so imeli 1 leto staro puncko.

Poslala sem jim priporoceno pismo kot uraden dokument. Tik pred tem sta se razsla, notri je ostala ona z otrokom. Odselila se je na od mene dolocen dan, za popotnico je "vzela" se zamrzovalno skrinjo, na vrtu pa pustila 3 metre visok kup krame, ki sem jo jaz morala tam pustiti 30 dni nedotaknjeno (tak je zakon, sicer bi me ona lahko tozila), potem je slo pa na odpad, kar me je stalo 400 dolarjev, pa se sama sem morala dodatno voziti. Soseda je rekla, da so ven odnesli 5 racunalnikov in veliko elektronske opreme, vendar ni imela denarja za placilo najemnine.

Imela sta majhnega kuzka in carpet (tepih) po stopnicah je bil ves polulan in pokakan. Tepih sem vrgla ven. Po bong in vrecko dobrot je pa prisla policija. S tistimi ljudmi sem se res nasankala.

En teden po izselitvi je prisla posta za placilo neplacanih racunov na njegovo ime. Samo za elektriko sta bila dolzna cez 1000 dolarjev. Ker so vse poloznice direktno na ime najemnika, vsaj s tem nisem imela tezav razen telefonskega klica vsem firmam.

Naredila sem tako kot tvoj znanec. Tozila za neplacano najemnino in za odvoz smeti in za ukradeno zamrzovalno skrinjo jih nisem, ker bi imela vec stroskov kot koristi. Ime Jennifer pa se danes sovrazim.

Je riskirano. V nobenem primeru nimas dosti dobicka od najemnikov. Dobicek je v glavnem skozi povecano vrednost hise.
Default avatar

Stop

No vidis. Moj problem ni bil tako hud, skoda zelo majhna.toda dovolj da sem vse prodal .in sedaj zivim v miru.
lp
Default avatar

Fani44

@ Delovna viza....hvala za zelo dober opis pogojev za najem v Kanadi...res si super in realana, kar ni ravno odlika slovenskih imigrantov.

PS: Lahko pa bi opazila, da se v tvoj pogoor vmesava ta ****** Briht.
Default avatar

Prick

Fani44 je napisal/a:
@ Delovna viza....hvala za zelo dober opis pogojev za najem v Kanadi...res si super in realana, kar ni ravno odlika slovenskih imigrantov.

PS: Lahko pa bi opazila, da se v tvoj pogoor vmesava ta ****** Briht.

halo prick calling fanny, over!
Default avatar

Spet jaz

Fani44 je napisal/a:
@ Delovna viza....hvala za zelo dober opis pogojev za najem v Kanadi...res si super in realana, kar ni ravno odlika slovenskih imigrantov.

PS: Lahko pa bi opazila, da se v tvoj pogoor vmesava ta ****** Briht.
Ni za kaj. Ce imas se kaksno vprasanje, vprasaj in ce vem odgovor, ti povem. Sicer pa vedno lahko prides sem za 6 mesecev brez vize in se razgledas in gres za room mate, da prides ceneje skozi.

Tu je se en link za pomoc kvalificiranim delavcem z jezikom in pri iskanju dela v Ontariu.

http://news.gc.ca/web/article-en.do;jse ... .dyndVl=31

Ce se je pa res Brit oglasil, imam pa vprasanje zate. Moji zdajsnji najemniki so se priselili iz Anglije, oba blizu 40 ob priselitvi in 3 otroci . Imela sem sosede Angleze. Oba vsaj 50 let in sta pobegnila pred odraslim sinom, ki ni hotel odrasti in se osamosvojiti, in sta ga morala zalagati z denarjem. Nihce od teh 4 ljudi ni imel kaksne posebne kvalifikacije, zato me zanima, ce veljajo za njih kaksni posebni pogoji, ceprav se jih javno zanika, recimo Commonwealth.

Hodim v mesnico, katere lastnika sta se pred 6 leti priselila iz Nemcije. Vsi ti ljudje ocitno niso imeli tezav priti sem. Sicer pa vidim ogromno ljudi iz Azije in Pacifiskih otokov in se sprasujem, kaksne kvalifikacije so imeli. In zakaj se je tako tezko kvalificirati Slovencem.
Default avatar

brit

Spet jaz
Imas prav Anglezi imajo prednost kar se tice Commonwealtha saj to je eden njihovih najvecjih assets katerega je treba negovat in pokazat da so dobrodosli v Angliji kot so anglezi pri njih. Seveda to ni ravno javno ter 50/50 toda ta sporazum obstoja. Poleg tega ti ljudje iz bivsih colonij so ze strenirani in dobro vedo kdo je gospodar tukaj ter se obnasajo popolnoma drugace kot arogantni slovenci, katerim so prali mozgane zadnjih 70 let ces da smo enakovredni doma in po svetu ter da nismo vec hlapci kot pravi Ivan Cankar. O ne slovenec ni vec hlapec nikomur to je res, toda ne zaveda se da je s tem izgubil vrlino, ali pa bi lahko rekel kvalifikacijo z veliko tock.
To je moje mnenje kaj pa ti???
lp brit