Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

žolčni kamen - operacija?

Default avatar
Spoštovani!

Pred enim tednom sem bila na UZ abdomna zaradi lanskih občasnih krčev v želodcu in bolečino pod desnim rebrnim lokom. Izvid: Žolčnik: normalne oblike in velikosti, njegova stena ni edematozna. V votlini žolčnika plava konkrement velikosti 15 mm. Žolčni vodi: niso dilatirani. Vse ostalo je bilo v redu. Mnenje: Konkrement v žolčniku velikosti 1,5 cm brez znakov vnetja stene žolčnika.
Zanima me, ali bi se dalo ta žolčni kamen zdrobiti z laserjem, glede na to, da trenutno ne povzroča večjih težav, razen občasnega "špikanja" pod desnim rebrnim lokom in nekoliko utrujenosti. Osebni zdravnik mi je dejal, da pride v poštev samo ERCP ali laparoskopska operacija. Naročena sem na pregled pri abdominalnem kirurgu 13.3.
Brala sem tudi o zdravilu Rowachol. Ali je možno s tem zdravilom kamen raztopiti?
Ni mi tudi jasno, odkod se je "vzel" ta kamen, saj nisem imela nikoli povišanega holesterola. Diagnosticirano imam edino GERB (blago vnetje) zaradi slabega tesnenja mišice zapiralke in jemljem Controloc 40 mg p.p.
Na operacijo ne bi šla rada, med drugim tudi zato, ker skrbim za bolnike v družini. Želela pa bi ta kamen odstraniti, saj sem brala, da v določenih primerih zelo rado pride do vnetja trebušne slinavke ali celo raka žolčnika.
Spominjam pa se, da sem imela podobne krče in bolečine pod desnim rebrnim lokom že pred 20 leti, če sem npr. pojedla banano ali jabolko. Vendar pa se vse do lani te težave niso več ponovile.
Če bi obstajala možnost, bi se najraje odločila za razbijanje žolčnega kamna. Stara sem 43 let. Že vnaprej hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovana, kamna se ne da razbijati, glede na velikost je možna odstranitev le z operacijo, pri kateri pa se odstrani tudi žolčnik, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music