Med.Over.Net

Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki? Vprašajte za nasvet farmacevta Lekarne Ljubljana.
Pokrovitelj foruma: Lekarna Ljubljana – zaupajte strokovnjakom!

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.

bostjanmartinc

tablete za povišan krvni tlak

Default avatar

tabletkkka

Spoštovani

Imam veliko znancev, ki jemljejo tablete proti povišanemu krvnemu tlaku. Čudno se mi zdi, ker ima vsak druge vrste zdravil - vključno z mojim možem. Zanima me, kako se zdravnik odloči katera zdravila bo predpisal? V bistvu imajo vsi našteti povišan krvni tlak prib. od 150 - 180/90-100.


Hvala za odgovor
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Izbira ustreznega zdravila zavisi od številnih parametrov: od samih patofizioloških vzrokov za nastanek povišanega krvnega tlaka pri posamezniku, stopnje prizadetosti tarčnih organov (npr. srca, ledvic, jeter, ožilja,..), prisotnosti drugih dejavnikov tveganja (npr. povišan holesterol,…) in sočasnih bolezni (npr. sladkorna bolezen) pa tudi zdravil, ki jih bolnik že jemlje. Nenazdnje pa so pomembne tudi fizikalno kemijske lastnosti posameznega zdravila in s tem povezan način jemanja zdravila ter samo delovanje zdravila – nekaterih zdravil se na primer ne daje športnikom,…

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

tabletkkka

Gre se za 4 osebe - starost od 52 - 55 let, vsi štirje imajo pritisk kot sem napisala, holesterol prib. enak, nobeden ni sladkorni bolnik, teža normalna, nihče nima okvar srca ali drugih organov. Nihče nima drugih zdravil in nihče ni "pretiran" športnik. Jemljejo pa : Perindopril teva, Propranolol, Nebilet in Aprovel. Edina razlika je, da ima vsak drugega zdravnika :)
Default avatar

tabletkkka

Pozabila sem še povedati za sorodnika - iste karakteristike kot že imenovani in ima Bloxan. Ker se vsi sprašujemo zakaj je tako, bi prosila še vaše dodatno mnenje.

Hvala
Default avatar

bostjanmartinc

Veste, če bi bilo zdravljenje povišanega krvnega tlaka in drugih kroničnih obolenj tako enostavno, potem nam zagotovo ne bi primanjkovalo zdravnikov. Izbor ustreznega zdravila naj seveda nikakor ne bi bila zgolj loterija. Vsak zdravnik se mora na osnovi klinične slike, ugotovljene anamneze in postavljene diagnoze, pogovoriti s svojim bolnikom o različnih možnostih terapije. Pri izbiri ustreznega zdravila seveda lahko veliko vlogo igrajo tudi zdravnikove lastne izkušnje z določenim zdravilom. Vsekakor pa bi morala biti dokončna izbira ustreznega zdravila za posameznega bolnika plod soodločitve, tako s strani bolnika kot tudi zdravnika. Vsekakor mora biti bolnik sam prepričan v izbiro zanj najbolj ustreznega zdravila, saj je edino tako njegovo zdravljenje lahko zares uspešno.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

anita.peterka

Spoštovani,

Kdaj zdravnik predpiše zdravilo za uravnavanje visokega krvnega pritisk? Moja mami je star 57 let in ima že par mesecev težave z visokim pritiskom. Sedaj ga ima pa že nekaj dni. Najvišji je bil 210/110 in niha do 169/86. Bila je med tem časom na urgenci in je dobila tablet za živce in tablet za zmanjševanje pritiska. Njena zdravnica ji noče predpisati zdravila za znižanje krvnega pritiska. Še vedno ni v redu, vrti se ji, ...
Zato me zanima, kdaj se zdravnik odloči, da nekemu pacientu predpiše zdravila za uravnavanje pritiska.
Najlepša hvala za odgovor,
Anita
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zelo me preseneča ravnanje osebne zdravnice, zato predvidevam, da me niste seznanila z vsemi podrobnostmi, s katerimi je seznanjena zdravnica.

Kljub temu, pa lahko poskušam podati zgolj neko splošno mnenje, zgolj na osnovi napisanega, pri čemer seveda menim, da bi morala zdravnica vaši mami nujno predpisati neko zdravilo, bodisi neposredno za povišan krvni tlak ali za pomiritev (za živce) v kombinaciji s tabletami za hitro znižanje visoko povišanega krvnega tlaka (KT > 160/100), v primeru da je povišan tlak posledica psihičnega stresa ali napora.

Še enkrat pa moram poudariti, da imam bistveno premalo podatkov, da bi lahko podal kakšnokoli verodostojno mnenje o ustreznosti terapije in vsekakor dopuščam možnost, da je ravnanje zdravnice v konkretnem primeru povsem ustrezno in strokovno povsem pravilno.

Natačnega pravila o tem, kdaj točno zdravnik predpiše antihipertenzivno zdravilo, seveda ni.
Delovanje posameznih organov ali organiskih sistemov na tlak ter vpliv tlaka na delovanje organov in organskih sistemov je izjemno zapleteno, zato je odločitev o tem kdaj pričeti z zdravljenjem povišanega krvnega tlaka prepuščena zdravniku. Obstajajo zgolj okvirne smernice oz. priporočila, ki pa so, kot sem že napisal, zgolj okvirna.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

GRAFO

spoštovani, jemljem tablete tolucombi 80mg/12,5mg , eno na dan zjutraj. jemljem jih približno eno leto, prej sem imel bionoliprel ( zamenjava zaradi zmanjšanja kalija), pa me zanima, ker so se v zadnjem mesecu pojavile manjše bolečine v predelu ledvic, če je to mogoče posledica jemanja tablet tolucombi.
hvala za odgovor
Default avatar

BarbaraDrnovsek

Spoštovani,
kot občasni neželeni učinek zdravila so navedene tudi ledvične težave, zato vam predlagam, da se oglasite pri osebnem zdravniku, ki bo ocenil vaše težave in po potrebi napotil na laboratorijske preiskave.
Lep pozdrav
Barbara Drnovšek, mag.farm.