Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Uvod v BH

Default avatar

sabinasencar

BIOIDENTIČNI HORMONI

V medicini hormone uporabljamo že več desetletij.

Hormonska kontracepcija nam je prinesla svobodo in nas ženske zarisala v zemljevid enakopravnih. Hormonska nadomestna terapija nam je olajšala simptome menopavze. Koliko bolnikov je umrlo zaradi sladkorne bolezni en dan pred iznajdbo inzulina? Koliko je inzulin naredil za nosečnice z nosečnostno sladkorno in koliko otrok je rojenih zdravih samo zaradi inzulina? Kdo ne pozna najmanj ene sosede ali prijateljice, ki jemlje ščitnične hormone?

Hormoni torej zajemajo precejšen delež zdravil, ki jih ponuja sodobna medicina.

HORMONI V GINEKOLOGIJI

Kar oglašujemo kot naravne estrogene, so hormoni, pridobljeni na primer iz urina brejih kobil (hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi) ali na primer iz rastlin (bioflavonidi iz soje). Za razliko od naravnih, so bioidentični hormoni pridelani sintetično, vendar pa so popolna replika človeškega hormona. RAVNO V TEM JE NJIHOVA PREDNOST.
Ali je bolj naraven človeški hormon, ki smo ga v 21. stoletju pridobili s tehnološkim procesom, ali tisti, ki smo ga sicer pridobili iz urina breje kobile in prilagodili z bio-tehnološkimi procesi? Ker ne jem sena in ne bom rodila žrebička, mi je ljubša tehnologija, ki dela človeške hormone.

Kljub temu, da smo vse pripadnice človeške vrste, pa smo si kljub temu med sabo različne v vsaki posamezni podrobnosti. Vsaka ima svoj prstni odtis in vsaka ima svojo hormonsko sestavo in delovanje. Terapija z bioidentičnimi hormoni je zasnovana individualno za vsakega posameznika. V terapijo je vključen uporabnik sam, zdravnik in farmacevt imata vlogo svetovalca in varuha terapije. Zdravnik kvalitativno in kvantitativno spremlja učinkovitost zdravljenja. Farmacevt skrbi za odmerjanje in način uporabe, ter jamči za kvaliteto zdravila.

Možni so različni načini aplikacije bioidentičnih hormonov: v tabletah, tabletah za pod jezik, v obliki pršil, krem in gelov. Da bi se izognili prvemu prehodu hormonov skozi jetra, sama ne uporabljam in ne svetujem aplikacije hormonov preko prebavil. Jetra bodo zaznala povečano količino in bodo delovanje usmerila v to, da koncentracijo vseh hormonov v krvi zmanjšajo. Hormoni, ki jih pogoltnemo, bodo torej neučinkoviti, poleg tega lahko pride celo do zmanjšanja nivoja ostalih hormonov.

Hormoni so zdravilo, katerega učinek je viden takoj. Zato so bolje sprejeti od npr. vitaminov ali antioksidantov, ki jih jemljemo leta in leta , učinka pa morda neposredno nikoli ne občutimo.

PROGESTERON

Progesteron je trenutno eden bolj iskanih hormonov. Vse ženske smo že občutile neravnovesje, ki ga povzroča zmanjšan nivo progesterona v telesu. Boleče dojke v drugi polovici ciklusa, PMS (predmenstrualni sindrom), kopičenje kilogramov in vode pred menstruacijo, nespečnost, nora potreba po čokoladi pred menstruacijo, depresija ali tesnoba, čustvena nestabilnost. Čeprav večina od nas pozna učinke nihanja hormonov v ciklusu, so le ta včasih in za nekatere ženske neznosna.
Lahko so simptomi tako hudi, da se ženske zatečejo po pomoč k zdravniku. Zdravniki predpisujemo protibolečinska, protivnetna zdravila, zdravila za anksioznost, depresijo, uspavala, diuretike in odvajala, zdravila za hujšanje in vitamine.

Farmacevtska industrija z ženskami te skupine zasluži precej denarja.

Zakaj ne bi zamenjali uspaval, diuretikov, odvajal, anksiolitikov, analgetikov, antidepresivov, za eno samo mazilo s progesteronom? Bioidentičen progesteron bo hkrati ublažil vse simptome PMSja: otekanje, nespečnost, boleče dojke, čustveno nestabilnost, pridobivanje telesne teže. Progesteron, ki je enak ženskemu lastnemu hormonu deluje hitro in učinkovito. Terapija z njim je zasnovana individualno. Vsaki ženski je odmerjen po potrebi ali količini, ki ji ustreza.
Naravni progesteron vse rodno obdobje ščiti žensko pred boleznijo. Od nas pa pa življenje in družba terjata, da moramo biti uspešne in zdrave tudi še dolgo po menopavzi.

BIOIDENTIČNI PROGESTERON NI ENAK GESTAGENOM

Bioidentični progesteron ima prednost pred gestageni ali progestageni, derivati progesterona. V vseh zdravilih, ki jih poznamo v ginekologiji, imamo namesto progesterona gestagene ali progestagene. Gestageni delujejo na enake receptorje kot progesteron, vendar nimajo enakega zaščitnega delovanja (zdravilnega), kot progesteron sam.

Progesteron je hormon, ki pripravlja telo ženske na nosečnost. Ima izjemno vlogo v času, ko je ženska podvržena ogromnim telesnim spremembam in obremenitvam, mora pa biti najbolj zaščitena, če se želi človeška vrsta razmnoževati in obstati.
Največje spremembe doživijo rodila, dojke, srce in žile. Vsi ostali organi nosijo manjše deleže ogroženosti.
Celice, ki se živahneje delijo, so bolj podvržene mutacijam, s tem pa nastanku rakastih celic. Celice dojke in maternice se v nosečnosti živahno delijo. Dojke in maternica rastejo.
Žilje in srce, katerega celice se ne morejo več deliti, se prilagodijo tako, da delujejo na zgornjem robu svoje zmogljivosti. Če je organ preobremenjen, bi bila lahko obraba prevelika.
Da bi bilo od nosečnosti ogroženo telo maksimalno zaščiteno, skrbijo hormoni. Progesteron in estriol (E3 oblika estrogenov in ne E2, ki ga najdemo v nadomestni hormonski terapiji) sta varuha nosečnic.
V nosečnosti je vznik raka na dojki ekstremno redek pojav in tudi srčni infarkt pri nosečnici je izjemna redkost.

Progesteron ženske ima močno zaščitno vlogo za dojke, maternico in srce z žilami. Gestageni pa so, ravno nasprotno, odsvetovani pri vseh naštetih boleznih, bolezni srca in ožilja, karcinomu dojke in raku na rodilih. Progesteron žensko zaščiti pred boleznijo, gestageni jo celo ogrožajo.

Ko govorimo o pravilnem delovanju hormonov, govorimo o ravnovesju med njimi, o skupnem delovanju. Vloga progesterona skozi menstrualni cikel ženske je uravnotežanje estrogenov. Simptomi se ne pojavijo samo zato, ker je z leti vedno manj progesterona, pač pa zato, ker progesterona ni dovolj, da bi uravnotežil nezmanjšan estrogen. Simptomi pomanjkanja progesterona niso nič drugega kot znaki presežka estrogenov.


Lajšanje simptomov in bolečin je zdravnikova največja vrednost. Predvsem pa zdravniki ne smemo povzročati škode. Cenim individualnost in verjamem, da se od narave lahko naučimo veliko o zdravilih.

NEVARNOSTI

Mnogi utegnejo zaradi enostavnosti in načina aplikacije (kreme, geli), napačno pomisliti, da bioidentični hormoni ne morejo povzročiti škode. V tem vidim veliko nevarnost terapije z bioidentičnimi hormoni.

V prosti prodaji in v obliki kreme ne spominjajo na pravo zdravilo.

Hormoni so učinkovita zdravila, ki jih ne bi smeli jemati brez zdravnikove kontrole. Zloraba ali nepravilna raba zdravil spremeni zdravilo v strup. Če imamo srečo, se nam lahko zgodi samo to, da zdravilo ne bo učinkovalo. Kljub temu, da so nekatere kreme v prosti prodaji, vsebujejo hormone, hormoni pa so zdravilo.

Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

dannan

Pozdravljena ga. Sabina
Kako lepo, da smo končno dobile strokovnjakinjo, ki nam bo svetovala na naši poti do zdravega življenja. Seveda se strinjamo in se zavedamo, da so hormoni, če tudi BH zdravilo in jih je potrebno jemati pod zdravniško kontrolo. Ampak na žalost se nam dogaja, da ko omeniš svojemu ginekologu, da bi poskusila s to terapijo, se pogovor zaključi, da to sploh nič ne pomaga in so samo placebo učinki in da je edina pomoč trisequens. In ker smo prisiljene, da za svoje zdravje poskrbimo same, se znajdemo pred hudo dilemo, kaj je sploh tisto pravo, da nam res pomaga in ne škodi. Da ne govorim o ceni teh pregledov in krem, ki se jih marsikatera ne more niti privoščiti.
Tudi moja izkušnja je taka. Kljub svojim 44 letom in zelo aktivnem življenju in zdravi prehrani, sem že od svojega 40 leta, takoj po opravljeni sterilizaciji, zbolela za hipotirozo, potem so se mi postopoma pojavljali še zaprtje,neredne menstruacije, napihnjenost, pridobivanje teže, nihanje srčnega utripa. Opravila sem ne vem koliko pregledov pri alergologih, ultrazvoka, pa kardiologa,...in nič niso ugotovili. Ko sem letos zgubila menstruacijo in so se začeli še vročinski valovi, mi je ginekolog na ultrazvočnem pregledu rekel, da sem v meni, saj imam sluznico izsušeno kot 72-letnica. Ne morem vam opisat kako sem se počutila. Predpisal mi je trisequens in rekel, da je to edino zdravilo, ki tudi nima nobenih stranskih učinkov, saj v telo vnesem le 20 procentov estrogena, ki ga imajo normalne 20-letnice. Menstruacija se mi je res povrnila, a zraven še ogromno drugih težav in grozno počutje. Ko sem prebrala od kje pridobivajo estrogen, mi je prišlo na misel, da sem se v obdobju, ko sem jemala te tablete počutila res kot "breja kobila", napihnjena, težka, utrujena,...
Ker še vedno zaupam zdravniku, sem se preden sem šla na testiranje sline hotela pogovorit z njim, A pogovor je bil kratek. Rekel mi je da naj pač prekinem z NHT, ampak naj se zavedam da bom boga in da bo življenje grozno. Po opravljenem testu., sem se začela mazat s kremo in moje počutje je bilo boljše. Na naslednji kontroli pri ginekologu (naročena sem bila zato, ker mi je rekel, da mi bo dal napotnico za mamografijo ker jemljem trisequens), sem mu povedala, da se mažem s kremo in da mi je veliko boljše. Se je samo nasmehnil in rekel, da možno da so simptomi mene izzveneli sami od sebe in da mamografije na rabim, ker ne jemljem nobenih hormonov. Zato se ne čudite, če se ženske poslužujemo samozdravljenja, ki je mogoče včasih napačno, saj res nimamo nobene podpore od naših ginekologov.
Še enkrat se vam v imenu vseh iskreno zahvaljujem, da ste nam pripravljena z vašimi nasveti pomagati.
Srečno
Default avatar

jerneja62

Spoštovana zdravnica,


Tako, kot smo naslov ene od tem na forumu Klimakterij poimenovali Končno, vzklikam tudi pozdravu vam KONČNO. Močno, močno smo si bralke foruma Klimakterij želele prisotnosti strokovnjaka, ki se spozna na zdravljenje z bioidentičnimi hormoni . Tako kot omenjate v svojem uvodnem besedilu je meni že zdavnaj postalo jasno, da se s hormoni ni zaigrati. Pa venda smob po zaslugi naše uradne medicine prepuščene samo dvema možnostima. Ali, da sprejmemo v svoje telo sintetične hormone, ali pa da si poiščemo alternativo v obliki bioidentičnih hormonov.
Tiste, ki nas kemija odvrača in se bolj znajdemo na internetu, smo prav na srečo našle pot do dr.Toljanove, ki se je med prvimi začela ukvarjati t te vrste zdravljenjem. Ne dolgo nazaj smo izvedele tudi za dr.Flisovo. Še pred tem pa priznam, da sem tudi sama naročila po spletu naravno progesteronsko kremo, ki mi je za en kratek čas olajšala hude simptome menopauze. Prav to počne v zadnjem času ogromno žensk, namreč naroča kreme po spletu oz. po novem je možno bioidentični progesteron kupiti tudi v Sanolaborju. 60 g tuba stane okoli 50 eur. Kaj porečete o tem? Najbolj grozno se mi zdi, da moramo toliko denarja potrošiti za lastno zdravje, ko pri tem vsak mesec odvajamo lepe denarje za zdravstveno blagajno in nam naši ginekologi ob tem ponujajo samo kemijo, ki prav tako veliko stane, hkrati pa dokazano škodljivo vpliva na naše zdravje. Kje je pot, da nam bo uspelo dobiti bioidentične hormone na recept in da nas bojo morda tudi brezplačno napotili na hormonske preiskave?
Torej ženske se odločajo za nakupe preko spleta največ zato, da se izognejo strošku pregleda pri zdravniku, ker enostavno nimajo denarja. Mene bi kar razgnalo od jeze na ta naš zdravniški sistem. Vendar procesa, ki smo ga sprožile same ženske, ne bo mogel zaustaviti nihče, le vprašanje časa je, kdaj bo prišlo do sprememb v naše dobro.

Še nekrat toplo pozdravljeni na novem forumu. Me pa zanima, če opravljate ginekološko službo v okviru našega javnega zdravstvenega sistema oz. če vam to dovoli naš sistem. Če je to tako, potem je to že korak naprej.

Vsem skupaj eno zdravo, veselo in mirno NOVO LETO 2012


vošči Jerneja
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni gospa Jerneja!

Naj se vam najprej predstavim. Delam kot specialist ginekolog v našem zdravstvenem sistemu in sicer na Ginekološki kliniki v Ljubljani (KC).

Na vprašanje, kdaj boste kremo lahko dobile na zelen recept (plača zavarovalnica), nimam odgovora. Zdravstvena blagajna je odvisna od finančnega stanja v državi. Zelo pomembno je, da imamo z zavarovanjem krite vse stroške povezane z urgentnimi stanji in boleznimi, ki neposredno ogrožajo življenje. Veliko bolezenskih stanj državna blagajna že sedaj ne more pokriti, v prihodnosti še ne vidim hitre spremembe na boljše.

Kremo s progesteronom (3%) iz Sanolaborja poznam. Večkrat sem napisala, da je tako doziranje, kot kombinacija hormonov individualna. Ne vem, če krema iz Sanolaborja ustreza ravno vam, ker vas ne poznam dovolj. V tujini, kjer se z BH ukvarjajo za to specializirane ambulante, so le te povezane s farmacevtom, ki vam, glede na vašo osebno terapijo, zmeša primerno kremo, gel ali katero drugo obliko BH hormonov.

Če ste v že deset let po menopavzi, 3% progesteronska krema običajno ustreza. Glavna naloga progesterona je uravnotežiti estrogene v telesu ženske. Simptomi, ki jih zdravi, so namreč posledica estrogenske dominance.Če je minilo že veliko let od menopavze, so tudi estrogeni že precej upadli in je progesterona potrebno manj, da uravnoteži estrogen. Nevarno pa je jemati hormone vsevprek, saj je to, da ne bo učinka, še najmanjša neprijetnost.

V sodelovanju z vami se dozo tudi prilagaja. Ravno v tem je smisel in kvaliteta tovrstnega zdravljenja.

Osnovna cena BH hormonov, ki jih proizvajata npr. Pfeizer ali Upjohn ni visoka. Veste, da pa se cena formira kasneje, na poti do uporabnika. Na ceno vpliva več stvari. Če na tržišču ni druge, kot je ta Sanolaborjeva, bomo kupile to, po kakršnikoli ceni, če nam bo pomagala.

Lepo vas pozdravljam in vam želim Srečno novo leto 2012!
Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

sabinasencar

Če delujejo hormoni brejih kobil, ne vidim vzroka, da človeški ne bi delovali.
Čeprav Utrogestan (BH progesteron) pri nas ni registriran, ga v uradni medicini uporabljamo. V obliki vaginalnih tablet ga predpisujemo za preprečevanje prezgodnjega poroda. Torej ga zdravniki uporabljamo.
sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Putka

Nedavno sem prebrala porevedeno knjigo o bioidentičnih hormonih in sem navdušena. Sicer delam v farmaciji in sem do "alternative" zelo skeptična. BH pa se mi zdijo čisto logični in naravni. Moj zdravnik za ščitnico je bil seveda odklonilen, češ da je to področje s katerim se da dobro služiti.

Moja mami je preko hrvaške zastopnice dobila za preizkusiti kremo Moonshine (Aquasource). Uporablja se kot dodatek, za lajšanje "ženskih" težav, torej menopavze, PMS in splošnega slabega počutja. Vsebuje yam (koncetracija ni zapisana) in jo zdaj uporabljam tudi jaz. Občutek je boljši, ni pa nekega čudeža. Odmerek je res nizek, trenutno ustreza.

Pohvalila bi vaš pogum, da ste zdravnica v "javnem sektorju" in vseeno pripravljeni podpreti nekaj, kar uradna medicina še ne priznava. Površno sem brala, je mogoče v svojem ZD dati pregledati hormone ali je še vedno edina možnost samoplačniška ambulanta (slišim da je zelo draga in z dolgo čakalno vrsto). Seveda razumem, da je terapija individualna, vendar bi vsaj do krvnega pregleda lahko prišla malo ceneje (še vseeno samoplačniško, vendar v svojem ZD).
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Hvala za vaše nadvse simpatično pismo. A pri predpisani terapiji kontracepcijskih tabletk pa nihče ne zasluži nič? Farmacija, posredniki, lekarna, zdravnik, ki predpisuje zdravilo, oblikovalec zaščitnega omota, transportna podjetja...?

Ne poznam preparata, ki ga omenjate. Vem pa kaj je yam.
Yam je gomolj sladkega krompirja iz katerega pridobivajo diosgenin, substanco podobno progesteronu. Tako kot fitoestrogeni (bioflavonidi iz soje) niso BH estrogeni, tako tudi progestoronu podobna snov iz gomolja sladkega krompirja ni BH progesteron.
Zagotovo pa deluje, če je tako popularen! BH niso naravni v tem smislu, da so iz narave, torej rastlinskega izvora. BH pomeni hormone, ki so kemično natančne replike človeških hormonov.
Tudi če so sintetično izdelani.

Koncentracije aktivnih sestavin kreme bi morale biti zapisane, ali drugače, vi bi morali obvezno zahtevati deklaracijo na kupljenem izdelku.

Niti približno ne vem koliko stane pregled v ambulanti, ki jo omenjate ali kako dolgo čakalno vrsto imajo. Če na koncu dobite izdelek, ki bo BH, z deklarirano koncentracijo učinkovin in bo hkrati še zares učinkovit, se je izplačalo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

jerneja62

Veliko sem brala o kremah, ki vsebujejo yam in se tudi propagirajo kot kreme, ki vsebujejo naravni progesteron. Ker pa sem po naravi zelo radovedna, zraven pa večni dvomljivec, sem po netu veliko pretipkala in prišla do informacij, ki mi ih je dr.Senčarjeva le še dokončno potrdila.
Torej, telo samo ne more pretvoriti diosegnina(katerega pridobijo iz yama) v progesteron- to je možno samo laboratorijsko. In šele v tem primeru pridemo do bioidentičnega (po kemijski sestavi enakega progesteronu v našem telesu).Dr.Senčarjeva,ali imam prav?

Glede kontrole hormonov pa sem se v našem zdravstvenem domu pozanimala, če jih je možno testirati in so mi odgovorili, da tega ne delajo. Torej je naslednja pot Adrialab ali pa endokrinološki laboratorij(ne vem če se tako reče) v Ljubljani. Do testiranja se lahko pride z napotnico, če jo seveda hoče izdati osebni zdravnik ali pa ginekolog. No, to zna pomeniti malo znanstveno fantastiko, saj vemo, koliko dajo zdravniki na naše mnenje glede hormonskega neravnovesja. Razen, če nimaš sreče in naletiš na tako zdravnico, kot je dr.Senčarjeva, ki zna zdraviti telo in dušo in predvsem prisluhniti. Vsaj jaz si jo tako predstavljam po njenih odgovorih sodeč.
Torej Putka, če imate srečo z zdravnikom, se da marsikaj opraviti v okviru javne zdravstvene blagajne, samo vztrajen je treba biti. In seveda čimmanj "hormonskih pripravkov kupovati na slepo preko spleta.

Sončen pozdrav od
Jerneje
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni!
Ne bi znala boljše napisat o yamu, kot ste vi.

Laboratorij je samo en od orodij v medicini, ki potrdijo ali ovržejo diagnozo. Vedno moramo vedeti, kaj iščemo. Diagnostika je kot delo detektiva. Imamo osumljence, različne diagnoze, potem pa s preiskavami izključimo ali potrdimo eno od njih. Želim reči samo, da moramo vedno vedeti kaj iščemo in s katero od metod bomo uporabili, da potrdimo povzročitelja pacientovega stanja.
Velja tako za laboratorij, kot za vse ostale diagnostične metode (rentgen, UZ, magnetna resonanca, itd), so pripomočki.
Ne zdravimo pa laboratorija ali UZ izvida, zdravimo človeka. Če pravilno izberemo kaj iščemo, je usmerjrn laboratorij dovolj poceni. Nenadomestljiva sta pogovor, pregled in zdravnikovo znanje, izkušnje.
Hvala vam za sporočilo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič