Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Priprava ovsenih kosmičev

Odgovori Nova tema
Default avatar se pridružujem 15 Mar 2017 20:15

Prikaži citatElla's napisal:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.

Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jaomajkaaa 15 Mar 2017 20:35

Prikaži citatElla's napisal:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
porova juha z ovsenimi kosmiči ... je super! še kakšno žlico kisle smetane

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kosmiči 15 Mar 2017 20:43

Tudi jaz dajem ovsene kosmice v zelenjavno juho, da zgostijo. Zdaj sem odkrila se prosene kosmice v hoferju in so tudi super za juho. Sicer pa kot vem obstajajo instant kosmici, ki jih ni treba kuhati in navadni, ki jih je treba kuhati ali namakati, drugace so pretrdi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ella's 15 Mar 2017 20:47

Prikaži citatse pridružujem napisal:
Prikaži citatElla's napisal:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.

Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.
One bolj zmlete in manjše, bolj obdelajo, pojma nimam. Naj bi bili boljši in bolj zdravi čim manj. Pa tud glikemični indeks je nižji pri manj prekuhanih in manj predelanih, velja tud npr. za testenine - isti špageti, če jih bolj skuhaš imajo višji glikemični indeks.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar poridž 16 Mar 2017 05:43

Kosmiče pripravljam tako, da jih kuham v vodi 1-2 min, pol rumenih in pol modrih (hofer) in jim nato vmešam košček čokolade, da se stopi in ker se zgostijo (namensko ne dam preveč vode) jim nato dodam še mrzlo mleko, da se ohladijo. Hitro, dobro, zdravo, poceni!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Rok-1 16 Mar 2017 08:36

Kosmiči na 1000 načinov - a najraje jih imam samo v jogurtu, z malo cimeta.

Včasih jih za hec vmešam med mlečni gres, uporabimo jih kot moko pri palačinkah, itd.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar breza1234 29 Jun 2017 21:39

Muesli so kuhani in posuseni, ti se lahko samo namakajo.
Kosmici so surova sploscena Zrna oluscenega zita. Te je potrebno kuhati, kot vse zitarice. Bolje je pocasi in dlje, na zmerni temperaturi. Enako kot zgance, polento itd. Pred dnevi je na tv to poudarila Emilija Pavlic, kuharica z dobro prakso.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hoferrumeni 2 Jul 2017 15:34

Jaz jem hoferjeve rumene, 15min namočene v mrzlo vodo in so mi TOP.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh