Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Priprava ovsenih kosmičev

Default avatar

se pridružujem

Ella's je napisal/a:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.

Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.
Default avatar

jaomajkaaa

Ella's je napisal/a:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
porova juha z ovsenimi kosmiči ... je super! še kakšno žlico kisle smetane
Default avatar

Kosmiči

Tudi jaz dajem ovsene kosmice v zelenjavno juho, da zgostijo. Zdaj sem odkrila se prosene kosmice v hoferju in so tudi super za juho. Sicer pa kot vem obstajajo instant kosmici, ki jih ni treba kuhati in navadni, ki jih je treba kuhati ali namakati, drugace so pretrdi.
Default avatar

Ella's

se pridružujem je napisal/a:
Ella's je napisal/a:
Sicer men je smešno, ko ne znate ovsenih kosmičev pripravit, ko pri nas jemo vso to "superhrano" že vseh mojih 37 let :))) Sam OK - boljši so čim manj predelani, tisti večji, jaz jih skuham ali v mleku, ali namočim v jogurt, lahko čez noč, stara mama je kuhala juho iz njih, tako da dodaš jih lahko tud v juhe, enolončnice, sadne napitke.

Surove daš v jogurt, zjutraj dam jaz zraven še sadje in zmeljem. Pa kaka semena in kak dodatek (maca, spirulina itd..)
V čem je razlika, če so zmleti prej ali potem? Ker ti mehki so v bistvu zmleti, če se ne motim.

Kosmiče jem zato, ker so najenostavnejši za pripravit, dam mleko v mikrovalovko, vmes nasujem kosmiče v skledo, dam žličko marmelade, prelijem z mlekom in je. Ker kuhala pa zjutraj sigurno ne bom. Če že ne bi bilo kosmičev, potem bi si raje zvečer nakuhala polente za 2-3 dni in si jo zjutraj le prelila s toplim mlekom.
One bolj zmlete in manjše, bolj obdelajo, pojma nimam. Naj bi bili boljši in bolj zdravi čim manj. Pa tud glikemični indeks je nižji pri manj prekuhanih in manj predelanih, velja tud npr. za testenine - isti špageti, če jih bolj skuhaš imajo višji glikemični indeks.
Default avatar

poridž

Kosmiče pripravljam tako, da jih kuham v vodi 1-2 min, pol rumenih in pol modrih (hofer) in jim nato vmešam košček čokolade, da se stopi in ker se zgostijo (namensko ne dam preveč vode) jim nato dodam še mrzlo mleko, da se ohladijo. Hitro, dobro, zdravo, poceni!
Default avatar

Rok-1

Kosmiči na 1000 načinov - a najraje jih imam samo v jogurtu, z malo cimeta.

Včasih jih za hec vmešam med mlečni gres, uporabimo jih kot moko pri palačinkah, itd.
Default avatar

breza1234

Muesli so kuhani in posuseni, ti se lahko samo namakajo.
Kosmici so surova sploscena Zrna oluscenega zita. Te je potrebno kuhati, kot vse zitarice. Bolje je pocasi in dlje, na zmerni temperaturi. Enako kot zgance, polento itd. Pred dnevi je na tv to poudarila Emilija Pavlic, kuharica z dobro prakso.
Default avatar

hoferrumeni

Jaz jem hoferjeve rumene, 15min namočene v mrzlo vodo in so mi TOP.