Odškodnine in zavarovalnine

Odgovarjajo: Dorian Planinšec​, univ. dipl. pravnik

prometna nezgoda - zavarovalnica - primerna odškodnina

Default avatar
Pozdravljeni,

Pred tednom sem bil kot oškodovanec udeležen v prometni nezgodi. Voznik drugega avtomobila je pripeljal iz stranske ceste mi odvzel prednost ter močno trčil v desno stran mojega vozila. V nesreči ni bil k sreči nihče huje poškodovan. Ker je bila materialna škoda na mojem avtu velika (sproženi vsi desni airbagi in zmečkana zadnji desni bok – avto je nevozen) in ker sem pri povzročitelju zavohal akohol, sem klical policijo, ki je naredila zapisnik. Na kraju samem je bila povzročitelju izrečena kazen za odvzem prednosti, pri njegovem alkotestu nisem bil zraven (očitno je nekaj napihal a ne do te mere, da ne bi bil sposoben nadaljnje vožnje). Sam nisem bil alkoholiziran, ker ne pijem alkohola. Poleg zapisnika sva izpolnila tudi EU-zapisnik o prometni nezgodi.

Glede nematerialne škode in poškodb: Sam sem zaradi rahlih bolečin v glavi in šoka preventivno takoj obiskal dežurnega zdravnika (v poškodbenem listu je navedeno: CONTUSIO CAPITIS oz. udarnina glave). Čez vikend sem dobil mišične bolečine desne roke in nogi (bolečine podobne kot teniški komolec), zato sem v ponedeljek obiskal še svojega osebnega zdravnika. Bolniški stalež kljub temu nisem potreboval, saj se mi je stanje izboljšalo v nekaj dneh. V prvih parih minutah po nesreči sem bil nekaj časa brez orientacije, zelo sem se tudi zelo prestrašil. Od nesreče še nisem vozil avtomobila, kot sopotnik pa že kar nekaj časa zaznavam nemirnost, tesnobo in strah na križiščih, še posebej tistih s stransko cesto. Res si ne želim, da bi mi to ostalo kot trajen občutek...

Ostalo stanje do danes: Podal sem že prijavo škode na povzročiteljevi zavarovalnici, cenilec je že ocenil vozilo, zavarovalnica pa še ni podala ponudbo za storjeno škodo. Cenilec mi je na kraju cenitve povedal, da bo avto ekonomska totalka, ker pa je na avtu praktično nepoškodovan sprednji in levi del, bo najverjetneje ponudba zavarovalnice do 60% tega zneska, kar je ca. 3.000 EUR. Takšna ponudba se mi zdi res prvoklasni nateg, saj bi naj bila zavarovanja sklenjena za povrnitev škode in ne za preostanke vozil. Povedal sem mu, da to ni moja stvar če je ugotovil ekonomsko neupravičenost popravila, saj želim, da se mi avto spravi v prejšnje stanje oz. mi pripada najmanj toliko, da dobim zadostno odškodnino za podoben ali enak avto (ob tem naj dodam, da se tovrstni avtomobili na trgu prodajajo za ca. 8.000-9.000 EUR). Potem mi je še svetoval, da avto popravim z neoriginalnimi rezervnimi deli oz. na črno "da bi lažje prišel skozi, ker baje DDV zelo poveča ceno popravila". Prosil sem ga, da se teh komentarjev vzdrži, saj na tak način podpira sivo ekonomijo, gospodarsko krizo in spravlja zavarovalnice še na slabši glas kot so. Povedal sem mu tudi, da mora biti popravilo takšne vrste, kjer so sproženi tudi bočni airbagi, v skladu z standardi in tehnologijo varnosti, ki me je ob nesreči tudi obvarovala še hujših poškodb. Na osnovi zapisnika sem si tudi že pridobil predračun za popravilo avtomobila pri pooblaščenem servisu, ki pa za ca. 3.000 EUR presega vrednost vozila po EUtaxu.

Kaj mi lahko svetujete v mojem primeru, imam kaj možnosti, da dobim pravično odškodnino, ki bo dejansko pokrila to kar se mi je zgodilo? Želim si le, da bi spravil vozilo v prejšnje stanje, oz. da dobim dovolj odškodnine, da si kupim enak ali vsaj podoben avto. V avto sem ob nakupu pred ca. letom in pol vložil kar nekaj (ob nakupu opravil glavni servis) in sem z njim bil do zdaj izredno zadovoljen; nameraval sem ga imeti še kar nekaj časa. Zame ima tudi na nek način veliko sentimentalno vrednost. Mi lahko kaj svetujete za naslednji korak, saj bi avto rad dal čimprej popraviti, absolutno pa ne mislim doplačati razliko iz svojega žepa, v kolikor bo zavarovalnica ponudila le nek simboličen znesek, ki ne bo odražal niti polovice cene popravila. Skrbi me, ker vem, da ko bo prišla prva ponudba zavarovalnice, bo le-ta takšna, da ne bo vredna niti P od pravičnega. Imate morda še kakšne dodatne vzvode ali pogajalska izhodišča?

Očitno je zavarovalniški sistem tako naravnan, da so vsi prijazni samo takrat, ko jim plačujemo premije, da si lahko polnijo svoje riti, ko pa je potrebno kaj izplačati pa so zavarovani z vsemi možnimi izgovori, pogoji, zakoni ipd. Majhen človek pa si lahko ob vsem skupaj očitne le obriše nos.

Nimam namena prenapihovati zneske, nekaj služiti in simulirati. Želim si le pravične odškodnine za vse po nedožnem prestano sranje!
Default avatar
HEJ,

TUDI JAZ SEM IMELA POŠKODBO NA TELESU IN NA AVTU IN SM BILA PRI ODŠKODNINA PLANINŠEC d.o.o. pravne storitve, sm DOBILA OBOJE DVAKRAT VEČ KOT SO MI PONUJALI SPRVA NA ZAVAROVALNICI:)

Moderatorji

Dorian Planinšec​ , univ. dipl. pravnik
Visoka odškodnina Planinšec