Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

[email protected] Hokej

Default avatar
Pozdravljeni,

Sem profesionalni hokejski vratar in po bolečinah v levem "groinu" sem se odločil za UZ pregled tega predela. Dobil sem diagnozo ingvinalne leve kile, odprtina naj bi bila velika 12mm. Sedaj me zanima par stvari:
1. Metode kot so šivanje in mrežice naj bi športne napore oteževali okoli 2 meseca kajne? Slišal sem tudi za neko metodo, ki jo izvajajo v Avstriji, naj bi pa tkivo nekako zalepli, ali poznate to metodo, oziroma ali poznate kakršnokoli drugo metodo, ki bi bila hitrejša, vsaj začasno (do februarja 2012)
2. Ali se lahko počaka do februarja 2012, glede na velikost odprtine?
3. Ali je možno, da me področje okoli pektinusa in ostalih mišic primikalk pri levem kolku boli zaradi kile, ali je možno da kila oz karkoli pritiska na kakšen živec?
4. Če ni preveč nevarno in lahko počakam do konca hokejske sezone, kaj bi mi svetovali, česa se res izogibati (recimo po 300 trebušnakov na dan, vaje za core na stabilizacijski žogi) in kako naj se primerno ogrejem (tek, raztezanje, poskoki, sklece?)


Upam da so vprašanja na mestu, za kakršnekoli nejasnosti sem na voljo,

Lp

Tu je še par izvlečkov iz izvida: Ko pacient napne trebuh, se v levem ingvinalnem področju izboči majhna kila. Stanje po desnostranski harnioplastiki. Recidiva kile ni. Femorale žile so b.p...
Default avatar
Spoštovani,
kila je po opisu majhna, vaša aktivnost pa je povezana s številnimi sunkovitimi gibi in težko opremo.
Zaenkrat se najhitrejše okrevanje doseže z laparoskopsko operacijo, v zadnjem času mrežice tako namesto s spenjalniki lepijo na ingvinalni predel od znotraj. Lepila za mrežice v sloveniji zaradi majhnega trga verjetno ne bodo registrirali.
Verjetno je najboljše počasno ogrevanje s kolesarjenjem ali tekom, nato pa previdno raztezanje trebušnega in ingvinalnega predela, izogibajte se sunkovitemu raztezanju.
Bolečina, kot pišete, lahko seva v sosednje predele.
V vašem primeru bi polne obremenitve verjetno lahko izvajal v 3-4 tednih po operaciji, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije

Moderatorji

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije
Mark Music