Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

anksiozne motnje

Default avatar
Pozdravljeni,
stara sem 37 let,že približno eno leto se ubadam z različnimi zdravstvenimi težavami, pritisk v glavi, ki se širi iz zatilja proti vrhu, omotičnost, slabost, siljenje na bruhanje,tiščanje v prsih, mravljinčenje po celem telesu,vrtoglavice, občutek da bom padla v nezavest, shujšala sem 6 kg, ker mi ne paše jest in seveda neskončni občutek strahu, kaj se dogaja z menoj. Na začetku so bile težave manj izrazite in so izvenele, sedaj pa praktično ne izvenijo več. Nesposobna sem voziti avto, biti sama, iti v trgovino, skratka moje življenje je postalo nemogoče. Bila sem na vseh zdravniških pregledih (nevrolog, magnetna resonanca glave, ultrazvok vratnih žil, slikanje vratnih vretenc, kri, otolog, gastroskopija, ortoped). Izvidi so vsi bp razen vratnih vretenc, ki nakazujejo neke degenerativne spremembe, vendar ortoped pravi, da to nima veze z mojim stanjem. Ne vem več kaj naj naredim.Nevrolog mi je predpisal Cipralex, polovice tablete. Obiskala sem tudi psihiatra, ker mi pravijo, da so to lahko psihične motnje. Povečal mi je dozo Cipralex-a ne eno tableto. Postavil je diagnozo avtomatizirane somatizacijske motnje. Ali ima kdo od vas kaj izkušenj s tem? Ali si lahko kako pomagam tudi sama oziroma na koga naj se obrnem? Prosim pomagajte!! Cheri
Default avatar
Spoštovani,

za osebne izkušnje z anksioznimi motnjami si oglejte forum društva DAM, prilagam link:Sicer pa: če je vaše življenje postalo nemogoče je prav, da ste si poiskali psihiatra. Cipralex je anidepresiv. Zdravila iz iste skupine so zdravila izbora pri anksioznih motnjah. Zoprno je, ker je treba čakati na učinek tudi 4 tedne. V vmesnem časi običajno predpišemo tudi pomirjevalo, ki olajša tesnobo.
Nekaj teoretičnega znanja pomaga pri obvladovanju anksioznih težav: dobro je vedeti, da smo telesno zdravi in da so telesni vzroki izključeni. Proti tesnobi se lahko borite z nekaterimi veščinami, ki se jih lahko naučite(sproščanje)
Pomembno je, da se soočate s situacijami, ki v vas izzovejo tesnobo. Če boste vztrajali v situacijah (začnite s tistimi, ki so po vaši lestvici najmanj "nevarne") boste ugotovili, da se tesnoba s ponovitvami zmanjšuje.

Če gre za somatizacijo potem je pomembno, da delamo čim manj škode z zdravili ali pa z nepotrebnimi preiskavami. Po možnosti naj vas zdravi najmanjše možno število specialistov. Glede na to, da ste psihiatra že obiskali razumem, da ste sprejeli, da gre za psihične vzroke.

Vse dobro vam želim
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar
Pozdravljena,
Pri Vasi problematiki vidim jaz "anksiozne motnje" bolj kot posledica, kakor pa vzrok Vasih tezav. Seveda se ne more na daljavo diagnosticirati, vendar po napisanem obstaja tu SUM na simptomaticno syringomyelijo. Glede na to, kje v hrbtenjacnem mozgu se nahajajo syringi, je tudi simptomatika razlicna. Ena od sekundarnih bolezni je lahko tudi hiranje misic. Po Vasih navedbah je to mozno v visini vratnih vretenc.

Primeri, ki jih jaz poznam, so dobili diagnozo v ZRN in v Italiji; ce imaste dobre MR slike jih vzemite s seboj. Od clanov SYRINX-skupine za samopomoc lahko dobite naslove dobrih neurologov, kamor se lahko obrnete. Lahko pa poskusite tudi doma, da z Vasimi RM slikami zahtevate *drugo mnenje v izlocitev ali potrditev syringomyelije*. Pisete mi lahko na naslov , informacije dajem brezplacno, ne odgovarjam pa na anonimno posto.
LP
Default avatar
Spoštovani,

v sporočilu, ki ste ga napisali nastopate kot strokovnjak (ki drzno dvomi v sposobnost specialistov), skrivate pa se za vzdevkom, kar se mi zdi blago rečeno nevljudno.

Ob tem pa sami ne odgovarjate na anonimno pošto!!!

Ne vzbujate občutka, da ste v tem kontekstu (povdarjam) zaupanja vredna oseba. Ker menim, da ima vsak pravico do svojega mnenja in ne sme biti prikrajšan za informacije, objavljam vaše sporočilo na tem forumu, kljub temu.


Lep pozdrav
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar
Pozdravljeni,
moje ime in moj naslov sta na forumu poznana. *Ce ste mnenja, da se kje motim, me lahko vsekakor popravite*. Kar pa Vas moti izven konteksa strokovnih informacij, to seveda ne spada sem. Vendar preden boste drzno sklepali brez dovoljnih informacij, Vas vprasam kje pise to, da dvomim v sposobnost specialistov? Se vedno pa trdim, da v SYRINX-skupini za samopomoc ni ene osebe, pri kateri bi bila diagnosticirana simptomaticna Syringomyelija v Sloveniji. To je dejstvo. In da so izgledi boljsi, ce pacient zahteva se drugo mnenje oz. sam zaprosi za izkljucitev ali potrditev te diagnoze.
Pa da ne bi bil kdo prikrajsan za informacije, bi se prav pri tej diagnozi lahko diskutiralo o serioznosti tistih, ki so najprej obljubili, potem pa niso reagirali na sodelovanje za statistiko v Evropi.

Ni moj nacin diskutirati o tem, kak obcutek in vrednoto vzbujate Vi, ker obcutki so produkt vsakega posameznika (lahko pa bi vprasala - zakaj kar trije klicaji, ipd.)... Kar se tice anonimnosti (jaz nisem placana za informiranje na internetu) in zato je moja prosta odlocitev, da odgovarjam samo v prostem casu in samo na vljudno posto:)
Seveda je Vasa prosta volja, kaj Vi hocete objaviti, kaj ne in *zakaj ne*.
LP
(kopija)
Default avatar
Spoštovani, Vrba!

Tudi jaz nisem plačana za informiranje, svetovanje na internetu. Vzame pa mi vsaj uro prostega časa na dan.
V zadnjem mesecu sem zaradi varovanja osebnih podatkov v bazi zadržala eno sporočilo (prek foruma pa posredovala odgovor).
Ne jemljem si pravice, da bi moja lastna volja vplivala na to, kaj objavim in kaj ne.

Lep pozdrav

Aleksandra Winkler, dr.med., spec. psihiatrije
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar
Včeraj sem gledala ponovitev Polnočnega kluba in bila zelo vesela, da tega nisem zamudila. Tema je bila sila zanimiva, ker pača vsi se bojimo , da bi kdaj zboleli za rakom. Pa nočem pisati o tej temi ampak o alternativnem zdravljnju, katerga so se dotaknili sodelujoči v tej oddaji. Vsi so bili mnenja, da naj si bolnik pač izbere svojo pot k ozdravitvi in boljšemu počutju. Moti pa nekaj, da ko se altenativni zdravlici pojavljajo v medijih samo HVALIJO SVOJE DOSEŽKE, nisem še nikoli slišala o njihovih PORAZIH oziroma , da je kdo umrl pri uporabljanju njigove metode zdravljenja. To je zelo zavajujoče in nemoralno. Kajti moramo vedeti, da se vendarale k alternativi obrnejo ljuje ko so zelo bolani. Takim ljudem zbujati občutke nerealne ozdravitve in jim pri tem mastno zaračunati je namanj nemoralno in grozno.
Ne prenesem "alternativcev", ki kar "vlečejo" k sebi ljudi, delajo velike reklame (tega je ogromno na TV PIKA), nagovarjajo ljudi, da bodo čudežno ozdraveli in VELIKO KASIRAJO. Najbolj grozno je, če se človek takoj po diagnozi oglasi pri takih samoklicanih zdarvilcih in zaradi zapoznelega zdravljenja pri uradni medicini umre. Poznam kar nekaj takih primerov žal v svoji okolici.
Moje mnenje, pač..
LP Ana
Default avatar
cheri, kako je pa s ščitnico in tvojimi življenjskimi razmerami? Neko obdobje, ko sem imela nekaj tvojih znakov, sem imela delovanje ščitnice na spodnji meji normale. Takrat sem imela tudi veliko življenjskih skrbi.

Pozdrav!

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket