Med.Over.Net

Kontracepcija

Vas zanimajo novosti s področja kontracepcije? Imate vprašanja, dileme ali težave z obstoječo kontracepcijo?

Moderator: Matjaž P. (jwslo)

mirena in zanositev

Default avatar

JULIJKA

Spoštovani!

Zaradi zdravstvenih težav se odločam za vstavitev mirene, bega pa me vedno več postov, da so ženske zanosile ob uporabi. Ob tabletkah sem imela vedno redne vmesne krvavitve, kar je bil zame znak, da nosečnosti ni, ob mireni pa lahko M včasih tudi popolnoma izostane. Kako je po vašem mnenju z preverjanjem nosečnosti ob dejstvu, da recimo ne bi imela menstruacij ali pa bi bile te tako šibke, da ne bi mogla reči, da ni nosečnosti. Ali je vseeno bolje opraviti splav v primeru nosečnosti ob mireni ali je bolje donositi. Še posebej sporno mi je vprašanje, kaj če se ugotovi nosečnost relativno pozno in bi v tem času lahko recimo pila alkohol, jemala kakšna zdravila, ... ki se v nosečnosti ne smejo?
kaj predlagate? sama sem bolj take sorte, da se zna zgoditi, da bi vsak mesec kupovala test nosečnosti, če M ne bi bile normalne?? ALI JE MIRENA GLEDE ZANESLJIVOSTI PRIMERLJIVA Z KT ALI JE CELO BOLJŠA?

In morda še to, se lahko Mirena kakorkoli premakne zaradi aktivnosti kot so tek, jahanje, ... ali je dovoljeno kopanje, ali pa če se igram z sinom in mi hopsa po trebuhu... saj vemo kakšni so otroci.?

najlepša hvala!
Default avatar

edita arh

Mirena je zelo zanesljivo sredstvo, primerljiva je s sterilizacijo,. Je bolj učinkovita od tabletk, saj je manj možnosti za napake pri uporabi. Pri običajnih telesnih aktiovnostih se položaj MV v maternici ne spremeni. Nosečnosti so res redke, če bi menstruacije ne bilo je priporočljivo narediti test in v primeru negativnegat esta ga ni treba več ponavljati razen, če bi imela poleg odsotne menstruacije tudi občutke podobne začetni nosečnosti. Če je nosečnost v matrenicio se lahko odločite da nadaljujete ali pa jo prekinete.Stvar vaše odločitve. Če bi morda uporabljali v času zgodnje nosečnosti zdravila, ki so dokazano škodljiva za plod, se seveda predlaga prekinitev nosečnosti a takih situacij je k sreči bolj malo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

JULIJKA

hvala za odgovor,

zanima me katere pa so tiste aktivnosti, ki bi MV eventuelno lahko premaknile. Ali je padec s konja sporen? Kaj pa tesne hlače ali močan pritisk na trebuh? Imam majhnega otroka in vse mogoče se zgodi. Kolikor razumem pa hormoni v Mireni ne vplivajo na rezultat testa nosečnosti in je le ta merodajen v primeru, da je sum na nosečnost?

hvala
Default avatar

edita arh

Mireno lahko premaknete le če boste vlekli za nitke s prsti, ko preverjate položaj Mirene. V primeru nosečnosti, ki je zelo redka, je test na nosečnost povsem zanesljiv, na rezultat hormoni ne vplivajo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

JULIJKA

spoštovani,

Mireno imam vstavljeno od julija in do sedaj nisem imela nobenih težav, zadnje 14 dni pa imam topo bolečino v predelu levega jajčnika. Test nosečnosti je bil negativn (domač). Nisem ga sicer delala z jutranjim urinom ampak ko sem šla drugič zjutraj na wc, nisem pa veliko prej, tako da ne bi preveč razredčila urina, čeprav je v lekarni rekla, da je bistveno, da ne gremo kar nekaj ur na wc, zato ker se hormon sprošča počasi in zato navodilo " uporabite jutranji urin," Po moje pa je zadeva sporna le kadar bi delala test nose.zelo zelo zgodaj, ko je HCG še nizek, če pa bi bila nosečnost že dovolj stara pa bi moralo pokazati ne glede na to kdaj in s katerim urinom ga delam? ali imam prav.?
skrbi pa me v primeru izvenmaternične nosečnosti ko je lahko tudi neg.test, in ker so prisotne bolečine sem malo v dvomih. Kaj menite, kako močne so bolečine in kdaj k zdravnku?

In morda še nekaj, moja dvoletnica je pravi mali divjaček in mi je zadnjič dobesedno skočila na trebuh. Ali lahko to mireno premakne in jo naredi nezanesljivo? Nitke pa so tipne v nožnici.

Hvala
Default avatar

edita arh

Malo poglejte kdaj ste ileli zadnjo menstruacijo, lahko čutite bolečino zaradi faze ciklusa pred menstruacijo, ko so take blage bolečine možne. Na pregled morate nujno, če ugotovite nosečnost in da, test je lahko negativen, ko je nosečnost še nizka in urin precej razredčen. Pregled je nujen tudi v primeru hudih bolečin, ki vam preprečujejo normalno delo, če se bolečinam pridruži povišana temperatura in /ali nepravilna krvavitev ali izcedek. Mirene pa ne more premakniti nič drugega kot poteg za nitke v nožnici.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

JULIJKA

hvala za odgovor,

problem je v tem da sploh nimam nobenih krvavitev, niti kaplice in ne vem ne kdaj je bila zadnja oz. bi morala biti zadnja menstruacija ne kje v ciklusu sem. zato včasih vmes preverim ali je morda nosečnost, kar pa najbrž pri mireni skoraj ni mogoče. ali si pravilno razlagam, da če nimam krvavitev je sluznica tako zelo stanjšana in je to le še večja zaščita kot če bi bile vmesne krvavitve? bolečine so sicer znosne, vendar nekako ne ponehajo, test pa je negativen. malo bom še počakala in če ne bo bolje grem h ginekologu. zanima pa me ali krvni test pokaže tudi izvenmat. nosečnosti ali se le-ta ugotavlja zgolj ultrazvočno?

hvala
Default avatar

edita arh

Nič hudega, če ni nobene krvavitve. Navodila navajajo, da je v tem primeru dovolj en test in če je negativen in ni sprememb v počutju to dovolj, da lahko zaključimo, da je menstruacija odsotna zaradi zelo tanke sluznice.Manjša krvavitev ali odsotna menstruacija ne pomeni nobene razlike v zanesljivosti zaščite. Test na nosečnost pa je pozitiven ne glede kje se ta vgnezdi.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

JULIJKA

hvala,

a to pomeni za krvni test nosečnosti ali tudi za domačega urinskega. Torej je negativen urinski test merodajen, torej izključuje tako normalno nosečnost in tudi morebitno ivenmaternično??
Default avatar

JULIJKA

hvala,

potem je dovolj če naredim uronski test za domačo uporabo, in bi pokazal tudi morebitno izvenmat.nos. če bi bila le ta dovolj stara in pa tudi nosečnost v maternici? ali je lahko vrednost hcg pri izvenmat.tako nizka da je urinski test ne zazna in je potreben krvni??
Default avatar

edita arh

Vseeno je kateri test se naredi. tudi testi za domačo uporabo so zelo občutljivi in so pozitivni že pri nizkih vrednostih hcg. Krvni testi se napravijo kadar sumimo na izvenmatrenično nosečnost in za spremljanje po zdravljnenju v določenih primerih.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

natkata

mene pa zanima nekaj...mireno imam 13 mesecev.pred vstavitvijo sem imela zelo mocne menstruacije...po vstavitvi so se le te umirile in bile so manj mocne...prejsnji mesec sem krvavela komaj vidno ta mesec popolnoma nic...test sem naredila takoj po izostanku in bil je negativen...zanima me ce je moznost zanositve zelo velika saj imam ze otroke in tudi splav sem ze imela imam se eno vprasanje....kateri tesz za preverjane nosecnosti je najbolj zanesljiv ali je najbolje da grem k g?hvala za odgovor
Default avatar

edita arh

storiti ni treba nič. Test je negativen, navodila v tem primeru navajajo, da ga ni treba ponavljati, če je počutje normalno. Izostanek menstruacije je nastal zaradi zelo tanke sluznice in to je dobro saj ni izgube krvi. Nosečnost je zelo zelo redka, resnici na ljubo pa ni nemogoča.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

minimami

Pozdravljeni!
Imam majhnega dojenčka, rojenega s carskim rezom. Ginekologinja mi pravi da ni priporočlivo zanositi vsaj 2 leti zaradi carskega reza, jaz pa bi vseeno želela drugega otroka prej. Problem je samo v tem da naj bi mi drug mesec vstavila mireno. Zanima me namreč kaj lahko naredim v primeru da mi ne bi hotela odstraniti mirene ko bom jaz to želela.
Hvala za odgovor
Default avatar

edita arh

Jaz osebno bi raje počakala z vstavitvijo MV, priozvajalci priporočajo naj bi se ne vstavljal eno leto po carskem rezu. Odločite selahko tudi za tabletke, Cerazette lahko uporabljate tudi v času dojenja.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

brinčika

Pozdravljeni,
sem uporabnica mirene že 2 leti in imam menstruacijo na vsake 2 meseca v zelo blagi obliki (izcedek). Zato me je začelo skrbeti, da sem noseča. Opravila sem par testov ampak so vsi negativni. Moti pa me izcedek iz dojk, ki je rumenkaste barve in je lepljiv pa vendar dojke niso napete.
Ali mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom??
Ali mislite, da bi me moralo skrebti?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Default avatar

edita arh

Spoštovani!
Priporočam vam pregled v centru za bolezni dojk, če živite tam, kjer ga imajo. V nasprotnem primeru pa se dogovorite za pregled pri ginekologu, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave, ki bodo pokazala zakaj se izcedek pojavlja. Največkrat gre za preveč hormona, ki omogoča tvorbo mleka ali pa za posledico polipa v mlečnih izvodilih, le redko je v ozadju kaj rakavega.Lahko je tudi posledica določenih zdravil( proti depresiji)
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar

gloria11,

Spostovani meni zanima kakšni so mogućnost za nosecnost,prav za prav mam materićni vložek vec kot 5 meseci....danes sem bila pri ginekologu dal mi e napotnico za hematološke preiskave pa še eno drugo napotnico za biokemične preiskave,,,Ali je to mozno da so taksne preiskave za otkrivanje nosećnost ili pa nekaj drugega,,,mam 3 otroke 5,letnega sina 3 letna punčka i 10 mesećno dojenćka punćka kje aktivna ga dojim,,,,,pa me zanima će so tiste preiskave samo za nosećnost ili pa za nekaj drugega da rečimo izvenmaterične nosečnos imam bolecine vo terbuhu i slabo se pocutim pred eden teden sem dobila še antibiotik vaginalni ker sem imela vnetje tak rečeno ali bolecine so iste i nić se ni e spremenil,,, G pa mi e rekel da je vse u redu da vnetje ni več,,,za to ker do zdej so tri otroke ke sem imela ni sem šla vo G prej sem naredila test za nosećnost kasneje pa sem šla pri ginekologu........hvala vam še naprej upam da bom dobila odgovor,,,,,,,,,......
Default avatar

Tanyp

Lep pozdrav!

Mene pa zanima koliko časa po porodu, ti lahko vstavijo Mireno. Doma imam namreč 20 mesecev starega otročka in sem tik pred porodom. Ne želim jemati kontracepcijskih tbl v času dojenja.
Hvala za odgovor.
Default avatar

Lidija1980

Jaz bi pa samo vprašala nekje pišejo da lahko zanosiš ko imaš vstavljeno Mireno ?
cron