Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

ali lahko babica in dedek zahtevata stike z vnuki

Default avatar

ttt666

Ali lahko babica in dedek zahtevata stike z vnuki če starši tega ne želijo in lahko škodijo vnukom ali ima kdo podobno izkušnjo ali lahko vložijo tožbo.Tast grozi da bom vidla, tašča je na tabletih živčni bolniki in včasih začne kar naenkrat jokat in govoriti da bošla in podobno kako naj takim ljudem zaupam svoje otroke.Kaj menite živimo pa vsak na svojem koncu Slovenije.Mi v Ljubljani oni na Štajerskem živeli smo pri njih in smo se odselili ker je bilo nevzdržno.Ob vikendih hodim na ŠTajersko ker je mož tam rojen in zmeraj ko pridemo bi se samo kregali in komandirali IN MISLIM DA TO SlABO VPLIVA NA OTROKA.Vaše izkušnje.
Default avatar

Leila

Otroci tako in tako prehitro zrastejo in se ponavadi sami odločijo ali bodo obiskali stare starše.
Je pa res,da se sama krava nikoli ne bode in iz ljubega miru se gotovo nihče ne prepira.
Lahko,da se motim ampak imam občutek,da je pri tebi prisotna posesivnost in ljubosumnost do tvojih otrok.Je pa res tudi to,da česar pri sebi ne prenesemo vidimo bolj intenzivno pri drugih.Pusti otroke in jih vzajaj v duhu,da ljudje taki so in jih ne moremo mi spreminjati.Lahko pa spremenimo sebe tako,da nas dejanja drugih pavzaprav ne motijo.
Uživaj življenje in se ne obremenjuj ali lahko otroke vidijo stari starši ker "baje",da so bolani,nevzdržni.Vse je minljivo in samo to pazi,da sama ne pristaneš na tabletih "za živce".
Default avatar

Cicerika

Tudi mene zanima enako. Sicer bi bilo prav da lahko zahtevata stike z vnuki vendar ne v takem stanju in v takih razmerah kot jih opisuješ ti zgoraj. Pri nam je žal obratno. Mami ne pusti da jaz vidim svojega polbrata, ravno tako pa ne pusti da ga vidijo stari starši iz katerekoli strani. Sama je živčni bolnik in se noče niti zdravit. Preden sem se distancirala od nje in z njo prekinila vse stike je bilo življenje noro in polno živčnosti kar zdaj doživlja mlajši polbrat. Na socialni sem vprašala pa so rekli, da več kot da oni povabijo njo, mene in vse stare starše na pogovor da se razčistijo zadeve ne morejo naredit. Samo to ni rešitev glede na to da se ona noče pogovarjat z nikomer in nikoli...
Default avatar

sdf3232

Saj ni treba iti takoj na nož in vpletati sodišč. Če imaš kakšne sume in nezaupanje, potem jim reči, da otroke lahko vidijo, ampak pri vas doma. Je čist druga muzika, če se bodo morali sami pripeljati na obisk kot če vi hodite gor in celo puščate otroke čez vikend.
Default avatar

ttt666

K nam nočejo priti da ne bodo prestopili našega praga v Ljubljani.
Default avatar

sdf3232

Potem pa ne bodo videli otrok. Tako enostavno je to.
Default avatar

Bunka

Moja izkušnja.
Snaha je prišla v našo hišo in takoj naredila red. Vnuka nismo smeli videti in imeti stikov z njim. Bilo je hudo, bolelo je dokler nismo videli, da tako ne gre in mladi družini predlagali naj gredo na svoje.Takrat je imel vnuk 4 leta in nas domačih ni poznal.
Dobili so stanovanje, nekaj let je že tega, vendar je njihov bes do nas vedno močnejši. Stikov nimamo, niti vnukom ne dovolijo da bi jih imeli z nami, zadovoljni pa niso. Morali bi biti srečni, da nas več ne vidijo, da nimajo problemov, če smo bili tako nemogoči,a niso. Če se srečamo vidimo, da so vedno bolj jezni.
In sprašujem se: Ali je bilo pri nas res tako hudo?

Verjamem, da tvoja tašča doživlja stiske zaradi vnukov, verjamem, da ti je hudo, zato te prosim, kot mama, ki je to doživela, daj jim otroke, pojdi nekam, dopoldne ali popoldne in jih pusti same.Stare starše z vnuki. Oboji bodo srečni, oboje boš razveselila, predvsem pa boš ti ČLOVEK!
In ne bodi malenkostna, če bo kaj narobe. Popackana majica bo zato, ker se bo tašča bala, da si jo popacka, in še kaj takega se bo zgodilo. ker bosta stara starša preveč pazila, da se ne zgodi. Panika in strah pred teboj, kaj boš rekla.
Default avatar

ttt666

Ne gre za to ampak tast samo vpije če rečem da vnuk ne sme to so že jezni in vse moramo biti po njihovo da bom vidla kaj bo naredil mene zanima ali gre lahko na sodišče in zahteva stike.Ker takim ljudem kot je tast ki samo vpije in grozi ter tašči ki samo grozi da bo šla v Savo skočit in pod vlak ne zaupam otrok. Če že meni grozi kaj lahko naredi mojim otrokom.Sin ki je star 4 leta me potem sprašuje ali je šla babi res pod vlak skočit kaj če to pripoveduje v vrtcu.
Default avatar

sdf3232

Sej zato zahtevaj, da oni pridejo k vam, kjer imaš določeno kontrolo poleg tega pa si 'gospodar hiše'. Pa moža zbrcaj, naj se postavi zase oz. tudi zate, če je treba. Ker ni nobene potrebe, da kdorkoli vpije in grozi.
Default avatar

rdeca strela

Bunka je napisal/a:
Ponavadi tam, kjer se ne razumejo, ni samo ena plat zgodbe, je treba slisat se drugo.
Kako sploh ves, koliko so tamladi jezni, ce nimate stikov?
Mogoce so pa jezni na sebe, ampak jezo prenasajo na vas... Ljudje se ponavadi ne znamo soocit sami s sabo in zelo radi jezo, ki je namenjena nam, projiciramo na nekoga drugega. Takim ljudem je treba pomagat.
Kaj ste imeli, ne vem, ampak da nimate stikov s svojim lastnim otrokom je pa malo ... Potrudite se, ne zaradi vnikov in otrok, ampak zaradi vas samih!
Default avatar

ttt666

Tudi mož se boji svojega očeta ker ko je bil mlajši je bil večkrat tepen in samo komanda nad njim.
Default avatar

ttt666

Samo sprašujem če babibica in dedek imata pravico do vnukov ker samo grozita če jih ne bosta mela bomo vidli..Jaz imam svoje otroke preberi dobro zgodbo RDEČA STRELA
Default avatar

Bunka

ttt666 je napisal/a:
Njune reakcije so take ker jih para bolečina, tast vpije, ker vidi kako trpi njegova žena, čeprav je ne zna potolažit in ji stati ob strani.
Verjemi mi, vem kaj govorim, doživela sem in odtujevanje vnukov, ki sem jih skrivaj gledala skozi zavese in ob tem jokala, me je dotolklo psihično in fizično. Pa samo nagledala bi se jih rada, vonjala njihova telesca, ki so mi vedno tako dišala, poljubčkala, prijela za roko in jim pokazala polže, deževnike, pekla potičke v peskovniku..........
Samo rada bi jih imela.
Danes so večji in tega prvega odnosa ne bi bilo mogoče več ustvariti.

Za te še enkrat prosim: DOVOLI; DA DAJO TVOJEMU OTROKU LJUBEZEN in ozdraveli bodo.

Pa vse lepo ti želim.
Default avatar

rdeca strela

ttt666 je napisal/a:
Za prepir sta vedno potrebna dva (ali vec), ni tako? En sam se malo tezko krega, a ne?

Kar zadeva stike, se ti zdi fer do moza, da njegovi starsi ne vidijo njegovih otrok? Sploh pa, nikjer ne omenjas, kaj si o tem mislis moz, kolikor sem razumela, on rad hodi na Stajersko...

Pri nas je bilo podobno, moja babica je bila takaintaka. S starsi sem redno hodila na obiske, na teh obiskih mi je mama vedno stala za ritjo (za vsak slucaj), tam me niso puscali samo. Po 12. letu nisem vec hotela k njej na obisk. Otrok s casom sam dojame, kaj je zanj dobro in kaj ne, jaz se z mojo babico nisem znala nosit in sem se ji raje izognila, nekateri se pa znajo nosit in jim ne gre do zivega. Zaupaj otrokom, a jim "stoj za ritjo".
Default avatar

ttt666

Ko bosta drugačna do mene JA prej pa definitivno NE.Naj prideta v LJ.pa jih bosta videla NE ker ne bosta prestopila Praga.
Default avatar

leelee_

ttt666 je napisal/a:
Ne moreta jih iztožit na sodišču, če to misliš.
Default avatar

peča

Me zanima ,kako sta potem vzgojila tvojega moža , če sta takšen bav bav.
Default avatar

ttt666

Ja vendar oni ne želijo da sem jim zaritjo hočejo jih imeti same da jaz nisem zraven kaj pa to
Default avatar

rdeca strela

ttt666 je napisal/a:
In kaj pravi tvoj moz in oce tvojih otrok na to tvojo izjavo?
Default avatar

ttt666

Se strinjam z mano ko bosta drugačna JA prej ne.Samo povem če mož ne bi imel babice ne vem kako bi bilo.Mož tudi bolj malo govori ne upa nič to je že od malih nog ker je imel očeta če je kaj rekel pok nad njim Kaj pa to

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic