ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Žolčni kamen

Default avatar
Pozdravljeni!

Sem se poslužila iskalnika, vendar...odgovora na svoje vprašanje nisem našla.
V mesecu februarju letos sem imela UZ trebuha kjer se je odkril žolčni kamen, zamaščena jetra in anevrizma vranične arterije. Glede jeter in žolča mi je bila svetovana dieta in zmanjšanje telesne teže.
Glede na to da naju že malo preganja čas (jaz 36 let, mož 42), si želiva z možem čimprej še enkrat zanosti (imava 16 mes. starega sinka, rojenega s CR).
Zanositev ob nesanirani anevrizmi so nama strogo odsvetovali, zato so mi anevrizmo v UKC Ljubljana konec aprila zaprli z ˝spiralicami˝. Glede na to da imam pa odkrit tudi žolčni kamen, ki ob dieti ne povzroča težav. Tudi tipičnega napada nisem še imela, ampak ob nepravilni hrani tiščanje pod desnim rebrom, napihnjenost....
Zdravnik ki mi je delal UZ je dejal da je kamen takšne velikosti (mislim da je premer 1cm) da ni nevarnosti da bi zašel v žolčevod in ga zaprl in da mi operacije ne priporoča (čim manj posegov v telo), zato me zanima kakšno je vaše mnenje glede tega oz. zanositvi ob prisotnem žolčnem kamnu?
Če grem na poseg, koliko časa po operaciji se ne priporoča zanositve?

Že v naprej hvala za odgovor in še naprej čim več uspehov pri svojem delu.

Lep pozdrav!

Polona
Default avatar
Spoštovani,

priporočilo zdravnika, da bi odsvetoval operacijo žolčnika pri jasnem obstoju žolčnega kamna težko komentiram, ker morda ne poznam vseh dejstev, na podlagi katerih je padlo takšno priporočilo. Splošno priporočilo je namreč ravno obratno, da je ob jasno dokazanem kamnu v žolčniku operacija priporočena. Tudi trditev "čim manj posegov v telo" je "kr neki". Po mojem bi bilo bolje govoriti s kirurgom. Vloga diagnostika je bila izpolnjena s tem, ko je ugotovil vse, kar je mogoče ugotovil, za svetovanje v zvezi s posegi v telo pa je po mojem mnenju bolj pristojen kirurg, ki takšne posege izvaja in pozna tako pasti kot prednosti operiranja kot pooperativnih zapletov. Pred načrtovano nosečnostjo si po mojem mnenju lahko privoščite pol do enega leta za saniranje omenjene situacije (vključeno čakanje na redno vrsto) in s tem ne boste zamudili bistvenega časa, če v tem času zanosite, boste pač tvegali morebitno trpljenje v nosečnosti, če se težave poslabšajo. Po operaciji bi bilo nosečnost smiselno odložiti za 4 do 6 mesecev.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak