Bolezni prebavil (gastroenterologija)

Odgovarjajo: Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. interne medicine

bolečine

Default avatar
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let in pred malo več kot enim tednom sem opazila bolečine v trebuhu. Bolečine niso konstantne in niso nevzdržne - bolj kot bolečina bi lahko rekla da je zoprn občutek. Zadnje dni opažam, da se mi te bolečine pojavljajo malo po obroku (10-15 minut), ne trajajo dolgo, a se (s časovnimi presledki) večkrat ponovijo. Sama se ravno ne spoznam na prebavila, zato ne znam ravno opisati, v katerem predelu se to pojavlja, vendar bila sem operirana na slepiču (že pri šestih letih), ta bolečina pa se mi pojavlja malo nad tem rezom slepiča. Zanima me, kaj bi lahko bile težave in ali je mogoče da gre za žolčne kamne? Naj omenim še, da jem dokaj zdravo (vendar pa mesa sploh ne jem) in nisem debela. Drugih težav nimam, razen tega, da imam včasih bolečine med veliko potrebo (včasih ne odvajam tudi po dva, tri dni - a to se mi dogaja že odkar sem bila otrok - kakor pojem malo več čokolade, že imam težave, zato se je bolj kot ne izogibam oz. jo uživam v majhnih količinah) in zraven, ko se obrišem včasih opazim svetlo rdeče madeže krvi (to se mi dogaja zadnji mesec). Ali bi to lahko bilo povezano z bolečinami v trebuhu?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za kakršnekoli informacije in pomoč, ki mi jo lahko nudite.
Default avatar
Pozdravljeni!

Malo bolj natančno mi morate opisati mesto bolečine-če gre za bolečine v žlički ali desno ob popku, potem gre lahko za ulkusno bolezen želodca ali dvanajstnika. Če je bolečina lokalizirana pod desnim rebrnim lokom, potem gre lahko za žolčne kamne, čeprav po opisanem, bo to maloverjetno. Če je bolečina locirana v področju brazgotine, obstaja verjetnost, da so na tem mestu brazgotine, ki so fiksirale črevo. Po operacija vedno obstaja možnost t.i. adhezijskega ileusa (črevo se zavije okoli brazgotine in pride do zapore), v tem primeru bolečine spremlja tudi bruhanje in zaprtje. sveža kri na blatu je posledica krvavitve iz hemoroidalnih vozličev ob pasaži trdega blata. Če težave ne bodo minile, bo potrebno opraviti določene preiskave. za začetek lahko poskusite z nizko dozo zaviralca protonske črpalke (Ortanol 10 mg, Ultop 10 mg, Controloc 10 mg) ali Ranitalom 75 mg-obe zdravili lahko kupite v prosti prodaji v lekarnah.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Bolečina se pojavlja na različnih koncih (danes sem sicer opazila nekakšno izboljšanje, ni se pojavilo tolikokrat kot v zadnjih parih dneh), včasih je bolečina skoraj na šivu, včasih do 5 cm nad njim. Ali sta ti bolezni želodca ali dvanajstnika nevarni, kako se ju da pozdravit oz. omilit? Sem zelo na tesnem s časom, saj sem študentka in počasi se bliža izpitno obdobje, zato nimam časa za dolgotrajne obiske pri zdravnikih.

Ali mi lahko svetujete kakšne jedi za urejanje prebave oz. mehčanje blata? Jem veliko testenin, kupila sem si jogurt Activia, pred časom sem pila vsak dan 2-3 dcl limonade (sem slišala, da bi naj tudi limone pomagale pri zaprtju), pa se zdi, da ni nič boljše. Pijem tudi ogromno vode (približno 2l na dan). Katerih jedi se naj izogibam (poleg čokolade)?
Hvala in lp
Default avatar
Pozdravljeni!

Glede na to, da imate bolečine v poteku pooperativne rane, so bolečinam najverjetneje vzrok brazgotine. Razjeda v dvanajstniku je nevarna samo v primeru krvavitve ali predrtja stene, pri želodcu pa je potrebno vedno še izključiti rakasto obolenje. Za diagnozo je potrebno opraviti gastroskopijo. Razjede zdravimo z zaviralci protonske črpalke 8Ultop, Ortanol Controloc, Acipan, Nolpaza, Nexium...., v manjši dozi lahko ta zdravila kupite v lekarni), v primeru prisotnosti bakterije Helicobacter pylori pa še z antibiotiki.
Pri zaprtju je potrebno veliko gibanja, pitja tekočine in uživati hrano, ki vsebuje veliko balastnih snovi (surova zelenjava, sveže sadje, laneno seme, ki ga čez noč namočite v vodi in zjutraj zamešate v jogurt skupaj s kosmiči). Vsekakor testenine niso najboljše pri zaprtju.

Lp,Nataša Smrekar
Default avatar
Hvala za vaše odgovore. Kako pa ločiš med razjedo na dvanajstniku in razjedo (ali kaj drugega) na želodcu?
Ali mislite, da bi bile bolečine lahko vzrok pomanjkanja gibanja? Zadnje čase se bolj malo gibam, veliko časa presedim zaradi študija, bolečine oz. tiščanje pa je najbolj izrazito pri sedenju (predvsem nepravilnem). Poleg tega se včasih kakšen dan tiščanje sploh ne pojavi, spet kakšen drug dan pa kar naprej in ni odvisno od časa obroka (pojavilo se je tudi že ponoči, ko je poteklo že več ur od obroka, pa tudi takoj po obroku). Zdi se mi, da je izrazitejše, kadar jem bolj mastno hrano (npr. ocvrt sir). Bruhala nisem, pa tudi driske nimam.
Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Razjeda dvanajstnika se ponavadi pojavlja sezonsko (spomladi in jeseni), ponavadi na prazen želodec in zgodaj zjutraj. Bolečina pri razjedi na želodcu se pojavi kmalu po jedi, zato bolniki odklanjajo hrano.
Mastna hrana lahko povzroči spazem papile Vateri ali napad žolčnih kamnov- ne vem, če ste že opravili UZ trebuha. Bolečina v trebuhu ni posledica pomanjkanja gibanja, bolj zaprtja oz iritabilnega črevesja ali drugih vzrokov.

Lp,Nataša Smrekar

Moderatorji

Asist. Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
Željko Perdija