Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

VITKA LINIJA Z ENIM KONKRETNIM OBROKOM POZNO POPOLDNE

Default avatar

MICKA.NE VERJAME

Ker mi je skregano z vsako logiko in splošno veljavnim mnenjem, tudi jaz tega ne verjamem. Namreč, moja prijateljica pravi tako. Vrsto let se je borila s prekomerno težo, potem pa "iznajdla" recept. Cel dan gloda jabolka in pije veliko vode. Zvečer okrog 18. ali 19. ure pa skupaj z družino poje čisto normalno večerjo (ki je po opisu podobna običajnemu kosilu). Pravi, da je tako shujšala in tako tudi vzdržuje težo.

Ampak, meni ni logično. A niso taki, ki enkrat obilno jejo, običajno debeli?!?!Ker se jim metabolizem upočasni, a ne?
Default avatar

še nea takšna

No tako je bilo pri meni. Dokler sem prvič jedla šele po 17 uri in takrat res fejst (npr. pico in pol, dva velika dunajca,...) , no dopoldne sem npr okrog 12h pojedla en čoko krof ali pet keksov ali pol milke. Imela sem zmerom kakih 48 kil in so mi vsi težili kako sem suha. Ko sem začela jesti zajtrk sem se takoj zredila, še bolj pa ob vseh 5 obrokih, čeprav so bili v malih količinah (npr, zajtrk jogurt, nato jabolko, lahko kosilo, nekaj malega in večerja zelenjava+ proteini) sem v 6 letih "zdravega " prehranjevanja pridelala 35kg plus, moja mama pa z isto prehrano 25 kg dol, foter malo manj, mož pa celo 30 kil!!! Gibanje in vse ostalo je enako.
Default avatar

jaz že

Jaz se podobno prehranjujem že ene 10 let, čez dan niča ali le malo sadja, včasih solata, veliko vode. Jem pozno zvečer in zelo zelo veliko. Moram biti fino sita, da sploh zaspim. pa nisem to začela zaradi hujšanja, a od takrat se počutim bolje, sem manj utrujena, tudi vitkejša, nobenih zašpehanih delov telesa, športam naslednji dan čisto brez težav ... Pri meni deluje. Nobenih maščob, holesterola v krvi. zdrava, no.Metabolizem - se prilagodi, kaj vem. meni pač 5 obrokov dnevno ni pasalo, ker pri 5 sem se pa redila ko pujs. Nikoli sita, ves čas žična. Ne, hvala.

Pa da ne bo pomote. Mojega načina ne propagiram, niti ne svetujem. Povem le, da meni ustreza.
Default avatar

se strinjam...

Prisegam na ta način prehranjevanja. Zjutraj se organizem čisti, zato potrebuje zelo malo hrane. Jaz zjutraj jablčni kis, med vodo, belo kavo, dopoldan sadje, izjemoma kdaj kos kruha, potem kosilo ob 16. ali 17., ko pridem iz službe, potem pa je tako premalo časa in sem sita in ne jem več, pred spanjem zeliščni čaj. Nobenih težav s težo.
Default avatar

rdeca strela

Jaz se zelo trudim z zdravo prehrano, ampak nekako mi ne preide v kri, jem 5x na dan, ampak ne cutim, da bi to bilo del mene.
Prej sem jedla en posten obrok pozno popoldne ali zvecer in cez dan veliko vode, sadje, piskotki, cokoladke in podobno, vsako uro sem dala nekaj v usta in pocutila sem se odlicno.
Tezo imam pa vedno na par kg plusa in to me ne moti.
Default avatar

jaz sem tudi tako shujšala

Nobena dieta mi ni tako pomagala, kot sem shujšala takrat, ko sploh nisem hujšala, ampak preprosto nisem imela časa jest. Cel dan sem malo pikala, piškot, sadje, ogromno kave, kakšna Coca-Cola, zvečer pa pica, hamburger, krompirček, riota, testenine, solata, karkoli pač mi je tisti dan pasalo. Nikoli nisem pazila kaj in koliko jem in sem hujšala. Zdaj pa se lahko z raznimi dietami na glavo postavim, pa ni tako učinkovito.
Default avatar

ZUMBA

tudi jaz jem enkrat na dan okoli dveh treh na polno, zutraj pa je le kava in jogurt držim težo že kr neki let
Default avatar

ja, čisto možno

Končno! Sem že mislila da sem edina.

Tudi meni najbolj ustreza da jem ko mi paše in ponavadi je to pozno popoldne in zvečer. Pazim da jem zdravo in pri količinah se ne omejujem, jem po notranjem občutku, občasno me pa tudi kak čustven dogodek mal iztiri a nikoli čez mejo...

Tole nenehno reklamiranje o tem, da je treba maltretirat prebavila na vsake 2, 3 ure in takrat povrhu še jesti kot ptiček na veji, meni nikakor ne sede.........

Tako kot ostale, tudi jaz pravim, ne priporočam, a meni to sede....
Default avatar

ckgbo

Meni ni nikoli pasalo jesti, ko sem vstala. In nihče me ne bo prepričal, da je zdravo, če greš kontra temu, kar ti govori telo.

Prvič jem ob desetih.
Default avatar

micapica

pa sej to je samo stvar matematike. S tistim enim obrokom na dan vnese v telo tako malo kalorij, da stalno hujša. Če je ta obrok v nekih normalnih kaloričnih mejah, seveda ... So pa debeluhi, ki sicer jedo enkrat na dan, a takrat toliko, da se debelijo.

Če je en obrok na dan zdrav, je pa drugo vprašanje.
Default avatar

Lenči

Že 15 let se tako prehranjujem in nimam težav s prekomerno težo. Moje telo je pač navajeno, da edini obrok dobi pozno popoldne ali šele zvečer. Med tednom 3x ali 4x tedensko treniram po 1 ali 2 uri in pred treningom ne smem zaužiti nobene hrane. Čez dan ne uživam nikakršne hrane, delo imam v večini sedeče, fizično nenaporno.
Čez vikend sem bolj fizično aktivna in jem 2x ali celo 3x dnevno. So pa obroki majhni, saj moj želodec večjih količin ne prebavlja.
Tudi moja sodelavka se podobno prehranjuje in pri svojih 50ih letih nima nikakršnih težav s prekomerno težo, prej nasprotno.
Default avatar

eno vpr.?

Eno vprašanje: imate zadah? In če ja, kako to rešujete?

Iz lastnih izkušenj namreč lahko povem, da če zjutraj ne jem, mi ne pomaga ne umivanje zob ne nič - imam zadah. :()
Default avatar

Morski galeb

5 x na dan bi lahko jedli le brez poselni, a kaj, ko nimajo denarja za toliko obrokov.
Default avatar

jaz že

eno vpr.? je napisal/a:
Ne, nobenega zadaha. Tudi če se cel dan postim - takarat sicer čutim spremenjen okus sline, a zadaha nimam. Res je tudi, da ker jem zelo pozno zvečer in ogromno, želodec zjutraj ni prazen in dopoldne še kar lepo prebavlja.

Če ti pri zadahu pomaga hrana, potem pač jej. Poslušaj sebe, ne nas. Vzrok zadaha je iz želodca in s tem umivanje zob nima nobene veze.
Default avatar

suhicaa

Če bi jaz jedla petkrat na dan in celo po raznih jedilnikih za hujšanje, bi se kotalila. Tudi jaz začnem dan z ornk dozo bele kave (manj mastno mleko) in kozarcem ali dvema vode, nato okoli 2. ure kosilo, vmes kako sadje, zvečer spijem pol litra jogurta (z manj maščobe - skupaj cca 160 kalorij) - če se ne najem preveč sadja - in to je to.

Pet obrokov na dan pomeni, da ješ vsake tri ure - pa saj to je ritem kot pri dojenčkih. Meni to sploh ne bi zneslo.
Default avatar

*.*

Se pridružujem. Zjutraj nič, dopoldan kakšna kava in sadje, kosilo šele okrog 16ih po službi, za večerjo mi pa potem itak ne paše drugega kot mogoče malo sadja ali solate ... meni tako ustreza. Kolegice pa so trenutno vse na neki hudi dieti z vsaj 5 obroki na vsake 3 ure. Men bi se zmešal. Samo ne vem pa še, koliko je dieta pri njih učinkovita :)
Default avatar

malatt

smem vprašat, koliko celulita imate? Holesterola?
Default avatar

Freemanx

Točno tako!
To je tudi moj recept za hujšanje. Opazil sem da dijete večinoma predpisujejo pet obrokov na dan, kar mi sploh ne znese. Zjutraj in dopoldan naprimer sploh nisem lačen. Zakaj bi moral jest če mi ne paše, oziroma se takrat hrani lažje odpovem. Medtem ostali jamrajo kako lačni so zvečer, ko jaz pojem normalen obrok hrane. No ja, vključil sem veliko zelenjave. In teža gre dol. Glede zdravja pa takole: Ali mislite da so se ljudje skozi vsa tisočletja prehranjevali po 5krat na dan? Kaj je že bolj relevantno.... zgodovina ali zadnjih dvajset trideset let?
Default avatar

debelinka29

Freemanx, imaš prav, ljudje se skozi tisočletja niso prehranjevali v stilu 5 obrokov na dan. Ampak pozabil si nekaj povedat: ljudje v preteklosti tudi niso pretežno sedeli. Takrat so ogromno gibali. Jedli so meso, sadje, zelenjavo, žita, vse sezonsko, nič uvoženo, nič kemikalij. Nič mastno (oz. zelo malo mastno).
Danes pa se nažiramo s hrano polno kemikalij, polno sladkorjev in maščob. Obenem pa zelo malo gibamo. Nekoč so pa ves čas delali, na lovu, na polju.
In če gibamo dosti manj, jemo močno obdelano hrano, je tudi važno, da se temu prilagodimo: več manjših obrokov.
Default avatar

jaz se

..bom tudi prifockala, glavni obrok imam ob 6h zvecer, zjutraj nikoli ne jem (mi ze kot otroku ni pasalo), za kosilo sendvice (brez kruha bi umrla), zvecer a la kosilo z veliko solate in se prav nic ne sparam. Je pa res, da ne jem sladkarij, ker jih ne maram. Medtem, ko popoldne kuham vecerjo, bi dala kaj v usta, pa si recem, ma pocakaj, ce ne, ne bom za vecerjo nic vec lacna. Izvidi vsi OK, razen malo premalo zeleza, no ja, mesa ne pojem veliko, ze kot otrok sem bila anemicna.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic