Forum.Over.Net

Nepremičnine

predkupna pravica

Default avatar

naplahtana

Zanima me kako je s predkupno pravico. Lastnik sosednje parcele je sosed, kateremu sem omenil da želim kupit tudi to parcelo. Je rekel, da ko bo prodajal, mi pove. Vse lepo in prav. Sedaj pa je to sosednjo parcelo izsilil kupit drug sosed, brez moje vednosti. In to samo, da bo mene jezil. Je to zakonsko dovoljeno? Se tako dogovorit o nakupu oz prodaji brez moje vednosti, čeprav imam jaz predkupno pravico, ker je del te parcele tudi v meji z mojo parcelo? Kljub temu, da je bilo prodajalcu jasno, da želim kupit ta del ki meji name.
Prosim pomoč in rabim jo nujno, kajti dobil sem že obvestilo o meritvah.
Default avatar

tko bo najboljš

Stopi do odvetnika.
Default avatar

ne razumeš

mislim, da ne razumeš pojma predkupne pravice. ta obstaja samo v primeru solastnine. če bi vidva s sosedom mela v skupni lasti vsak polovico ene parcele, potem bi on moral svoj delež najprej ponuditi tebi, šele potem bi jo lahko prodal. samo zaradi tega, ker sta mejaša, ti pa ne dolguje čisto nič.
Default avatar

naplahtana

@ ne razumeš

Ti ne razumeš niti teorije, kaj šele greš tu nasvete pisat. Jaz vsaj teorijo obvladam.

Pravica pred vsemi drugimi kupiti določeno stvar pod določenimi pogoji. Kadar želi več potencialnih kupcev kupiti določeno stvar in zanjo ponujajo enako ceno in plačilne pogoje, ima med njimi prednost predkupni upravičenec (imetnik predkupne pravice). Šele če ta ne izkoristi predkupne pravice, lahko stvar kupi kateri od ostalih potencialnih kupcev.

Predkupna pravica je lahko določena v zakonu (zakonita predkupna pravica). Tak primer je npr. predkupna pravica solastnikov pri nepremičninah ali predkupna pravica družbenikov d.o.o. pri odsvojitvi poslovnega deleža ali pri prodaji kmetijskega zemljišča. Lahko pa je dogovorjena s pogodbo (pogodbena predkupna pravica).

Bistvena razlika je samo ali se gre za stavbno zemljišče ali kmetijsko. In sicer v obveščanju ne v prodaji sami. Za stavbno zemljišče ni potrebno obvestit sosedov, za kmetijsko pa je.
No, zdaj imam to potrjeno uradno, čeprav smo upali da ne bo tako.
Default avatar

ne razumeš

nikjer prej ni bila omenjena kmetijska površina. če hočeš točne oddgovore, rabiš tudi vprašanje bolj natančno postavit. pa hvala za vso prijaznost, si res zelo vljudna oseba.
Default avatar

naplahtana

Ni zakaj. Rade volje tudi koga od odraslih poučim. In ja, prijaznost imam, sploh do tistih, ki so "močno pametni". Kar vsekakor dokazuje ta stavek
- seveda če izvzamem veliko začetnico in ostalo. Ampak to je že slovnično,kar pa ni bistvo tega foruma, če smo odkriti.
Default avatar

mimoidoča

Naplahtana, v tem primeru je najbolj bistven podatek od vsega ravno to, da je zemljišče kmetijsko, česar pa v vprašanju na začetku nisi omenil.
To je podobno, kot bi jaz napisala, da prodajam stanovanje in bi mi ti na dolgo in široko razložil postopek, jaz bi ti pa odgovorila, da si navaden butelj, saj itak prodajam prek agencije.
Default avatar

kmet

naplahtana je napisal/a:
poglej v Zakon o kmetijskih zemljiščih.
Default avatar

Fajt

Meni je pa po prebranem cisto jasno, zakaj je sosed zemljo raje prodal nekomu drugemu.
Default avatar

DaNaJa

Noben zakon ne določa, da kot lastnik sosednje parcele imaš predkupno pravico. Le Zakon o kmetijskih zemljiščih določa, da je drugi predkupni upravičenec KMET, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj. Torej tudi v tem primeru ni vsak sosed mejaš predkupni upravičenec, ampak mora ta sosed imeti tudi status kmeta.
Seveda pa je lahko predkupna pravica soseda določena v pogodbi sklenjeni s sosedom.
Default avatar

sose d

Predkupna pravica je lahko določena v zakonu ali v pogodbi. Ustni dogovor se hitro presliši
Predkupna pravica
Default avatar

kajzarica

naplahtana je napisal/a:
Tebe bi morali za ušesa! Za vsakega, ki si je vzel pet minut časa da ti odgovori, pa bi se morala zahvaliti. Kajti, da ti odgovorijo,so se odločili prostovoljno. Če pa hočeš biti prav pametna, pa pojdi k odvetniku, ne pa z nesramnostjo odgovarjati na zastonjkarske odgovore.

Seveda je jasno, da NISI v vprašanju navedla vseh relevantnih podatkov. Kar govori o tvoji površnosti.

In seveda, tudi jaz ti nebi prodala niti koščka zemlje. Raje bi jo podarila nekomu, ki bi jo znal ceniti. Iz tvojega pissanja pa lahko sklepam, da bi jo rada imela zaradi vse kaj drugega.

Uh, sem besna na takšne nevgojenke.... kar piskam!