Estetska in plastična kirurgija

Odgovarjajo: MedvedVišnjar estetska klinika

bazalno celični karcinom

Default avatar
Lepo pozdravljeni.Že več let sem opažal na rami rdeč madež,ki se je luščil.pred kratkim sem dal zadevo odstraniti.Naredili so mi ekscizijo.DIAGNOZA:bazalno celični karcinom,površinski multicentrični tip.prisotna je ulceracija širine 0,5mm.maksimalna globina invazije v papilarni dermis je 0,5mm.tumor je inflamiran.ni perinevralne invazije.Ni vaskularne invazije.Kirurški robovi v zdravem.Bližji lateralni kirurški rob je od tumorja oddaljen 1,3mm.Bazalni rob ekscizije je od tumorja oddaljen 2,5mm.
Problem je pa sedaj v tem,da je sedaj na tem mestu rdeč madež-še večji kot je bil pred posegom.Bil sem pri dermatologinji in mi je dala kremo advantan,mažem se že dva tedna,vendar zadeva ni izginila.
Bojim se da se je vse ponovilo..Zanima me,če je možno da se je to po enem mesecu od o
dstranitve ponovilo?In če se je kaj mi priporočate,kako naprej?
Naj še povem,da sem star 30let.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Spoštovani!

Ker malce zamujam z odgovorom, se je zadeva v tem času že mogoče uredila, pa vam pišem vseeno, saj je tematika bazalioma kar precej splošna in pogosta.
Bazaliom ali bazalnocelični karcinom je najpogostejši karcinom kože a ga na srečo znamo pozdraviti. Obstaja več vrst oz. podtipov bazalioma (več kot 15).
Poznamo pa tudi različne pristope k zdravljenju. Izrezanje tumorja v celoti je vsekakor najpogostejši način, ki je tudi med najuspešnejšimi. Običajno, če je tumor izrezan v zdravo, se na tem mestu ne ponovi. Ponovitev tumorja na istem mestu je možna, če ne bi bil izrezan v celoti ( kar pa je po vašem opisu histopatološkega izvida bil!) Obstaja sicer manjša možnost prav pri obliki - površinskega multicentričnega tipa, da včasih tumor kaže "skiping" področje in delček ostane v koži, čeprav je histološko videti izrazan v celoti a je to res zelo redko, pa še to pri tumorjih, kjer je prosti rob manj kot 1 mm, pri vas pa je bil rob 1,3 mm,
Tudi če pride do ponovne rasti bazalioma, ni to zelo zaskrbljujoče, saj se opravi ponovno reekscizijo in je običajno s tem terapija končana. Da bi pa se to zgodilo pri vas je zelo malo verjetno, saj je recidiv (ponovitev tumorja) počasen proces, ki traja vsaj nekaj mesecev ali celo več, da se klinično opazi.
Vzroki za pojav rdečine po posegu pa so zelo različni.

Brez pregleda, vam žal ne morem natančneje odgovoriti.

Bi pa vas opozoril, da je poterbno paciente, ki so imeli bazaliom redno spremljati, saj nosite večje tveganje, da se vam pojavi nov bazaliom tudi na drugem mestu. Sam spremljam paciente na 6 mesecev tri leta nato 1x letno doživjensko.

Lepo vas pozdravljam

B.Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski center Dimnik + Žgavec
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni!

Moj mož je imel na spodnji stani podlahti majhno tumorsko spremembo,ki je bila rpza-rdeče barve.To so mu kirurško odstranili.Histološki izvid je pokazal,da gre za bazalnocelični karcinom,supeerficialni tip,s pičlo ulceracijo.(kaj to pomeni?),izrezan je bil v zdravo.Izrezano je bilo D1,7xŠ 0,9xG 0,3mm.Potem je bil še pri plastičnem kirurgu in dermatologu v UKC Maribor.Oba sta mu rekla ,da kontrole več niso potrebne,da si naj pregleduje kožo in izogiba soncu,če bi blo kaj narobe pa priti nazaj.
Sama sem zelo presenečena,da je s tem zdravljenje končano.
Prosim,če mi Vi poveste svoje mnenje.Kajti zelo sem zaskrbljena,saj se mu je na tem mestu kjer je brazgotina spet pojavila rdečina.Operiran pa je bil septembra letos.

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Spoštovani!

Upam, da ste si že prebrali zgornje odgovore na to temo v tem forumu.
Glede "pičle ulceracije" pomeni, da je bila prisotna pri tumorju drobna razjeda. Pri bazalnoceličnem karcinomu (BCC) ta podatek ni pomemben, saj se zaenkrat ni pokazalo, da bi ulceracija (razjeda) kakor koli vplivala na potek bolezni.

Glede sledenja in spremljanja pacienta pa je tako: V sloveniji še nimamo sprejete neke splošne doktrine oziroma smernic za spremljanje in vodenje bolnikov z bazalnoceličnim karcinomom, zato se različni zdravniki različno odločajo kako bodo pacienta vodili.

Po lastnih izkušnjah ter tudi glede na smernice, kako vodijo takšne paciente drugod po svetu (ZDA, Nova Zelandija, Australija, nekatere druge evropske države) je smiselno tovrstne paciente spremljati in kontrolirat predvesm zaradi treh dejstev.
Prvič, lahko pride do ponovne rasti tumorja na mestu terapije - recidiv (sicer je ta možnost, v kolikor je bil izrezan v celoti zelo majhna)
Drugič, vemo, da pacient, ki je imel BCC nosi s seboj visoko tveganje, da bo v toku življenja razvil še kakšen bazaliom.
Tretjič, takšen pacient nosi s seboj še statistično večje tveganje za razvoj tudi dveh drugih kožnih tumorjev in sicer Skvamozno celičnega karcinoma in tudi melanoma.

Sam se držim priporočil, da takšne paciente prve tri leta spremljamo 2x letno nato pa 1x letno za vedno. Po dolgoletnih izkušnjah lahko potrdim, da je to še kako smiselno. Na ta način opazimo in ugotovimo morebitno rakasto raščo še zelo zgodaj in jo zato lahko lažje in bolj enostavno pozdravimo ( manjša operacija, možnost celo zdravljenja s posebnimi kremami in drugimi metodami, ki ne zahtevajo oprecije...itd)
Seveda je zelo pomebno tudi samoopazovanje in samospremljanje, ki ga opravlja pacient sam.

Na koncu naj še omenim, da trenutno pripravljamo smernice z obravnavo bolnika z BCC, ki naj bi veljajle za celo Slovenijo (podobno kot smo to leta 2009 pripravili za melanom), do takrat pa je odločitev in odgovornost kako voditi takšne bolnike odvisna od vsakega zdravnika posebej.

Lepo vas pozdravljam

Borut Žgavec
asist.Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Default avatar
Spoštovani!

Letos so mi odstranili BCC pod levim očesnim kotičkom.

Po slabega pol leta sem imela kontrolo pri operaterjih na očesni kliniki.

Anamneza: prihaja na kontrolo. Je po eksciziji spremembe notranjega očesnega kota levo
in rekonstrukciji z bilobarnim režnjem. Ponovne rasti spremembe ni opažala.
BM lo: bilobarni reženj primeren, pod notranjim očesnim kotom vidna brazgotina, okolno tkivo palpatorno mehko, robovi vek prilegajo zrklu, zrklo bledo.
Histološki izvid je pokazal, da je šlo za bazalnocelični karcinom nodularnega tipa, izrezan v
zdravo.
Mnenje: svetujemo masažo brazgotine in 2 tedna 3x na dan Maxitrol mazilo po
brazgotini.
Kontrola v okuloplastični ambulanti čez 6 mesecev.


Vmes sem bila na kontroli pri dermatologinji, histološkega izvida takrat še nisem imela (v bistvu ga posebej sploh nisem dobila, le to, kar je na izvidu kontrole na očesni kliniki).

Status: pooperativna brazgotina ob medialnem kotu levega ocesa klinicno in
dermatoskopsko brez znakov za recidiv. Po koži obraza vec dermatoskopsko tipicnih
dermalnih melanocitnih nevusov. Po koži trupa in okoncin okoli 20 melanocitnih nevusov,
vse pregledam klinicno in dermatoskopsko, ob današnjem pregledu ne izgledajo suspektno.
Po trupu vec vecjih in manjših seboroicnih keratoz, številne razporejene pod dojkama, dve
vecji ob levi lopatici, gre za dermatoskopsko tipicne spremembe. Povecanih vratnih bezgavk
ne tipam.
Terapija in mnenje: ob današnjem pregledu na koži ne ugotavljam visoko suspektnih
sprememb. Svetujem samopregledovanje kože in zašcito kože pred soncem. Navodila.
Ponovni pregled v naši amb. po presoji izbranega zdravnika


Zanima me, ali me bodo (očitno) za kontrole vodili na očesni kliniki, dermatologinji se očitno ne zdijo potrebne kontrole ali pač naj sama vsake toliko časa enostavno rečem osebnemu zdravniku za novo napotnico za kontrolo pri dermatologu.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni,
iz zgornjega teksta izhaja, da boste imeli kontrole za stanje po odstranitvi BCC na veki pri oftalmologih (ki znajo zelo dobro zdraviti tudi recidive), glede opazovanja in kontrol ostalih sprememb na koži telesa pa predlagam, da se spremljate sami oz enkrat letno opravite kontrolo pri dermatologu, z napotnico, ki jo pridobite pri osebnem zdravniku.


Igor Višnjar, dr. med.
Specialist kirurg
MedvedVišnjar
estetska klinika
Medved Višnjar estetska klinika

Nevio Medved, dr. med, specialist plastične kirurgije
Igor Višnjar, dr. med, specialist plastične kirurgije

Cesta v Mestni log 55
Ljubljana
+ 386 31 858 905
[email protected]

www.medvedvisnjar.si

Moderatorji

MedvedVišnjar estetska klinika
MedvedVišnjar estetska klinika