Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

Maroko-4dni

Default avatar

čusgd

Kaj mi svetujete glede 4 dnevnega potepa po Maroku?
Fez ali Marakeš?
Avtobus ali rent a car?
Ima kdo kakšno izkušnjo?

LP
Default avatar

najanaja

Marakeš definitivno. 4 dni je itak premalo. Jaz sem bila z najetim avtom 14 dni po celem Maroku, pa bi šla še enkrat v Marakeš, v Fezu pa nisem bila, vem pa od ljudi, ki so bili v obeh mestih, je Marakeš bolj zanimivin bolj prijazen. Fez je ogromen, nepregleden, center sestavlja nepregledno število malih uličic.
Default avatar

najanaja

Ja, pa če se boste odločili za Marakeš, nujno pojdite na glavno tržnico Djelmaa el fna, tik preden se znoči, to morate videt. Pa še hrano tam na štantih definitivno priporočam.
Default avatar

se strinjam

Bila sem v Fesu in Marakešu, priporočam Marakeš in bivanje v katerem hotelu okoli Djamaa el fna... Tudi Fes je lep, ampak meni je v spominu najbolj ostal prav trg Djamaa el fna.
Default avatar

bila :)

Bila lani - pogledala Fez, Marakeš, Ifrane, Casablanco, Rabat in Meknes. Potovala sva z vlakom, ki je bil presenetljivo na nivoju.

Meni je bil Marakeš bolj všeč kot Fez, je pa res, da sva bila v Fezu samo 1 dan, v Marakešu pa 5 dni. V Fezu je recimo fajn pogledat, kako delajo oz. obdelujejo usnje, pa njihova "tovarna" keramike je tudi nekaj posebnega (v glavnem se dela vse ročno).
Marakeš pa... uf, kje sploh začeti? Res ogromno za videt, Djemaa, stari del mesta (medina) s souki, Ali Ben Y. medersa, 70-metrski minaret (Koutoubia), marakeški muzej...

Obvezen je kakšen vodnik z zemljevidom (nama je pomagal Lonely Planet).
Default avatar

bila :)

Aja, mogoče nasvet glede hrane (ker sem že kdaj slišala, da so imeli težave tam).

Mi2 sva jedla v vseh "običajnih" restavracijah, na Djemi (glavnem trgu) in kar tako - na ulici. Niti enkrat nobenih težav, sva pa obvezno pila samo vodo iz plastenke (preveri, če je originalno zaprta), nobenega ledu in veliiiiiko Coca-Cole - čeprav je doma sploh ne pijeva, sva se tam prav nalivala z njo.

Na Djemi poleg hrane obvezno poskusi tudi njihov sveže stisnjen pomarančni sok - poceni in zelo dober.
Default avatar

licorice

Previdno pri hrani v Maroku, jaz sem dobila salmonelo od hrane v kioskih na Djema en fna, Marakeš. Ti kioski delujejo brez tekoče vode, higiena je temu primerna, postreže pa vsak morda sto ali dvesto ljudi vsak večer s komplet večerjo.

Enako pomarančni sok - vedno naj stiska pomarančo pred teboj - bo sicer bolj topel sok, ampak pravi. Nekateri prodajalci imajo vedno pripravljen kakšen vrč prej stisnjenega in ohlajenega - ja, hladili so ga z ledom, v ledu pa je marsikaj.

Pa salmonela ni bila od vode, ker sem jo pila iz plastenk. Se znam paziti v eksotičnih krajih, bila že marsikje.
Default avatar

Mr.Gaga

Tudi jaz bi med tema dvema izbral Marakeš. Škoda, da imaš samo 4 dni, lahko bi videla veliko več ... Maroko je več kot čudovit!
Default avatar

andii

Bila v obeh mestih, tudi jaz navijam za Marakeš. Fez je ogromen in je najbolj pametno vzeti lokalnega vodiča, da se ne izgubiš, v Marakešu pa tega problema ni.
Default avatar

bomnbonček

Kakšne so pa plaže tam, se da kopat, je čisto, skalnato, peščeno...

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net