Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Prosim za pomoč - sum na raka dojke

Default avatar
Lepo pozdravljeni.

Upam, da mi boste lahko pomagali s kakšno informacijo. Najtežje mi je čakat, ko me kaj skrbi... Zanima me namreč, če je za kakšno vrsto raka na dojki značilno, da bulica bolj boli in je tudi večja v času od ovulacije do menstruacije, po začetku menstruacije pa se zmanjša in manj boli?

V levi dojki sem namreč otipala bulico - na spodnji strani, pod dojko. Je ovalna, na otip gladka in boleča, lahko jo malo premaknem. Zdi se mi, da se ob menstruaciji zmanjša in tudi bolečine se zmanjšajo. Najprej sem bila pri ginekologinji, ki me je na hitro pretipala in rekla, da ni nič hudega in da si najbrž otipam rebro, ker sem bolj drobna. No, pa mi bolečine, ki se vlečejo od 2-3 tedne na mesec, in pa še posebej bulica ne da miru, zato sem šla danes še k eni zdravnici, ki me je poslala na ultrazvok, tako da zdaj čakam na pregled. Problem pa je, ker se nahajam na šolanju v tujini in je malo bolj zakomplicirano priti do zdravnikov in urejati vse te stvari, ker imam samo nezgodno zavarovanje, zato bi rada v naprej malo vedela, kaj me lahko čaka.

Naj še povem, da sem stara 33 let, v družini nimamo raka na dojkah. Prve težave sem opazila kakšne 2-3 mesece nazaj, vprašala na forumu, kaj bi lahko bilo in sem od dveh oseb dobila mnenje, da bi šlo lahko za hormonske težave. Boli me samo leva dojka (spodaj, kjer je bulica in ob strani proti pazduhi), desna ni občutljiva in tudi nikoli prej nism imela težav z občutljivimi dojkami pred menstruacijo.

Zelo bi vam bila hvaležna za kakršnokoli informacijo in mnenje. Predvsem, da se malo pomirim in da bom vedela, kaj me lahko čaka.

Že v naprej hvala za pomoč in lp.
Default avatar
Spoštovani!

Verjetno gre za t.i. mastopatijo, tj. vozličasto tkivo dojke. Rak dojke v zgodnjih stopnjah ne boli. Verjetno pa bo potrebno opraviti pregled z UZ ali mamografijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar
zdravo!
stara sem 13 let in že imam menstruacijo.morda ne pišem na pravi naslov vendar me vseeno zanima nekaj stvari, saj se zelo bojim rakavih okužb in nočem nikdar zboleti za nobenim rakom, niti na za rakom na dojkah, zato sem se odločila, da vam bom pisala. imam par vprašanj:
1. Ali je normalono da imam na bradavicah- čisto na koncu na obeh dojkah nekakšni grintici. niti ne grintici vendar se mi je odluščila koža? Pač govorim o razpokani kožici.
2. ali je normalno da se na območju bradavic vidijo tiste modre žilice?
3. ali je res, da je pri mojih letih normalo, da imam nekje za bradavico (v notranjos dojke) bulico. (Mama pravi o neki žlezi)
če potrdite da je vse to normalno pomoči ne bom iskala drugje. sicer pa bom biskala zdravnika.
hvala za odgovor!
lp
P.S. oprostite za slovnične napake !
Default avatar
Spoštovani!

To so čisto v redu leta za menstruacijo.

ad1) Nič neobičajnega in ne kaže na raka.

ad2) Žilice se vidijo, ker prosevajo skozi kožo in ker se dojke večajo, rastejo, je pretok krvi veči in se pač vidijo tudi žile.

ad3) V dojkah se razvijajo mlečne žleze in se tipajo kot ena grudica.

Po opsiu sodeč je vse v najlepšem redu. Raka dojke pri tvoji starosti še najmanj 10 let ni mogoče pričakovati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj